Koliko novca smijete prenijeti preko hr. granice?

– Hrvatski sabor u petak je donio zakon prema kojem će fizička lica od 3. juna biti obavezna prijaviti gotovinu u iznosu 10.000 evra ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Region 08.05.2021 | 16:26
Koliko novca smijete prenijeti preko hr. granice?

Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na uredbu EU, uvode se nove kontrole prenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 evra ili više, koja se unosi ili iznosi u EU.

Kontrole prenosa gotovine uvode se i u poštanskim paketima, kurirskim pošiljkama, prtljagu bez pratnje ili kao teret u kontejnerima, prenosi Hina.

Carinska upravu moći će privremeno zadržati gotovinu koja nije prijavljena ili postoje naznake da je povezana s kriminalnom aktivnošću, nezavisno od iznosa.

Za one koji zaborave prijaviti propisani iznos gotovine uvode se novčane kazne s tim da one neće smjeti prelaziti 60 odsto iznosa neprijavljene gotovine.

Osim gotovog novca zakonom se obuhvataju i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 odsto, zlatne poluge itd.

(Agencije) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

He He

08.05.2021 19:39

Kako se samo pravi posao bankama. Jedan Čovjek u Njemačkoj je 20-30 godina prošlog vijeka ovo prepoznao, ali nije bio ozbiljno svaćen.

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2021 23:45

Ovaj zakon je oduvjek bio na snazi i imaju ga vecine zemalja. Veci iznos se moze prenijeti ali se treba prijaviti i dokazati porijeklo.