Од Интерпола траже информације о Галићевој дипломи

Федерална управа полиције којом руководи Енсад Корман упутила је допис Дирекцији за координацију полицијских тијела којим се тражи да се путем Интерпола провјере и доставе подаци о школовању директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића у Србији, сазнаје Новинска агенција Патриа.

Босна и Херцеговина 08.05.2021 | 13:07
Од Интерпола траже информације о Галићевој дипломи

Такође је затражено од Независног одбора ПС БиХ који је 2014. године сачинио ранг-листу кандидата да достави информације с којом дипломом се Галић пријавио на конкурс.

Унутар полицијских агенција годинама се говори о лажним дипломама челних људи стечених на сумњивим приватним универзитетима и то не само у БиХ, већ и сусједној Србији у врло кратком временском периоду.

Многи полицијски службеници захваљујући лажним и брзопотезним дипломама напредовали су у служби, а плате им повећаване и по неколико пута. 

О дипломама полицијских челника говорио је и високи представник Валентин Инцко. У извјештају који је презентовао Савјету безбједности УН Инцко је споменуо упитну диплому директора ОБА-е Османа Мехмедагића са Америчког унверзитета у БиХ.

У разговору за Фаце ТВ у петак навече Инцко је казао како је Тужилаштво БиХ у случају Османа Мехмедагића привело крају одређене ствари, те како је потребно испитати дипломе и других функционера као и полицијских службеника у Републици Српској.

И док Тужилаштво БиХ врши провјере и води опсежну истрагу око Мехмедагићеве дипломе и самог дјеловања и рада АУ у БиХ који је био незаконит у Сарајеву, чини се да се друге пријаве “киселе” у истом Тужилаштву. 

Једна од пријава упућена је раније Тужилаштву БиХ у вези дипломе Зорана Галића, актуелног директора Граничне полиције БиХ који је 2007. године стекао диплому на Факултету за услужни бизнис у Сремској Каменици (ФАБУС) као и још стотињак полицијских службеника Галић је затим покушао нострифицирати ту диплому на Факултету за пословне студије у Бања Луци, а иако је добио рјешење да је “дипломирани економист”, 2009. године Галић на Универзитету у Сарајеву нострификује по други пут диплому стечену 2007. године. 

У одлуци о нострификацији тадашњи ректор Фарук Чакловица се позвао на Закон о нострификацији и еквиваленцији иностраних школских свједочанстава, према још важећем Службеном листу СРБиХ бр. 7/88 – Пречишћени текст.

Но члан 6. Закона наводи да нострификацију врши одговарајући факултет, виша школа или умјетничка академија, дакле високошколска организација и то из области и дисциплине образовне установе истог или приближног образовног нивоа.

Према овим условима, дипломе Фабуса је, према закону, могао нострификовати само Економски факултет у Сарајеву, а никако Комисија за нострификацију. Комисију су тада чинили: Славенка Воборник, Абедин Бикић, Неџад Мулабеговић, Зикрија Авдагић, Нијаз Ибруљ, Соња Бијељц, Стјепан Рош.

Иако је та сумњива диплома нострификована, на званичној страници ГП БиХ у Галићевој биографији наводи се да је дипломирани правник, а диплому је стекао на Правном факултету у Мостару.

Могуће је да Галић у службеним пријавама више не користи спорне дипломе, али је неопходно утврдити да ли је користио спорну диплому приликом именовања на позицију директора ГП БиХ.

Галић је 2019. године на конкурсу за директора Федералне управе полиције био прворангирани, а закључком Владе ФБиХ из јуна 2019. године именовање је заустављено док се не формира нова власт. Тада је ХДЗ БиХ био против, док су СДА и СББ гласали за одгађање именовања.

ХДЗ БиХ и данас инсистира на тој позицији, а истрага око Галићеве дипломе утицаће и на даљи ток догађаја око позиције првог човјека ФУП-а.

Комисија за безбједност Парламента ФБиХ у марту ове године затражила је расписивање новог конкурса, јер су прошле већ двије године и сматрају да треба поновити процедуру.

Осим Галића Тужилаштву БиХ пријављен је и Ервин Павловић, припадник Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) о којем је Патриа већ писала и да је под заштитом замјеника директора СИПА-е Ђуре Кнежевића. И Кнежевићева диплома била је предметом кривичних пријава Тужилаштву БиХ.

На бројне упите о спорним дипломама полицијских челника и високорангираних службеника Тужилаштво БиХ на чијем је челу Гордана Тадић нема одговора.

(Патриа)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

ББ

08.05.2021 11:31

Цовјек постено платио диплому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клеопатра

08.05.2021 13:01

Да ли је рјесено стамбено питање насе Гордане Тадић?

Name

Домаци странац

08.05.2021 13:16

Овако,сам у филмовима видио да криминалци дрзе руке на столу када их испитују. Фотка за витрине и прасине.

Name

Ре

08.05.2021 14:23

Сад ја контам сто смо нај гори! Никгдје писмена цовјека на позицији све пропалице

Name

Борац

08.05.2021 18:22

Близе му је био Витез. Тамо се на вагу продају дипломе.

Name

ЛАКО ДОКАЗИВО

09.05.2021 10:54

Прикупити податке о: - датумима полагања испита, - шихт листама за те датуме, - актима, налозима и другим писменима које су сачинили, потписали, евидентирали тих датума, - ако је школа у иностранству, податке о преласку границе на те датуме (по могућности из евиденција граничних полиција Србије, Хрватске...), - низ других лако доступних доказа. Међутим да се ово ради, не би били ту гдје јесмо. На дну.

Name

Милица

08.05.2021 11:35

Види ти ово, завршавао је факултете као ја чарапе што облачим.- Али све има свој почетак и крај .Крај је болан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

08.05.2021 11:37

Увијек сам се питао на нашим границама, чекамо по сат у једној колони, а јос три шалтера имају али не раде. Када се приблизим , видим да су сви у једној кућици испијају кафе, прича. Да је ту постављен директор од струке сви бих они сједили на свом радном мјесту, дали неко има или нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

08.05.2021 12:28

Управу си 100% Милутине

Name

гастарбеитер

09.05.2021 10:16

50 година путојем БЛ -Мüнцхен са својим аутом а сад висе са БУС и могао би књигу написати какве сам непостене "слузбенике" сусрецо да су ме провоцирали док му несто недам.Преко Сентиља су ме највисе љутили господа из "клуб југословена" који као и ми са дјецом цекамо и до десет сати а њега цека ТВ и сниме да он није цекао ниста мозда га сад цека Корона.

Name

Фешн Гуру

08.05.2021 12:01

У животу нисам видио коцкастијег Човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чЕСТИ ПУТНИК

08.05.2021 12:37

Када погледам онај неред на Рачи , на БиХ страни, све у траву зарасло, папира на све стране. Углавном само један шалтер ради, а колона се отегне до моста.Опште расуло, а овај се упицанио као манекен. НЕКА МУ НЕКО ПРОЧИТА ОВО ШТО САМ НАПИСАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.05.2021 14:36

Потпуно си у праву,сако Јос да додам ,царина,пуно путујем на релацији ,БГ Бец,Приједор,такав ми посао ,једном ме испитивали за два пакета тоалет папира,сто се полиције тице непрофесионални,цак и несколовани за тај посао

Name

Посматрач

08.05.2021 12:48

Питање је свију њих, гдје су, коју су и како су завршили и Средњу школу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

08.05.2021 13:33

Сви знају у граду,како струцњак Никиц Синиса,директор ЈЗУ гаревац, да није цестито заврсио ни основну сколу ,а купио је два факултета правни и економски,и сад ведри и облаци ,министарство здравља то зна и поставља га за директора, засто нереагују надлезни.тразимо одговор.

Name

Неко ко зна

18.10.2021 04:01

Да ли ће неко ''прочешљати'' дипломе Синише Никића, почевши од дипломе средње школе? Он је купио цјелокупно своје ''школовање'' осим, можда (?), основне школе. Невјероватно како је све то успио и ником ништа.

Name

Луцкy

08.05.2021 13:31

Шта је њих са ФАБУС дипломама, дипломама факултета из Брчког и Широког бријега, дипломама фамозног менадзмента , ДИФ-а у полицији и другим неодговарајућим установама гдје професори физичког не требају.......Хаос је шта је људи са фамозним и куповним те неодговарајућим дипломама на руководећим мјестим у полицији. А тек како се напредује с тим дипломама из чина полицајца у чин старјешине за врло кратко вријеме па чак и за само мјесец . То је за Гинисову или можда боље речено Риплијеву књигу рекорда. Оно што нигдје није могуће - могуће је у БиХ. Још мало ће ауто- механичари лијечити људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адекватан назив

08.05.2021 14:09

Услужни бизнис

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

08.05.2021 14:46

Истинита прича 100%. Ја био у Српцу, прије пар година волонтер. Изашао конкурс за пријем у "Граничну полицију БИХ" те године - крај године. Нисам ја ни размишљао нешто озбиљно о томе, онако видио и нешто коментарисали ми у "кругу породице" и пријатеља. Послије пар дана, један члан моје породице, на подручју општине Србац изашао из аута у коме сам ја био сувозач - видјели припаднике истоимене полиције негдје послије излаза са моста на Врбасу (према Српцу када се иде). Транскрипт изгледа отприлике овако: "Добар дан". Полицајац: "Добар дан". "Видим изашао конкурс за пријем нових људи у полицију. Желио сам Вас да питам, неке појединости, из прве руке - шта и како, итд. ." Полицајац: "А шта ћеш ме питати човјече, знаш ти боље од мене сигурно, како то код нас иде. Како и ово остало, за посао на другим мјестима, тако и ту". "Ништа, хвала и довиђења". Полицајац: "Довиђења". "Далеко вам лијепа кућа". XД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

08.05.2021 15:20

Има њих сто су послије основне заврсили то јест купили диоломе факуктета а и немају средњу струцну спрему а раде у дрзавним институцијама на руководецим радним мјестима а цим ороговори види се да је неписмен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странацка

08.05.2021 15:37

Јели и Његова диплома из Сироког или из Загреба? Сигурно је прескупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

08.05.2021 15:51

Прича друга. Пар година прије овога са "Граничном полицијом БИХ". Био конкурс за "ОС БИХ". Мислим да је требало 50 припадника, мислим толико мјеста је било. Ја: "Занима ме нешто више о том конкурсу?" Човјек из "ОС БИХ": "Па види друже мој, треба 50 припадника, а знајући искуства до сада, конкурисаће 500 људи бар. Шта год да ти урадиш, мјесто се плаћа 5000 марака. Имаш ти 5000 марака?" Ја: "Каквих 5000 марака. Ја задњи у комаду видио 200 марака, Бусх био још на власти у Америци". Човјек из "ОС БИХ": "Иди ти онда у Америку. Из најбоље намјере ти кажем, немој ни покушавати. Трошиш вријеме џаба". Ја: "Ништа онда". Е то се ја распитивао онако за почетак, исто у Српцу вођен разговор. Тако да ко има неку жељу, да гради каријеру у полицији или војсци - а нема ко да га "погура"" или нема пара да плати "улаз" - нека иде ако може у Србији или ту негдје у регион. Лакше ће тамо "упасти". Ма, лакше је упасти у "фоке" у Америци, којих има око 5000 на 300 милиона становника - те доћи до позиције временом "команданта специјалних снага Америке" или "САС" у Британији или "1ст СФОД - Д" ("1ст Специал Форцес Оператионал Детацхмент - Делта" - "Делта Форце" - "1. Оперативни Одред Специјалних Снага - Делта") исто у Америци. "Легија странац" - "мачији кашаљ" за улазак, наспрам "ОС БИХ". Само ћете онда бити издајник, ако имате жељу за таквом каријером. А није издајник, држава или тај неко - КО ВАС ЈЕ НАТЈЕРАО ДА ОДЕТЕ ОДАВДЕ, ПОСТАВЉАЈУЋИ ТЕ ИЗМИШЉЕЊЕ УСЛОВЕ И НАМЈЕШТАЈУЋИ КОНКУРСЕ! И ово је 100% тачна прича, мада и немам потребу да то понављам и да се правдам некоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобек

08.05.2021 21:37

Вјерујем ти сваку ријеч. Ја сам за сина ишао предати пријаву на конкурс у Тужилаштво БиХ. На пријавници ми полицајац каже да не предајем ако немам "штелу". Није ме пропустио ни да дођем до протокола да предам. Каже: "Џаба се трудиш".

Name

Www

08.05.2021 16:00

Обо је Бакетова освета за Осмицу. Ј.бига тако то иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

08.05.2021 21:24

Има ли ик'о горе у власти да је завршио било какав факултет прије 1992 год.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циновник

09.05.2021 11:55

Ово је прави циновник и тај није за рад, ко њему дјели оцјене гори је од њега.

ОДГОВОРИТЕ