Емисија "Изазови" вечерас о правима и положају бораца

У емисији "Изазови" БН ТВ вечерас говоримо:

Република Српска 07.05.2021 | 17:16
Емисија "Изазови" вечерас о правима и положају бораца

- Да ли је Влада Српске одлуком о једнократној помоћи понизила борце?

- Шта ће показати социјална карта о борачкој популацији?

- Јесу ли демобилисани борци политичко средство опозиције?

- Да ли су потребне измјене Закона о правима бораца?

- Емисија "Изазови" вечерас око 21 час.

Уредник и водитељ Љиљана Фалаџић - Јекић.

Своја питања и коментаре можете прослиједити у рубрику "Коментари".

БН ТВ 

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Мирко

07.05.2021 15:32

У 7 мјесецу 2020 напунио сам 60 година и тад сам поднио захтјев за категоризацију и ресавање свог статуса и до данасњег дана 7 маја јос није ријесено.Њихов одговор гдјесам био до сада сто прије нисам поднио захтјев.хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.05.2021 15:58

Да ти ниси дезертер или си се пријавио код дезертера па се не познајете.

Name

ц

07.05.2021 16:51

Имаш ли ти своје ратне другове, или ратну јединицу или ратиште гдје си ратовао.

Name

борац

07.05.2021 18:57

Дискриминација најмлађих бораца Врс (1975,1976 годиште) већина их се налази у 6 и 7 категорији а држава им је одузела све у пар година.Прво им је одузела школовање,онда их је послала у рат , ко се вратио није имао посла послије приватизације и на крају су одбачени као 6и7 категорија борца Врс која нема никаква права. Срамота

Name

А

07.05.2021 15:51

Можете ли ви нама објаснити: ко су борци, шта су борци, ко све спада у борце. Подјељени су ог 1 до 5 односно 7 категорије. Ко је одлучивао о томе и како? Колико је било у рату бораца? Јесу ли данас само борци ова социјална категорија и не запослени? Колико њих има? Борац је данас широка категорија, знамо у рату је тако скоро и било. Мањина је била дезертери. Е сад после рата ти силни борци неки су отишли у политичаре, неки у приватне воде (газде)- џабна приватизација свега и свачега, једни су се вратили своме послу (мањи број који је имао бар ту срећу). Велика већина је остала после рата баш ни очему, сналазили су се како су знали и умјели. Многи одласком вани од ЦГ, Србије до Аустрслије и Америке. Јесмо ли ми сви и данас борци, пензионери, запослени, незапослени, ови што су напустили РС итд итд. Значи реците ми ко је и шта је данас борац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

07.05.2021 16:06

Да ли демобилисани борац, када наврси 65 година зивота има право на пензију ако има укупно 16 година стаза са ратним стазом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2021 13:13

По садашњем закону има право.

Name

Пензионисани официр

07.05.2021 16:19

Ми Срби говоримо како смо храбар народ. Мислим да се мало и лажемо. Наша храброст је слабија од наше приче, то се види и сада, кад се клима главама и ћути, а као храбри борци, којим дезертери кроје живот. У рату сам лично водио борце и задовољан сам и поносан њиховим учинком. Међутим, било је доста оних, који нису храбри, предузимали су мјере, поступке и активности, правно и не правно потковане, а да би избјегли сусрет са непријатељем. Наш данашњи непријатељ су дезертери на свим странама; српској, бошњачкој и хрватској. Зато се ујединимо, немогу више неки "Мамлази" да Вам говоре плата или борачка примања су Вам мала, јер су Вам криви Срби, Хрвати или Бошњаци. Криви су "Мамлази", а борци на улице и ријешимо се тих "Мамлаза". Сваки дан нас све више воде у дужничко ропство, чак и наша покољења, и борци су у "добровољној окупацији и не слободи", од дезертера, нажалост. Лијеп поздрав свима, без обзира на вјеру, нацију и мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старешина Војске РС

07.05.2021 16:38

Хоће ли икада ико поменути бивше старешине ВРС којима су остали одкупљени војни станиви у Федерацији БИХ и до данас их нису успјели повратити иако имају и пресуде Уставног суда БИХ.Нико од стране Власти РС није пружио било какву помоћ у повратку исти.Сви бивши војни станови припадника хрватске и муслиманске вјероисповијести који су се налазили на простору РС враћени су бившим корисницима још 2005 год.За какву сам се ја бирио Републику Српску ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

07.05.2021 16:45

Поставио бих неколико питања: 1. Зашто се не објави јавни регистар бораца? 2. Зашто се не донесе нови закон о правима бораца гдје би се адекватније ријешила проблематика борачке популације 3. Зашто војници који су били на редовном служењу војног рока 94. и 95.год. а били су у борбеним јединицама не могу коначно остварити борачки додатак, а једно од виталних питања за које се залагао на почетку мандата и предсједник БОРС 4.Да се укине нелегално стечена права на борачки додатак спонзорима и донаторима који ни секунде, а не дана нису били у борбеним дејствима и да кривично одговарају и они који су донијели та рјешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.05.2021 16:53

Ма какви борци и бакраци а имамо дезертера који доноси све одлуке.Мани мо се глупости и сналазимо се сами и уцимо своје унуке како смо просли у последњем рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадјордје

07.05.2021 17:05

Генерално, цињеница је да су права бораца ВРС потпуно повриједјена због тога сто се тек сада покусавају пронаци рјесења којима би се помогло онима који су ризиковали своје зивоте за своју отадзбину. На другој страни испада да смо ратовали да би омогуили данасњој корумпираној власти да се несметано бави криминалом. Оцигледно је да нико не сноси одговорност сто се и послије 25 година од краја рата није уцинило ниста да се свим борцима омогуци остваривање права на достајанствен зивот, а камоли неких повластица, које су заслузили. Наравно, ријец одговорност не постоји у рјецнику најкорумпираније власти у Европи за било ста, па ни за права бораца. Залосно је и то сто неки покусавају неком категоризацијом бројати метке и гелере који су промасили насе борце. Сматрам да сви борци требају имати постовање свих градјана који данас узивају слободу Републике Српске, а да вецу помоц заслузују само породице погинулих бораца и рањени борци. Категорије требају постојати само за ратне профитере и дезертере, који не заслузују никакву помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.05.2021 17:21

Ј....и ми борци своја права код милијардера бурле у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Бања Лука

07.05.2021 18:02

Ми борци смо понижени, допустили смо да о нама одлучују дезертери и ратни профитери. Они су се дочепали буџета, лажних диплома а са њима и позиција у државним институцијама и установама. Дочепали су се власти. Никад нас као борце нису волили и сад нам се свете. Вријеме је да дигнемо свој глас и добијемо оно што заслужујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеггy

07.05.2021 18:03

Да ли је могуће да нигдје не постоје спискови бораца из 1995 ??? Са списка скинути преминуле ( на залост) и то су борци. Све остало су дописани.. Укупан износ за борце подијелити са бројем мјесеци бораца са списка.и ето износа по мјесецу за сваког борца...и пензионера,и запосленог и незапосленог...да мјесец уцесца у рату буде за сваког исти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно.

07.05.2021 18:07

Какав народ такви и борци , сами себи бирају власт. Неко ту није добар са главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

07.05.2021 18:07

Све док борачку организацију води Савчић који поред добре србијанске пензије прима и високу накнаду за обављање функције, борци немају шансу да остваре своја права. И други пензионисани југо официри поред добре пензије раде у Републици Српској и БиХ и примају високе плате и накнаде, а борци чекају посао на бироу и мизерни борачки додатак. Овакав статус борцима је поставила "државотворна" странка одмах по завршетку рата, а ови данашњи наставили са том праксом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гагиц 5

07.05.2021 18:24

Откуд некоме право и потреба да борце ВРС и полиције РС дјело по годинама старости, материјалном и социјалном положају и било ком другом критерију. Борци се могу дјелити само по заслугама у одбрамбено- отаџбинском рату односу времену проведеном у зони борбенох дејстава. Ово правило не треба примјењивати само код оних бораца који су били малољетни на почетку рата па су у рат отишли када су за њега стасали и то у елитне јединице.Ако има пара да се богате тајкуни и ратни профитери онда мора бити и за ствараоце РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

07.05.2021 18:28

Господо .Ја сам свој годисњи борацки додатак потросио за 16 дана.Сваки дан сам тросио цак 10 км на троцлану породицу.Ста цу сад 351 дан јести ја супруга и кцерка која је инвалид 100 посто-Ја и супруга не радимо тј једно и немозе радити посто треба 24 сата прузати тудју његу и помоц кцерци'Нуди се помоц 100 км социјално угрозреним борцима а услов је да зиви на територији РС.Ста да ради борац који зиви у федерацији на Добрињи у сарајеву гдје је зграда приликом арбитразе припала федерацији Иналази се у федерацији на заводу за запосљавање.Борац сам прве категорије и рањаван сам у рату на првој линији,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питања:

07.05.2021 18:29

1. Зашто удружења бораца ванредно не смјењују своја руководства јер се до сада показало да су сва радила у личном интересу и били поданици власти? 2. Кад ће бити донесен нови закон о правима бораца на основу којег ће се ретроактивно исплатити увећани нивелисани борачки додаци за све категорије укључујући и ретроактивну исплату за 6 и 7 категорију? Нивелација би се вршила на основу борачких додатака ФБиХ. 3. Кад ће регистар бораца постати јаван?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

07.05.2021 18:47

Влада Републике Српске не доноси никакве одлуке, они само преносе и спроводе одлуке једног човјека који је на челу болесног режима који већ годинама понижава не само борце већ и све друге грађане Републике Српске. Велику подршку болесном режиму пружају и организације и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, који су ради болесних амбиција и личних интереса руководећих људи у поменутим организацијама и удружењима подијелили борце и постали слијепа пјешадија болесног режима. Невероватно је колико је мало истине до сада испричано о ратним догађањима, а да на све те неистине ћуте организације и удружења проистекла из рата. Највеће понижење за Српске борце су они који у поменутим организацијама и удружењима лажно и не легитимно представљају борце као и закон о правима борачких категорија. Закон о правима борачких категорија је ругло од закона јер је својим одредбама сакрио ратне злочинце који су нас као народ и као борце осрамотили, привилеговао дезертере и ратне профитере, а понизио борце. Да би се чула истина о ратним дешавањима неопходно је променити власт у Републици Српској и израдити нови закон о правима борачких категорија и забранити рад свих организација и удружења проистеклих из рата, који раде нетранспарентно и лажно се представљају увећавајући број чланова и кријући дезертере и ратне профитере у својим организацијама и удружењима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

07.05.2021 18:49

Све док борачку организацију води Савчић који поред добре србијанске пензије прима и високу накнаду за обављање функције, борци немају шансу да остваре своја права. И други пензионисани југо официри поред добре пензије раде у Републици Српској и БиХ и примају високе плате и накнаде, а борци чекају посао на бироу и мизерни борачки додатак. Овакав статус борцима је поставила "државотворна" странка одмах по завршетку рата, а ови данашњи наставили са том праксом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гагиц 5

07.05.2021 19:06

Меморандум никад није потписан лаже граонић

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

07.05.2021 19:11

Све док борачку организацију води Савчић који поред добре србијанске пензије прима и високу накнаду за обављање функције, борци немају шансу да остваре своја права. И други пензионисани југо официри поред добре пензије раде у Републици Српској и БиХ и примају високе плате и накнаде, а борци чекају посао на бироу и мизерни борачки додатак. Овакав статус борцима је поставила "државотворна" странка одмах по завршетку рата, а ови данашњи наставили са том праксом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

07.05.2021 19:33

Све док борачку организацију води Савчић који поред добре србијанске пензије прима и високу накнаду за обављање функције, борци немају шансу да остваре своја права. И други пензионисани југо официри поред добре пензије раде у Републици Српској и БиХ и примају високе плате и накнаде, а борци чекају посао на бироу и мизерни борачки додатак. Овакав статус борцима је поставила "државотворна" странка одмах по завршетку рата, а ови данашњи наставили са том праксом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водитељ

07.05.2021 20:02

Зашто си дозволила томе демагогу из министарства да прича празну причу и не одговара на питања? ЗАШТО, ЗАШТО, ЗАШТО????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.Ј.

07.05.2021 20:04

Да ли можете питати господина из министарства, да објасни шта је борац, шта је пали борац. Ако се сјећате случаја из Приједора, када је једна жена утврдила преко 30 лажних палих бораца, па су је макли, а извјештај сакрили. Лажних палих бораца има у цијелој Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граонићу,

07.05.2021 20:23

За које заслуге вас је Министар Милуновић наградио са 2500 КМ, као посебан допринос у раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање за Пио

07.05.2021 20:32

Зашто борцима хтјели нехтјели рачунате дупли ратни стаж, само тако нечемо више за Вас гласат мало за промјену

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

07.05.2021 20:40

О каквим правима прицате људи моји...па ова власт, за разлику од Федерације БиХ, преко преко посебног стаза казњава уцеснике рата и тјера их у пензију умјесто да их пусти да јос раде или да им се тај рацуна само на њихов лицни захтјев!

ОДГОВОРИТЕ