Emisija "Izazovi" večeras o pravima i položaju boraca

U emisiji "Izazovi" BN TV večeras govorimo:

Republika Srpska 07.05.2021 | 17:16
Emisija "Izazovi" večeras o pravima i položaju boraca

- Da li je Vlada Srpske odlukom o jednokratnoj pomoći ponizila borce?

- Šta će pokazati socijalna karta o boračkoj populaciji?

- Jesu li demobilisani borci političko sredstvo opozicije?

- Da li su potrebne izmjene Zakona o pravima boraca?

- Emisija "Izazovi" večeras oko 21 čas.

Urednik i voditelj Ljiljana Faladžić - Jekić.

Svoja pitanja i komentare možete proslijediti u rubriku "Komentari".

BN TV 

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Mirko

07.05.2021 15:32

U 7 mjesecu 2020 napunio sam 60 godina i tad sam podnio zahtjev za kategorizaciju i resavanje svog statusa i do danasnjeg dana 7 maja jos nije rijeseno.Njihov odgovor gdjesam bio do sada sto prije nisam podnio zahtjev.hvala

ODGOVORITE
Name

А

07.05.2021 15:58

Да ти ниси дезертер или си се пријавио код дезертера па се не познајете.

Name

c

07.05.2021 16:51

Imaš li ti svoje ratne drugove, ili ratnu jedinicu ili ratište gdje si ratovao.

Name

borac

07.05.2021 18:57

Diskriminacija najmlađih boraca Vrs (1975,1976 godište) većina ih se nalazi u 6 i 7 kategoriji a država im je oduzela sve u par godina.Prvo im je oduzela školovanje,onda ih je poslala u rat , ko se vratio nije imao posla poslije privatizacije i na kraju su odbačeni kao 6i7 kategorija borca Vrs koja nema nikakva prava. Sramota

Name

А

07.05.2021 15:51

Можете ли ви нама објаснити: ко су борци, шта су борци, ко све спада у борце. Подјељени су ог 1 до 5 односно 7 категорије. Ко је одлучивао о томе и како? Колико је било у рату бораца? Јесу ли данас само борци ова социјална категорија и не запослени? Колико њих има? Борац је данас широка категорија, знамо у рату је тако скоро и било. Мањина је била дезертери. Е сад после рата ти силни борци неки су отишли у политичаре, неки у приватне воде (газде)- џабна приватизација свега и свачега, једни су се вратили своме послу (мањи број који је имао бар ту срећу). Велика већина је остала после рата баш ни очему, сналазили су се како су знали и умјели. Многи одласком вани од ЦГ, Србије до Аустрслије и Америке. Јесмо ли ми сви и данас борци, пензионери, запослени, незапослени, ови што су напустили РС итд итд. Значи реците ми ко је и шта је данас борац?

ODGOVORITE
Name

Vanja

07.05.2021 16:06

Da li demobilisani borac, kada navrsi 65 godina zivota ima pravo na penziju ako ima ukupno 16 godina staza sa ratnim stazom.

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2021 13:13

Po sadašnjem zakonu ima pravo.

Name

Penzionisani oficir

07.05.2021 16:19

Mi Srbi govorimo kako smo hrabar narod. Mislim da se malo i lažemo. Naša hrabrost je slabija od naše priče, to se vidi i sada, kad se klima glavama i ćuti, a kao hrabri borci, kojim dezerteri kroje život. U ratu sam lično vodio borce i zadovoljan sam i ponosan njihovim učinkom. Međutim, bilo je dosta onih, koji nisu hrabri, preduzimali su mjere, postupke i aktivnosti, pravno i ne pravno potkovane, a da bi izbjegli susret sa neprijateljem. Naš današnji neprijatelj su dezerteri na svim stranama; srpskoj, bošnjačkoj i hrvatskoj. Zato se ujedinimo, nemogu više neki "Mamlazi" da Vam govore plata ili boračka primanja su Vam mala, jer su Vam krivi Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Krivi su "Mamlazi", a borci na ulice i riješimo se tih "Mamlaza". Svaki dan nas sve više vode u dužničko ropstvo, čak i naša pokoljenja, i borci su u "dobrovoljnoj okupaciji i ne slobodi", od dezertera, nažalost. Lijep pozdrav svima, bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Starešina Vojske RS

07.05.2021 16:38

Hoće li ikada iko pomenuti bivše starešine VRS kojima su ostali odkupljeni vojni stanivi u Federaciji BIH i do danas ih nisu uspjeli povratiti iako imaju i presude Ustavnog suda BIH.Niko od strane Vlasti RS nije pružio bilo kakvu pomoć u povratku isti.Svi bivši vojni stanovi pripadnika hrvatske i muslimanske vjeroispovijesti koji su se nalazili na prostoru RS vraćeni su bivšim korisnicima još 2005 god.Za kakvu sam se ja birio Republiku Srpsku ?

ODGOVORITE
Name

BORAC

07.05.2021 16:45

Postavio bih nekoliko pitanja: 1. Zašto se ne objavi javni registar boraca? 2. Zašto se ne donese novi zakon o pravima boraca gdje bi se adekvatnije riješila problematika boračke populacije 3. Zašto vojnici koji su bili na redovnom služenju vojnog roka 94. i 95.god. a bili su u borbenim jedinicama ne mogu konačno ostvariti borački dodatak, a jedno od vitalnih pitanja za koje se zalagao na početku mandata i predsjednik BORS 4.Da se ukine nelegalno stečena prava na borački dodatak sponzorima i donatorima koji ni sekunde, a ne dana nisu bili u borbenim dejstvima i da krivično odgovaraju i oni koji su donijeli ta rješenja.

ODGOVORITE
Name

borac

07.05.2021 16:53

Ma kakvi borci i bakraci a imamo dezertera koji donosi sve odluke.Mani mo se gluposti i snalazimo se sami i ucimo svoje unuke kako smo prosli u poslednjem ratu.

ODGOVORITE
Name

Karadjordje

07.05.2021 17:05

Generalno, cinjenica je da su prava boraca VRS potpuno povrijedjena zbog toga sto se tek sada pokusavaju pronaci rjesenja kojima bi se pomoglo onima koji su rizikovali svoje zivote za svoju otadzbinu. Na drugoj strani ispada da smo ratovali da bi omoguili danasnjoj korumpiranoj vlasti da se nesmetano bavi kriminalom. Ocigledno je da niko ne snosi odgovornost sto se i poslije 25 godina od kraja rata nije ucinilo nista da se svim borcima omoguci ostvarivanje prava na dostajanstven zivot, a kamoli nekih povlastica, koje su zasluzili. Naravno, rijec odgovornost ne postoji u rjecniku najkorumpiranije vlasti u Evropi za bilo sta, pa ni za prava boraca. Zalosno je i to sto neki pokusavaju nekom kategorizacijom brojati metke i gelere koji su promasili nase borce. Smatram da svi borci trebaju imati postovanje svih gradjana koji danas uzivaju slobodu Republike Srpske, a da vecu pomoc zasluzuju samo porodice poginulih boraca i ranjeni borci. Kategorije trebaju postojati samo za ratne profitere i dezertere, koji ne zasluzuju nikakvu pomoc.

ODGOVORITE
Name

RE

07.05.2021 17:21

J....i mi borci svoja prava kod milijardera burle u RS.

ODGOVORITE
Name

Borac Banja Luka

07.05.2021 18:02

Mi borci smo poniženi, dopustili smo da o nama odlučuju dezerteri i ratni profiteri. Oni su se dočepali budžeta, lažnih diploma a sa njima i pozicija u državnim institucijama i ustanovama. Dočepali su se vlasti. Nikad nas kao borce nisu volili i sad nam se svete. Vrijeme je da dignemo svoj glas i dobijemo ono što zaslužujemo.

ODGOVORITE
Name

Peggy

07.05.2021 18:03

Da li je moguće da nigdje ne postoje spiskovi boraca iz 1995 ??? Sa spiska skinuti preminule ( na zalost) i to su borci. Sve ostalo su dopisani.. Ukupan iznos za borce podijeliti sa brojem mjeseci boraca sa spiska.i eto iznosa po mjesecu za svakog borca...i penzionera,i zaposlenog i nezaposlenog...da mjesec ucesca u ratu bude za svakog isti...

ODGOVORITE
Name

Jednostavno.

07.05.2021 18:07

Kakav narod takvi i borci , sami sebi biraju vlast. Neko tu nije dobar sa glavom.

ODGOVORITE
Name

VRS

07.05.2021 18:07

Sve dok boračku organizaciju vodi Savčić koji pored dobre srbijanske penzije prima i visoku naknadu za obavljanje funkcije, borci nemaju šansu da ostvare svoja prava. I drugi penzionisani jugo oficiri pored dobre penzije rade u Republici Srpskoj i BiH i primaju visoke plate i naknade, a borci čekaju posao na birou i mizerni borački dodatak. Ovakav status borcima je postavila "državotvorna" stranka odmah po završetku rata, a ovi današnji nastavili sa tom praksom.

ODGOVORITE
Name

Gagic 5

07.05.2021 18:24

Otkud nekome pravo i potreba da borce VRS i policije RS djelo po godinama starosti, materijalnom i socijalnom položaju i bilo kom drugom kriteriju. Borci se mogu djeliti samo po zaslugama u odbrambeno- otadžbinskom ratu odnosu vremenu provedenom u zoni borbenoh dejstava. Ovo pravilo ne treba primjenjivati samo kod onih boraca koji su bili maloljetni na početku rata pa su u rat otišli kada su za njega stasali i to u elitne jedinice.Ako ima para da se bogate tajkuni i ratni profiteri onda mora biti i za stvaraoce RS.

ODGOVORITE
Name

zdravko

07.05.2021 18:28

Gospodo .Ja sam svoj godisnji boracki dodatak potrosio za 16 dana.Svaki dan sam trosio cak 10 km na troclanu porodicu.Sta cu sad 351 dan jesti ja supruga i kcerka koja je invalid 100 posto-Ja i supruga ne radimo tj jedno i nemoze raditi posto treba 24 sata pruzati tudju njegu i pomoc kcerci'Nudi se pomoc 100 km socijalno ugrozrenim borcima a uslov je da zivi na teritoriji RS.Sta da radi borac koji zivi u federaciji na Dobrinji u sarajevu gdje je zgrada prilikom arbitraze pripala federaciji Inalazi se u federaciji na zavodu za zaposljavanje.Borac sam prve kategorije i ranjavan sam u ratu na prvoj liniji,

ODGOVORITE
Name

Pitanja:

07.05.2021 18:29

1. Zašto udruženja boraca vanredno ne smjenjuju svoja rukovodstva jer se do sada pokazalo da su sva radila u ličnom interesu i bili podanici vlasti? 2. Kad će biti donesen novi zakon o pravima boraca na osnovu kojeg će se retroaktivno isplatiti uvećani nivelisani borački dodaci za sve kategorije uključujući i retroaktivnu isplatu za 6 i 7 kategoriju? Nivelacija bi se vršila na osnovu boračkih dodataka FBiH. 3. Kad će registar boraca postati javan?

ODGOVORITE
Name

Petar

07.05.2021 18:47

Vlada Republike Srpske ne donosi nikakve odluke, oni samo prenose i sprovode odluke jednog čovjeka koji je na čelu bolesnog režima koji već godinama ponižava ne samo borce već i sve druge građane Republike Srpske. Veliku podršku bolesnom režimu pružaju i organizacije i udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata, koji su radi bolesnih ambicija i ličnih interesa rukovodećih ljudi u pomenutim organizacijama i udruženjima podijelili borce i postali slijepa pješadija bolesnog režima. Neverovatno je koliko je malo istine do sada ispričano o ratnim događanjima, a da na sve te neistine ćute organizacije i udruženja proistekla iz rata. Najveće poniženje za Srpske borce su oni koji u pomenutim organizacijama i udruženjima lažno i ne legitimno predstavljaju borce kao i zakon o pravima boračkih kategorija. Zakon o pravima boračkih kategorija je ruglo od zakona jer je svojim odredbama sakrio ratne zločince koji su nas kao narod i kao borce osramotili, privilegovao dezertere i ratne profitere, a ponizio borce. Da bi se čula istina o ratnim dešavanjima neophodno je promeniti vlast u Republici Srpskoj i izraditi novi zakon o pravima boračkih kategorija i zabraniti rad svih organizacija i udruženja proisteklih iz rata, koji rade netransparentno i lažno se predstavljaju uvećavajući broj članova i krijući dezertere i ratne profitere u svojim organizacijama i udruženjima.

ODGOVORITE
Name

VRS

07.05.2021 18:49

Sve dok boračku organizaciju vodi Savčić koji pored dobre srbijanske penzije prima i visoku naknadu za obavljanje funkcije, borci nemaju šansu da ostvare svoja prava. I drugi penzionisani jugo oficiri pored dobre penzije rade u Republici Srpskoj i BiH i primaju visoke plate i naknade, a borci čekaju posao na birou i mizerni borački dodatak. Ovakav status borcima je postavila "državotvorna" stranka odmah po završetku rata, a ovi današnji nastavili sa tom praksom.

ODGOVORITE
Name

Gagic 5

07.05.2021 19:06

Memorandum nikad nije potpisan laže graonić

ODGOVORITE
Name

VRS

07.05.2021 19:11

Sve dok boračku organizaciju vodi Savčić koji pored dobre srbijanske penzije prima i visoku naknadu za obavljanje funkcije, borci nemaju šansu da ostvare svoja prava. I drugi penzionisani jugo oficiri pored dobre penzije rade u Republici Srpskoj i BiH i primaju visoke plate i naknade, a borci čekaju posao na birou i mizerni borački dodatak. Ovakav status borcima je postavila "državotvorna" stranka odmah po završetku rata, a ovi današnji nastavili sa tom praksom.

ODGOVORITE
Name

VRS

07.05.2021 19:33

Sve dok boračku organizaciju vodi Savčić koji pored dobre srbijanske penzije prima i visoku naknadu za obavljanje funkcije, borci nemaju šansu da ostvare svoja prava. I drugi penzionisani jugo oficiri pored dobre penzije rade u Republici Srpskoj i BiH i primaju visoke plate i naknade, a borci čekaju posao na birou i mizerni borački dodatak. Ovakav status borcima je postavila "državotvorna" stranka odmah po završetku rata, a ovi današnji nastavili sa tom praksom.

ODGOVORITE
Name

Voditelj

07.05.2021 20:02

Zašto si dozvolila tome demagogu iz ministarstva da priča praznu priču i ne odgovara na pitanja? ZAŠTO, ZAŠTO, ZAŠTO????

ODGOVORITE
Name

D.J.

07.05.2021 20:04

Da li možete pitati gospodina iz ministarstva, da objasni šta je borac, šta je pali borac. Ako se sjećate slučaja iz Prijedora, kada je jedna žena utvrdila preko 30 lažnih palih boraca, pa su je makli, a izvještaj sakrili. Lažnih palih boraca ima u cijeloj Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Graoniću,

07.05.2021 20:23

Za koje zasluge vas je Ministar Milunović nagradio sa 2500 KM, kao poseban doprinos u radu.

ODGOVORITE
Name

Pitanje za Pio

07.05.2021 20:32

Zašto borcima htjeli nehtjeli računate dupli ratni staž, samo tako nečemo više za Vas glasat malo za promjenu

ODGOVORITE
Name

VRS

07.05.2021 20:40

O kakvim pravima pricate ljudi moji...pa ova vlast, za razliku od Federacije BiH, preko preko posebnog staza kaznjava ucesnike rata i tjera ih u penziju umjesto da ih pusti da jos rade ili da im se taj racuna samo na njihov licni zahtjev!

ODGOVORITE