Свечано откривена биста маршалу Георгију Жукову

Поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом – побједе која је означила завршетак Другог свјетског рата у Европи и највећих људских страдања савременог доба, данас је у Бањој Луци свечано откривена спомен-биста совјетског војсковође и маршала Георгија Константиновича Жукова.

Република Српска 07.05.2021 | 16:44
Свечано откривена биста маршалу Георгију Жукову

Спомен-бисту на Тргу палих бораца открили су градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић и амбасадор Руске Федерације Игор Калабухов, те у част свих бораца положили вијенце.

– Данас, у Бањој Луци имамо прилику да истакнемо слободарску традицију братских народа – руског и српског. Наша заједничка борба на страни права и правде обавезује нас да, уз вјечиту захвалност, чувамо успомену на славне дане антифашистичке борбе – поручио је градоначелник Бањалуке.

Он је нагласио да је данас одржан и заједнички састанак, који је била прилика да се размијене мишљења и ставови о свим актуелним питањима везаним за локални развој у Републици Српској и Босни и Херцеговини и могућностима сарадње, те да изразе обострану жељу за успјешним наставком сарадње Града Бања Лука са Амбасадом Руске Федерације у Босни и Херцеговини.

– Изузетна ми је част и задовољство да могу поздравити амбасадора Руске Федерације у БиХ, г. Игора Калабухова, који је прихватио наш позив да присуствује манифестацији поводом обиљежавања 9. маја, Дана побједе над фашизмом, када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.  Као израз дубоког поштовања и нераскидивог пријатељства наша два народа, који су трајно повезани заједничким историјским насљеђем, културом и вјером, данас у Бањој Луци заједно откривамо бисту маршалу руске војске Георгију Константиновичу Жукову – поручио је Станивуковић.

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов казао је, током обраћања на свечаности откривања бисте, да му је драго што је баш данас у Бањој Луци.

Како је рекао, прво јер се данас обиљежава Дан оружаних снага Руске Федерације и као главни разлог – откривање бисте.

-Велика ми је част да присуствујем историјском догађају и за Бању Луку и за нас, а то је отварање бисте истакнутног војсковође, маршала Совјетског Савеза, како га ми зовемо „маршала побједе“ Георгију Константиновичу Жукову. Памћење његове улоге и хероизма се пажљиво чува у Русији, а ова биста је убједљив доказ да је Жуков битан и за српски народ – нагласио је руски амбасадор.


 
Захвалио је за овај изузетно значајан пројекат, који, како је казао – сматрају пријатељским гестом који ће несумњиво допринијети јачању наше културне сарадње, као и додатном духовном зближавању наших народа.

- Посебно високо цијенимо да људи у Републици Српској његују културу сјећања и да се залажу за очување историјске истине о Другом свјетском рату. Сматрамо да покушаји искривљења историје требају да буду спријечени и то је наш дуг као насљедника заједничке побједе и у том ставу смо једниствени – закључио је амбасадор Калабухов.

Маршал Жуков представља дио оних историјских личности, који ни у једном моменту нису поклекнули пред непријатељем и захваљујући којима данас живимо у слободи, а наш дуг према њему и свим народним херојима у историји, јесте да гарантујемо да се тај систем очува и побољша. Град Бања Лука жели да улаже напоре да се очувају тековине за које се Жуков истински борио и откривањем данас ове бисте, макар малим дјелом искаже поштовање и захвалност.

Подсјећамо, маршал Жуков био је војсковођа који је прошао све степенице војне службе, од обичног војника до маршала, а упркос бројним повредама и болестима никада се није предавао и себе је у потпуности ставио у службу своје земље и народа. Управо из тог разлога, давани су му увијек најтежи задаци и под његовим руководством Црвена армија је побиједила до тада неуништив Вермахт код Москве.

Многи западни војни историчари Жукова стављају у исти ред са Александром Великим и Наполеоном јер су његове заслуге у Другом свјетском рату непроцјењиве и огромне. Одбранивши Москву, а касније и Лењинград, генерал је учинио нешто што са данашње перспективе изгледа па готово немогуће, а свако његово ратно достигнуће представља спој невјероватне храбрости и пожртвованости.

Преминуо је у 78. години као једна од најпопуларнијих особа у Совјетском Савезу и сахрањен је са свим војним почастима на Црвеном тргу испод зидина Кремља. На 100-годишњицу његовог рођења, Руска Федерација је усвојила ред Жукова и орден Жукова.

Георгиј К. Жуков остаће упамћен у историји као најодликованији маршал – четири пута одликован је титулом Хероја Совјетског Савеза и један је од три носиоца Ордена побједе, а одликован је и југословенским Орденом слободе и америчком Легијом за заслуге.

Иницијативу да Жуков добије своју бисту у Бањој Луци, заједно су поднијели Бања Лука и градски одбор СУБНОР-а Бања Лука.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

7024

07.05.2021 15:22

Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само што би овај

07.05.2021 15:38

Коме сада поставља бисту да је могао убио Дражу Михајловића. Ово је тотална шизофренија мајке ми!

Name

Хахаха

07.05.2021 15:45

Овај градоначелник све воли од Руса,Партизана,Четника итд......???

Name

Ре Хахаха

07.05.2021 16:37

Овај градонацелник зна ста ради и мисли својог главом.

Name

НЕСО БЛ

07.05.2021 17:14

Знате ли иста друго осим браво,за ста браво?????

Name

Борац

07.05.2021 17:18

Зар је могло проци без илица и оног остраца нозева?

Name

Ре свима

07.05.2021 18:17

Драшко само напријед , свака част! А ови сто се свакојако потписују или су црвени или бакировци.

Name

И тако ми

07.05.2021 15:37

На исток, па на запад, и све у свему вртимо се у кург...

ОДГОВОРИТЕ
Name

уздрзано суздрзани

07.05.2021 16:03

Некако ми се Руси дрзе суздрзано. Као да им Драско, нароцито соло, бас не пасе. Ипак су њихови пајтоси неки други. Ал добро, ако је и опозиција проруска, јос боље за њих. Но за бацуске се ипак битне ствари десавају на Мањаци, то им квари свецарско располозење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

07.05.2021 17:06

Руси су Доду отписали, што због НАТО што због рафинерије, и у тој причи неће добро проћи јер руси су посебна прича. Али ни Драшко им не лежи јер га гура запад, посебно британци, и исто тако ни Вучић није нешто посебно задовољан са Драшком. Ови из његовог окружења кажу да се после избора много промјенио да никог не слуша и гони по свом. Видјећемо шта ће бити

Name

Ре Аа

08.05.2021 09:53

Слазем се??

Name

борац

07.05.2021 16:48

Откривамо бисте руским генералима пола београда прекопали тразимо дразу на мањаци НАТо вјезба а ми као ми јуримо на све стране вјецито неопредијељени .

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац 2

07.05.2021 22:06

Какав неписмени идиот! Такви и јесу за рова.

Name

&&&&

07.05.2021 17:32

Браво. Драшко. Само. Напред. Бог нас. Сине. Велики. Воли те твој. Народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

07.05.2021 19:33

То брате.

Name

Озренац

07.05.2021 19:26

Додика је запад на тенковима довео на власт, онда је од руса тражио кредите, сад вам смета Драшко.

ОДГОВОРИТЕ