Svečano otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom – pobjede koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i najvećih ljudskih stradanja savremenog doba, danas je u Banjoj Luci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

Republika Srpska 07.05.2021 | 16:44
Svečano otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov, te u čast svih boraca položili vijence.

– Danas, u Banjoj Luci imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda – ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe – poručio je gradonačelnik Banjaluke.

On je naglasio da je danas održan i zajednički sastanak, koji je bila prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o svim aktuelnim pitanjima vezanim za lokalni razvoj u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i mogućnostima saradnje, te da izraze obostranu želju za uspješnim nastavkom saradnje Grada Banja Luka sa Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti ambasadora Ruske Federacije u BiH, g. Igora Kalabuhova, koji je prihvatio naš poziv da prisustvuje manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.  Kao izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva naša dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom, danas u Banjoj Luci zajedno otkrivamo bistu maršalu ruske vojske Georgiju Konstantinoviču Žukovu – poručio je Stanivuković.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov kazao je, tokom obraćanja na svečanosti otkrivanja biste, da mu je drago što je baš danas u Banjoj Luci.

Kako je rekao, prvo jer se danas obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije i kao glavni razlog – otkrivanje biste.

-Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju i za Banju Luku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo „maršala pobjede“ Georgiju Konstantinoviču Žukovu. Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod – naglasio je ruski ambasador.


 
Zahvalio je za ovaj izuzetno značajan projekat, koji, kako je kazao – smatraju prijateljskim gestom koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju naše kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju naših naroda.

- Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu. Smatramo da pokušaji iskrivljenja istorije trebaju da budu spriječeni i to je naš dug kao nasljednika zajedničke pobjede i u tom stavu smo jednistveni – zaključio je ambasador Kalabuhov.

Maršal Žukov predstavlja dio onih istorijskih ličnosti, koji ni u jednom momentu nisu pokleknuli pred neprijateljem i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi, a naš dug prema njemu i svim narodnim herojima u istoriji, jeste da garantujemo da se taj sistem očuva i poboljša. Grad Banja Luka želi da ulaže napore da se očuvaju tekovine za koje se Žukov istinski borio i otkrivanjem danas ove biste, makar malim djelom iskaže poštovanje i zahvalnost.

Podsjećamo, maršal Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda. Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne. Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je sa svim vojnim počastima na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska Federacija je usvojila red Žukova i orden Žukova.

Georgij K. Žukov ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjoj Luci, zajedno su podnijeli Banja Luka i gradski odbor SUBNOR-a Banja Luka.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

7024

07.05.2021 17:22

Bravo.

ODGOVORITE
Name

Samo što bi ovaj

07.05.2021 17:38

Kome sada postavlja bistu da je mogao ubio Dražu Mihajlovića. Ovo je totalna šizofrenija majke mi!

Name

Hahaha

07.05.2021 17:45

Ovaj gradonačelnik sve voli od Rusa,Partizana,Četnika itd......🤣🤣🤣

Name

Re Hahaha

07.05.2021 18:37

Ovaj gradonacelnik zna sta radi i misli svojog glavom.

Name

NESO BL

07.05.2021 19:14

Znate li ista drugo osim bravo,za sta bravo?????

Name

Borac

07.05.2021 19:18

Zar je moglo proci bez ilica i onog ostraca nozeva?

Name

Re svima

07.05.2021 20:17

Draško samo naprijed , svaka čast! A ovi sto se svakojako potpisuju ili su crveni ili bakirovci.

Name

I tako mi

07.05.2021 17:37

Na istok, pa na zapad, i sve u svemu vrtimo se u kurg...

ODGOVORITE
Name

uzdrzano suzdrzani

07.05.2021 18:03

Nekako mi se Rusi drze suzdrzano. Kao da im Drasko, narocito solo, bas ne pase. Ipak su njihovi pajtosi neki drugi. Al dobro, ako je i opozicija proruska, jos bolje za njih. No za bacuske se ipak bitne stvari desavaju na Manjaci, to im kvari svecarsko raspolozenje.

ODGOVORITE
Name

Aa

07.05.2021 19:06

Rusi su Dodu otpisali, što zbog NATO što zbog rafinerije, i u toj priči neće dobro proći jer rusi su posebna priča. Ali ni Draško im ne leži jer ga gura zapad, posebno britanci, i isto tako ni Vučić nije nešto posebno zadovoljan sa Draškom. Ovi iz njegovog okruženja kažu da se posle izbora mnogo promjenio da nikog ne sluša i goni po svom. Vidjećemo šta će biti

Name

Re Aa

08.05.2021 11:53

Slazem se👍🏻

Name

borac

07.05.2021 18:48

Otkrivamo biste ruskim generalima pola beograda prekopali trazimo drazu na manjaci NATo vjezba a mi kao mi jurimo na sve strane vjecito neopredijeljeni .

ODGOVORITE
Name

borac 2

08.05.2021 00:06

Kakav nepismeni idiot! Takvi i jesu za rova.

Name

&&&&

07.05.2021 19:32

Bravo. Draško. Samo. Napred. Bog nas. Sine. Veliki. Voli te tvoj. Narod.

ODGOVORITE
Name

Ozrenac

07.05.2021 21:33

To brate.

Name

Ozrenac

07.05.2021 21:26

Dodika je zapad na tenkovima doveo na vlast, onda je od rusa tražio kredite, sad vam smeta Draško.

ODGOVORITE