Стратешка дебата о Западном Балкану 10. маја у Бриселу

Министри спољних послова ЕУ на састанку 10. маја одржаће дуго најављивану стратешку дебату о Западном Балкану, потврђено је у Савјету ЕУ.

Свијет 07.05.2021 | 15:30
Стратешка дебата о Западном Балкану 10. маја у Бриселу

Дијалог Београда и Приштине биће једна од кључних тачака ове дебате, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Дебата о Западном Балкану биће посвећена геополитичком приступу ЕУ региону, више него самим корацима у процесу приступња, наводе у Савјету ЕУ.

”И без дискусије је јасно да Западни Балкан има европску песпективу. Овдје ћемо се бавити спољном политиком”, објашањава званичник ЕУ.

У Савјету ЕУ пред састанак у понедјељак наглашавају да ће министри саслушати извештај специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчка, а да ће питање дијалога бити једна од ”кључних тачака” стартешеке дебате о Западном Балкану.

Истовремнео, разговараће се и о утицају трећих земља у региону.

”Јасно да се ситуација посљедњих година значајно промијенила када је ријеч о утицају споља на земље Западног Балкана. ЕУ не предендује на ексклузивност присуства у региону, али је важно да ЕУ буде присутна и да буде водећи играч”, каже званичник ЕУ.

Он додаје да је у ЕУ постоји ”забринутст због све веће фрустрације на Западном Балкану”, изазване застојем у процесу проширења и наглашава да ЕУ мора да размотри како да поврати свој ”изгубљени утицај у региону”.

У Бриселу констатују да је стратешки интерес ЕУ да буде ”више присутна” на Западном Балкану уз напомену да стабилност региона значи и стабилност цијеле Европе.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БГ

07.05.2021 13:40

Све нам је ово рудоња направио,и јес се био уздиг'о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

07.05.2021 20:52

Управу си ,нека српски народ зна да је рс уништио онај ретард коме пуно верују и да је са својим лазима и интересима довео рс као ентитета до нестанка .

Name

Забринута

07.05.2021 13:44

И за Европу постоји план, зове се Еуроазија. Но о том по том. Постоје и ефикасније бриге од Европских, а добро је да и Европа мисли. Наравно европа има проблеме са лукавством и неправо тумацењем оног сто јесте сама, оно сто јесте око ње, али наравно, на балкану постоји и феномен глупости. Не код свих неки имају и право свет, славље и тако даље, али неки си олаксавају таласима, па мање висе тиме страдају, али увек тако. Наравно некима је свет и вец су ту само наравно себе су оптимизовали да им је разум нацин. Остали имају и границе и ограницење и код себе и као дијелови неких нација, дрзава структура, органиозација и тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

07.05.2021 15:36

Једноставно Утрпате све у ЕУ као 2004 Кад је усло 10 дрзава одједном

ОДГОВОРИТЕ