Strateška debata o Zapadnom Balkanu 10. maja u Briselu

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku 10. maja održaće dugo najavljivanu stratešku debatu o Zapadnom Balkanu, potvrđeno je u Savjetu EU.

Svijet 07.05.2021 | 15:30
Strateška debata o Zapadnom Balkanu 10. maja u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine biće jedna od ključnih tačaka ove debate, saznaje Tanjug u Briselu.

Debata o Zapadnom Balkanu biće posvećena geopolitičkom pristupu EU regionu, više nego samim koracima u procesu pristupnja, navode u Savjetu EU.

”I bez diskusije je jasno da Zapadni Balkan ima evropsku pespektivu. Ovdje ćemo se baviti spoljnom politikom”, objašanjava zvaničnik EU.

U Savjetu EU pred sastanak u ponedjeljak naglašavaju da će ministri saslušati izveštaj specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčka, a da će pitanje dijaloga biti jedna od ”ključnih tačaka” startešeke debate o Zapadnom Balkanu.

Istovremneo, razgovaraće se i o uticaju trećih zemlja u regionu.

”Jasno da se situacija posljednjih godina značajno promijenila kada je riječ o uticaju spolja na zemlje Zapadnog Balkana. EU ne predenduje na ekskluzivnost prisustva u regionu, ali je važno da EU bude prisutna i da bude vodeći igrač”, kaže zvaničnik EU.

On dodaje da je u EU postoji ”zabrinutst zbog sve veće frustracije na Zapadnom Balkanu”, izazvane zastojem u procesu proširenja i naglašava da EU mora da razmotri kako da povrati svoj ”izgubljeni uticaj u regionu”.

U Briselu konstatuju da je strateški interes EU da bude ”više prisutna” na Zapadnom Balkanu uz napomenu da stabilnost regiona znači i stabilnost cijele Evrope.

(Tanjug) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BG

07.05.2021 13:40

Sve nam je ovo rudonja napravio,i jes se bio uzdig'o.

ODGOVORITE
Name

Kris

07.05.2021 20:52

Upravu si ,neka srpski narod zna da je rs uništio onaj retard kome puno veruju i da je sa svojim lazima i interesima doveo rs kao entiteta do nestanka .

Name

Zabrinuta

07.05.2021 13:44

I za Evropu postoji plan, zove se Euroazija. No o tom po tom. Postoje i efikasnije brige od Evropskih, a dobro je da i Evropa misli. Naravno evropa ima probleme sa lukavstvom i nepravo tumacenjem onog sto jeste sama, ono sto jeste oko nje, ali naravno, na balkanu postoji i fenomen gluposti. Ne kod svih neki imaju i pravo svet, slavlje i tako dalje, ali neki si olaksavaju talasima, pa manje vise time stradaju, ali uvek tako. Naravno nekima je svet i vec su tu samo naravno sebe su optimizovali da im je razum nacin. Ostali imaju i granice i ogranicenje i kod sebe i kao dijelovi nekih nacija, drzava struktura, organiozacija i tako.

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

07.05.2021 15:36

Jednostavno Utrpate sve u EU kao 2004 Kad je uslo 10 drzava odjednom

ODGOVORITE