Власт не посустаје у расипању новца за набавку намјештаја, аутомобила...

У вријеме када се Република Српска на Лондонској берзи задужила 300 милиона евра, по лихварској каматној стопи од пет посто, а премијер Радован Вишковић изјавио да ће захваљујући том задужењу исплатити мизерне накнаде пензионерима и само одређеној групи демобилисаних бораца, потпуно је нејасно зашто се паре троше на набавке намјештаја.

Република Српска 07.05.2021 | 09:47
Власт не посустаје у расипању новца за набавку намјештаја, аутомобила...

Фирма „Динецо“ из Требиња стални је побједник на тендерима за набавку најмештаја за владине објекте и јавна предузећа у Републици Српској.

Када се објави јавни позив, требињска фирма пошаље понуду и, у правилу, буде најповољнија. Остаје да се потпише уговор.

Један од последњих у низу послова који је фирма „Динецо“ склопила са предузећима у већинском власништву Републике Српске је онај од 23. априла о набавци намјештаја за канцеларије сектора „Инвестициона изградња“ ЗП „Хироелектране на Требишњици“ (ХЕТ).

Уговор је вриједан 37.000 конвертибилних марака, без ПДВ-а. На тендер су се пријавиле четири фирме. Осим предузећа „Динецо“, понуду су доставиле и фирме „ИНТЕР ЦОМ“ из Зенице, „ХАФЕЛЕ БХ“ из Грачанице и „Лотеx“ из Требиња.

Процијењена вриједност јавне набавке била је 40.581КМ (без урачунатог ПДВ-а). 

Најнижу понуду дала је требињска фирма „Лотеx“, 26.432 КМ, што је умањење процијењење вријености набавке за 33,9 посто. Међутим, „Лотеx“ је елиминисан, јер, како је наведено, понуда није испуњавала примјену преференцијалног третмана домаћег.

Како би се ублажиле посљедице изазване пандемијом ЦОВИД-19 и заштила привреде Босне и Херцеговине, Савјет министара је донио одлуку (биће на снази до 1. јуна) да приликом јавних набавки уговорени орган даје предност понудама, односно фирмама из БиХ, код којих најмање 50 посто укупне вриједности понуђених роба имају поријекло из Босне и Херцеговине.

Друге двије фирме, „ИНТЕР ЦОМ“ из Зенице и „ХАФЕЛЕ БХ“ из Грачанице дали су понуде које су испуњавале услове за примјену преференцијалног третмана домаћег, али су процијењену вриједност набавке умањиле мање од требињске фирме „Динецо“.

„ИНТЕР ЦОМ“ је тако понудио умањење цијене за 0,2 посто, односно да намјештај набави за 38.621 КМ, док грачаничка фирма у својој понуди уопште није умањила цијену.

Душко Пантовић, власник фирме „Динецо”, има одличне везе са врхом власти у РС, од које је, на врло сумњиве и нетранспарентне начине (о чему је Журнал писао) добијао веома уносне послове, попут опремања хотела „Рајска долина“ на Јахорини, које је грађане РС коштало око 3,1 милион марака.

Пантовић је и шеф требињске Подручне привредне коморе, који је у одличним везама са локалним СНСД-ом, али и врхом владајуће странке.

У Требињу је сједиште ХЕТ-а, као и матичног предузећа „Електропривреда РС“, чији је генерални директор Лука Петровић, који је истовремено и генерални секретар СНСД-а.

На крају, у вријеме када се Република Српска на Лондонској берзи задужила 300 милиона евра, по лихварској каматној стопи од пет посто, а премијер Радован Вишковић изјавио да ће захваљујући том задужењу исплатити мизерне накнаде пензионерима и само одређеној групи демобилисаних бораца, потпуно је нејасно зашто се паре троше на набавке намјештаја.

Јасно је да Република Српска финансијски опстаје једино захваљујући задужењима, која су кулминирала најнеповољнијем на Лондонској берзи, али и да власт не посустаје у расипању пара за набавку намјештаја, аутомобила, непотребних софтвера….

(зурнал.инфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бухаха

07.05.2021 08:24

Скочи лондонски кредит на 5%, мало помало има да дође и до 10%. Што се тиче требињске фирме увјек је било ко умије њему двије. По вама они су криви што изађу са најприхватљивијим понудама, хм. Замисли, они криминалци што су први и то још из Требиња. Хехе а задужења су посебна прича. Замислите 15 година се задужују и задужују и још нису банкротирали. Мајко мила па ко им више даје те кредите. Можда опозиција али испод стола да ми не примјетимо. Кме кме кме. Нема среће од вас док год само кмечите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

07.05.2021 09:23

Умијете у РС, нормално привређивање ви не умијете. Паре се зарађују а не отимају од народног кредита.

Name

Ре

07.05.2021 15:40

Тако је и у Бјељини. Дом здравља купује нови инвантар а немају сапуна за руке прати.

Name

Куповина

07.05.2021 17:53

Канцеларије нове се реновирању.Сви купују нови намјештај иако је и постојеци нов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квемпо Петровиц

07.05.2021 18:41

К'о пред смрт гладни

ОДГОВОРИТЕ