Vlast ne posustaje u rasipanju novca za nabavku namještaja, automobila...

U vrijeme kada se Republika Srpska na Londonskoj berzi zadužila 300 miliona evra, po lihvarskoj kamatnoj stopi od pet posto, a premijer Radovan Višković izjavio da će zahvaljujući tom zaduženju isplatiti mizerne naknade penzionerima i samo određenoj grupi demobilisanih boraca, potpuno je nejasno zašto se pare troše na nabavke namještaja.

Republika Srpska 07.05.2021 | 09:47
Vlast ne posustaje u rasipanju novca za nabavku namještaja, automobila...

Firma „Dineco“ iz Trebinja stalni je pobjednik na tenderima za nabavku najmeštaja za vladine objekte i javna preduzeća u Republici Srpskoj.

Kada se objavi javni poziv, trebinjska firma pošalje ponudu i, u pravilu, bude najpovoljnija. Ostaje da se potpiše ugovor.

Jedan od poslednjih u nizu poslova koji je firma „Dineco“ sklopila sa preduzećima u većinskom vlasništvu Republike Srpske je onaj od 23. aprila o nabavci namještaja za kancelarije sektora „Investiciona izgradnja“ ZP „Hiroelektrane na Trebišnjici“ (HET).

Ugovor je vrijedan 37.000 konvertibilnih maraka, bez PDV-a. Na tender su se prijavile četiri firme. Osim preduzeća „Dineco“, ponudu su dostavile i firme „INTER COM“ iz Zenice, „HAFELE BH“ iz Gračanice i „Lotex“ iz Trebinja.

Procijenjena vrijednost javne nabavke bila je 40.581KM (bez uračunatog PDV-a). 

Najnižu ponudu dala je trebinjska firma „Lotex“, 26.432 KM, što je umanjenje procijenjenje vrijenosti nabavke za 33,9 posto. Međutim, „Lotex“ je eliminisan, jer, kako je navedeno, ponuda nije ispunjavala primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg.

Kako bi se ublažile posljedice izazvane pandemijom COVID-19 i zaštila privrede Bosne i Hercegovine, Savjet ministara je donio odluku (biće na snazi do 1. juna) da prilikom javnih nabavki ugovoreni organ daje prednost ponudama, odnosno firmama iz BiH, kod kojih najmanje 50 posto ukupne vrijednosti ponuđenih roba imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Druge dvije firme, „INTER COM“ iz Zenice i „HAFELE BH“ iz Gračanice dali su ponude koje su ispunjavale uslove za primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg, ali su procijenjenu vrijednost nabavke umanjile manje od trebinjske firme „Dineco“.

„INTER COM“ je tako ponudio umanjenje cijene za 0,2 posto, odnosno da namještaj nabavi za 38.621 KM, dok gračanička firma u svojoj ponudi uopšte nije umanjila cijenu.

Duško Pantović, vlasnik firme „Dineco”, ima odlične veze sa vrhom vlasti u RS, od koje je, na vrlo sumnjive i netransparentne načine (o čemu je Žurnal pisao) dobijao veoma unosne poslove, poput opremanja hotela „Rajska dolina“ na Jahorini, koje je građane RS koštalo oko 3,1 milion maraka.

Pantović je i šef trebinjske Područne privredne komore, koji je u odličnim vezama sa lokalnim SNSD-om, ali i vrhom vladajuće stranke.

U Trebinju je sjedište HET-a, kao i matičnog preduzeća „Elektroprivreda RS“, čiji je generalni direktor Luka Petrović, koji je istovremeno i generalni sekretar SNSD-a.

Na kraju, u vrijeme kada se Republika Srpska na Londonskoj berzi zadužila 300 miliona evra, po lihvarskoj kamatnoj stopi od pet posto, a premijer Radovan Višković izjavio da će zahvaljujući tom zaduženju isplatiti mizerne naknade penzionerima i samo određenoj grupi demobilisanih boraca, potpuno je nejasno zašto se pare troše na nabavke namještaja.

Jasno je da Republika Srpska finansijski opstaje jedino zahvaljujući zaduženjima, koja su kulminirala najnepovoljnijem na Londonskoj berzi, ali i da vlast ne posustaje u rasipanju para za nabavku namještaja, automobila, nepotrebnih softvera….

(zurnal.info)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Бухаха

07.05.2021 10:24

Скочи лондонски кредит на 5%, мало помало има да дође и до 10%. Што се тиче требињске фирме увјек је било ко умије њему двије. По вама они су криви што изађу са најприхватљивијим понудама, хм. Замисли, они криминалци што су први и то још из Требиња. Хехе а задужења су посебна прича. Замислите 15 година се задужују и задужују и још нису банкротирали. Мајко мила па ко им више даје те кредите. Можда опозиција али испод стола да ми не примјетимо. Кме кме кме. Нема среће од вас док год само кмечите.

ODGOVORITE
Name

c

07.05.2021 11:23

Umijete u RS, normalno privređivanje vi ne umijete. Pare se zarađuju a ne otimaju od narodnog kredita.

Name

Re

07.05.2021 17:40

Tako je i u Bjeljini. Dom zdravlja kupuje novi invantar a nemaju sapuna za ruke prati.

Name

Kupovina

07.05.2021 19:53

Kancelarije nove se renoviranju.Svi kupuju novi namještaj iako je i postojeci nov.

ODGOVORITE
Name

Kvempo Petrovic

07.05.2021 20:41

K'o pred smrt gladni

ODGOVORITE