"Нон пејпер" је необавезујући документ. БиХ је то дигла на висок ниво, јер одговара Додику и Бакиру

- Мислим да је Додик у својој причи о мирном раздружењу и у "Нон пејперу" тражио аргументацију за своје погледе, при чему је занемарио да у том "Нон пејперу" пише “дио Републике Српске би се прикључио Србији”,а не цијела Република Српска. Друго, оно што се мени чини, да једини добитници у том документу, јесу Албанци..., рекао је почасни предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић гостујући у емисији „Пулс“ БН ТВ.

Република Српска 06.05.2021 | 21:52
"Нон пејпер" је необавезујући документ. БиХ је то дигла на висок ниво, јер одговара Додику и Бакиру

Иванић је оцијенио да је "Нон пејпер" потпуно необавезујући документ и да до данас се не зна ко га је избацио.

- Једни тврде да је "Нон пејпер" креирала Словенија. Словенија тврди да с тим нема никакве везе. Ако су у том документу учествовали неки домаћи политичари, онда нису добро видјели шта у њему пише. Мислим да је Додик у својој причи о мирном раздружењу у том "Нон пејперу" тражио аргументацију за своје погледе, при чему је занемарио двије ствари. Једна ствар је да у том "Нон пејперу" пише “дио Републике Српске би се прикључио Србији”,а не цијела Република Српска. Друго, оно што се мени чини, да једини добитници у том документу, јесу Албанци, јер би из те приче добили Косово, добар дио Македоније. Једино они у суштини ништа не би изгубили, рекао је Иванић. 

Иванић оцјењује да је највећу пажњу "Нон пејпер" привукао у БиХ, и нигдје другдје. 

 - БиХ је ту тему "Нон пејпера" дигла на тако висок ниво, јер то одговара и Додику и Изетбеговићу, јер на сто ставља ствари које њима помажу да буду један кобајаги јаки Србин, а други јаки Бошњак. То код других апсолутно није изазвало никакву пажњу. То нема никакве реперкусије на међународном нивоу, рекао је Иванић.

"Нон пејпер", по мишљењу Иванића, није добар по српски народ.

- Зато што би дио Републике Српске, по тој причи ушао, а отишло цијело Косово. Они који се из српског народа позивају на то, уопште не размишљају о импликацијама за цијели народ, него размишљају о користи за себе, што је карактеристика онога што ради СНСД и Додик, рекао је Иванић. 

Он додаје да подршке о мирном раздружењу нема. 

- Ко нас подржава у причи о мирном раздружењу? Нема никога. То је све завршено и само направљена једна нова тема, не би ли СНСД вратио свој политчки ауторитет и добио више гласача. Ништа друго. То нема резултата - рекао је Иванић. 

Говорећи о задужености Републике Српске, Иванић је истакао да је страшна земља која се задужи за толики износ новца као Република Српска, а само један човјек одлучује о свему.

- Само Милорад Додик. О свему он одлучује, али буквално о свему.Таква концентрација моћи се никад није десила коју имамо посљедњих година. Кад је члан Предсједништва имао ту улогу, било који од Дејтона, па до данас који има Додик? Он одлучује кад ће се повећати плата, кад пензије, кад ће бити полицијски час, кад уводити мјере, рекао је Иванић. 

Он је поставио питање какве везе члан Предсједништва има са тим одлукама. 

- То је највећи пренос надлежности у историји - да члану Предсједништва дајете право да одлучује о аутономним одлукама и институцијама Републике Српске, и премијера, и предсједника, а што је најгоре они то прихватају, рекао је Иванић. 

На питање хоће ли опозиција јединствено изаћи на изборе, Иванић је одговорио:

”Увјерен сам да хоће и не мислим да ће ту уопште бити великих проблема. Наравно, када вријеме, посебно око кандидата, дође на то“. 

Иванић је оцијјенио да ће се једног дана моћи сагледати ефекти цијелог овог периода, и политички, и национални и економски и биће јако тмурна слика тог момента. 

- Тада неће бити плаћених аналитичара и медија који глорификују ствари које се не би смјеле глорификовати, закључио је Иванић у емисији “Пулс” БН ТВ.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Да

06.05.2021 19:32

Необавезујуци је. Али име Српске Демократске Странке је обавезује на Српство, а вас на Демократски напредак или прогрес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако

06.05.2021 19:58

Независно слажем се.

Name

Салко

06.05.2021 20:24

Ма дајте висе да се ко људи подјелимо. Па да се РС и Федерација као самосталне дрзаве такмице ко це бити бољи. Нико никог тада неби могао да криви

Name

ре

06.05.2021 21:10

демократе, социјалдемократе, социјалне, друствене, независне, називи у странкама су само флоскуле.

Name

Кажу

06.05.2021 19:39

Да је овај Иванић Британски шпијун, ја га нисам видио на Британским Тенковима и Транспортерима 1997- 98 . године, ко зна које. Још када би Иванић знао да данашње "партрите", без икаквих проблема возе "рејнџ- ровере".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

07.05.2021 05:11

Слабо видиш, још слабије знаш

Name

Ре

07.05.2021 10:51

Свако ко је за нормализацију односа и смиривања усијаних глава је шпијун а ови који раде супротно од тога и односе нам године у неповрат као и сто праве сиротињу од будуцих генерација нису.Балканска логика.

Name

витомир

06.05.2021 19:48

шупља прича милетова пред сваке изборе он глуми лажног патриоту и чува РС само се надам да је га народ сит и да је прокужио лажног патриоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Витомир

07.05.2021 05:36

Кад су избори ????

Name

израелац

06.05.2021 20:32

зна се ко га је избацио ЦИА америчка и Нато пакт. да преиспита намјере политичара на балкану. нпр на тој карти земље балкана које су у НАТО нису за подјеле нит се дирају.. значи ове земље које су са проруском полотикаом оне се двоуме и праве полотику подјеле ради конфликета који одговара русима. значи логично да су то игре провокације од којих лети глава глупим политичарима... мамац или клопка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схххх

06.05.2021 22:01

Пусти их ?

Name

БЛ

06.05.2021 21:11

Странке са националним предзнаком треба забранит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квемпо Петровиц

06.05.2021 21:21

Зашто нико не помиње нон пејпер сеоског ђилкоша из Лакташа Милорада Додика гдје је, у интервјуу за ДW, исцртао Српску тако да је дијелом припаја Србији, а њен дио испод Чемерна - Херцеговину даје хрватима ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

06.05.2021 22:08

Господина Иваница одмах вратити у политику, макар и присилом!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

07.05.2021 00:25

један паметан и постен и прави политицар младен иваниц

ОДГОВОРИТЕ