Роми обиљежили свој највећи празник Ђурђевдан

Удружење грађана “Отахарин” протеклих 16 година традиционално обиљежава Ђурђевдан као најстарији и највећи ромски празник. Чувајући традицију симболично су бацили вјенчиће у воду, а најмлађим Ромима подјељени су пакети поводом великог ромског празника Едерлези.

Република Српска 06.05.2021 | 12:46
Роми обиљежили свој највећи празник Ђурђевдан

Роми у цијелом свијету славе Ђурђевдан, празник датира још из 15. вијека, а симболизује завршетак зиме и почетак прољећа. За овај дан везују се разни обичаји.

“Обичај је да се ујутру рано устане, у каду се ставља вода и црвено јаје које је крупно. Додаје се врбица и неко цвијеће, затим се дјеца окупају да буду здрава, црвена и крупна”, прича Сабира Хашимовић из Удружење Ромкиња из Бијељине.

Из Удружења грађана “Отахарин”, поштујући епидемиолошке мјере, окупили су малишане који се највише радују празнику, те бацајући вјенчиће у воду и размјењујући офарбана јаја наставили су лијепу традицију.

“Да пошаљемо једну поруку свим Ромима да је врло важно очување њиховог идентитета и карактера, те да је слављење Ђурђевдана један од најрадоснијих празника код Рома у Бијељини”, рекао је Драган Јоковић, предсједник Удружења грађана “Отахарин” из Бијељине.

Током цијеле године, каже он, важно је говорити о проблемима у којима се налази ромска популација, посебно у вријеме епидемије вируса корона.

“Њих је пандемија још више погодила поготово због забрање кретања, јер Роми су се увијек бавили прикупљањем секундарних сировина, а такође и доста су путовали што је сада отежано. Често нам се јављају за хуманитарну помоћ и захваљујући нашим донаторима ми им помажемо. Оно што нас брине је што имамо јако пуно дјеце која просе,” додаје Јоковић.

На подручју града Бијељина живи 200 ромских породица, а према статистикама чак 50-оро дјеце проси.

Дјеца морају бити у школи, никако на улици и управо овако велике празнике дочекати како доликује за шта ће се, како кажу, и даље залагати из Удружења грађана “Отахарин”.

БН ТВ 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Модрича

06.05.2021 11:08

Драги Роми сретан и благосовен вам празник. Живи, здрави и весели били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

06.05.2021 18:33

Брацо Роми сретан вам празник!

Name

МИЛОРАД

06.05.2021 11:11

ДА ВАС НИЈЕ, СУНЦЕ НЕ БИ ГРИЈАЛО, ЖИВЈЕЛИ, ЖИВИ И ЗДРАВИ БИЛИ И СРЕТАН ВАМ ПРАЗНИК !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаааааааааааааааа

06.05.2021 12:05

Нек сте зиви и здрави , православаца пуно слави Крсну славу светог Георгија Дурдевдан . Прелепо је било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

06.05.2021 14:01

Ух лепи циганчица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вани

06.05.2021 15:20

Роми су закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

С Бозијом помоци

06.05.2021 19:37

Свима који данас славе Светог Дјордја нека вам је срецна слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

07.05.2021 06:01

Увијек су славили и да у будуће славе.Срамота је што само канал на потезу гдје се налази њихово насеље није уређен него је прекинута изнад Рашевић пилане, да ли намјерно или недостатком пара али треба то урадити и показати да се радило о грешци.

ОДГОВОРИТЕ