Romi obilježili svoj najveći praznik Đurđevdan

Udruženje građana “Otaharin” proteklih 16 godina tradicionalno obilježava Đurđevdan kao najstariji i najveći romski praznik. Čuvajući tradiciju simbolično su bacili vjenčiće u vodu, a najmlađim Romima podjeljeni su paketi povodom velikog romskog praznika Ederlezi.

Republika Srpska 06.05.2021 | 12:46
Romi obilježili svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi u cijelom svijetu slave Đurđevdan, praznik datira još iz 15. vijeka, a simbolizuje završetak zime i početak proljeća. Za ovaj dan vezuju se razni običaji.

“Običaj je da se ujutru rano ustane, u kadu se stavlja voda i crveno jaje koje je krupno. Dodaje se vrbica i neko cvijeće, zatim se djeca okupaju da budu zdrava, crvena i krupna”, priča Sabira Hašimović iz Udruženje Romkinja iz Bijeljine.

Iz Udruženja građana “Otaharin”, poštujući epidemiološke mjere, okupili su mališane koji se najviše raduju prazniku, te bacajući vjenčiće u vodu i razmjenjujući ofarbana jaja nastavili su lijepu tradiciju.

“Da pošaljemo jednu poruku svim Romima da je vrlo važno očuvanje njihovog identiteta i karaktera, te da je slavljenje Đurđevdana jedan od najradosnijih praznika kod Roma u Bijeljini”, rekao je Dragan Joković, predsjednik Udruženja građana “Otaharin” iz Bijeljine.

Tokom cijele godine, kaže on, važno je govoriti o problemima u kojima se nalazi romska populacija, posebno u vrijeme epidemije virusa korona.

“Njih je pandemija još više pogodila pogotovo zbog zabranje kretanja, jer Romi su se uvijek bavili prikupljanjem sekundarnih sirovina, a takođe i dosta su putovali što je sada otežano. Često nam se javljaju za humanitarnu pomoć i zahvaljujući našim donatorima mi im pomažemo. Ono što nas brine je što imamo jako puno djece koja prose,” dodaje Joković.

Na području grada Bijeljina živi 200 romskih porodica, a prema statistikama čak 50-oro djece prosi.

Djeca moraju biti u školi, nikako na ulici i upravo ovako velike praznike dočekati kako dolikuje za šta će se, kako kažu, i dalje zalagati iz Udruženja građana “Otaharin”.

BN TV 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Modriča

06.05.2021 11:08

Dragi Romi sretan i blagosoven vam praznik. Živi, zdravi i veseli bili

ODGOVORITE
Name

Borac

06.05.2021 18:33

Braco Romi sretan vam praznik!

Name

MILORAD

06.05.2021 11:11

DA VAS NIJE, SUNCE NE BI GRIJALO, ŽIVJELI, ŽIVI I ZDRAVI BILI I SRETAN VAM PRAZNIK !!!

ODGOVORITE
Name

jaaaaaaaaaaaaaaaa

06.05.2021 12:05

Nek ste zivi i zdravi , pravoslavaca puno slavi Krsnu slavu svetog Georgija Durdevdan . Prelepo je bilo

ODGOVORITE
Name

Xx

06.05.2021 14:01

Uh lepi cigančica

ODGOVORITE
Name

Vani

06.05.2021 15:20

Romi su zakon

ODGOVORITE
Name

S Bozijom pomoci

06.05.2021 19:37

Svima koji danas slave Svetog Djordja neka vam je srecna slava.

ODGOVORITE
Name

aćim

07.05.2021 06:01

Uvijek su slavili i da u buduće slave.Sramota je što samo kanal na potezu gdje se nalazi njihovo naselje nije uređen nego je prekinuta iznad Rašević pilane, da li namjerno ili nedostatkom para ali treba to uraditi i pokazati da se radilo o grešci.

ODGOVORITE