Ђурђевдан је празник са највише обичаја

Ђурђевдан је у српском народу празник са највише обичаја, који се разликују по садржини од региона до региона.

Република Српска 06.05.2021 | 07:43
Ђурђевдан је празник са највише обичаја

- Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас Светог Великомученика Георгија - Ђурђевдан, у спомен на дан када је овај светитељ пострадао 290. године нове ере.

Георгије је рођен у другој половини Трећег вијека у Малој Азији и као веома млад постао је војвода у војсци римског императора Диоклецијана.

Бранећи хришћанску вјеру и противећи се прогонима хришћана, Диоклецијан је бацио Георгија у тамницу и осудио га на најтеже муке.

Видјевши да муке не могу да сломе ни тијело ни Георгијеву вјеру, Диоклецијан је одлучио да га помилује под условом да принесе жртву римским божанствима.

Георгије је на кипу, којем је требало да принесе жртву, начинио крсни знак, након чега се статуа многобожачког идола распрснула. Видјевши ово, Диоклецијанова жена Александра је узвикнула: "И ја верујем у Георгијевог Бога!", на шта Диоклецијан нареди да им буде одрубљена глава, што је и учињено.

Осим Ђурђевдана, овом светитељу се чини помен и 16. новембра - на Ђурђиц, дан преноса моштију у цркву у Лидији, Георгијевом родном мјесту.

На иконама Свети Ђорђе се представља у војводској одежди на коњу/Ђурђевдан/ или стојећи /Ђурђиц/, како убија аждају, са женским ликом у позадини.

Ђурђевдан је у српском народу празник са највише обичаја, који се разликују по садржини од региона до региона.

(Срна) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Невјерник

06.05.2021 06:41

Као сто рекох, ја сам невјерник или безбозник. Не вјерујем у ванземаљске силе, бога. Али, морам признати, "славим" Дјурдјевдан. Ово је била моја породицна слава али висе од тога данас је родјендан моме првом сину тако да се породица окупи и слави (родјендан). ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута гуја мицо мој

06.05.2021 07:30

Е мој НЕВЈЕРНИЦЕ!!!!!!!! Боље би било да си цутао него ово писао! ПРЕКРСТИ СЕ ти НЕЦОВЈЕЦЕ и помоли се Господу Богу,захвали му се на том предивном дјелу сто ти је подарио СИНА и то бас на Светог Великомуцеика Георгија! Зар немас цим размислити засто ти га је подарио управо на Славу твојих родитеља??? Искрено твом сину зелим Сретан родјендан,да је зив и здрав много,много година и да га Свети Великомуценик Георгије и Драги Господ Бог изведу на прави пут и да му улију бар мало наде и вјере у православље,да за разлику од оца ВЈЕРУЈЕ У ГОСПОДА БОГА! АМИН!

Name

Вр'овац

06.05.2021 07:40

Нека Господ буде милостив према теби.

Name

Вјерник

06.05.2021 07:45

Да си нам ти жив и здрав, и ти и твоја породица. Срећно ти весеље, па да твој син настави дједову традицију.

Name

Ре

06.05.2021 10:23

Срецан родјендан момку,а ви сто вјерујете, да сте прави вјерници не би осудјивали никога.Вјерујте у ста хоцете и пустите друге да размисљају својом главом.

Name

Невјерник

06.05.2021 11:11

Вама је вјера и идеологија испрала мозак. Ви вјерујте, ја вас у томе не спрецавам. То је васе право, али немојте да се мијесате у мој поглед на зивот. Колико неправди има у свијету, и не само у свијету, у васој непосредној близини. Гдје је тај вас свевисњи да нас спаси од болести, биједе, неправде. Све висе људи се суоцава са свакодневним проблемима, не могу дјецу да прехране, сколују, да им прузе минимум за срецније дјетињство. С друге стране 'велики вјерници' узивају у благодетима овоземаљског зивота. МОРАЛ И ЕТИКА је несто сто свима нама недостаје. Ја сам и морална и етицна особа и имам висе осјеваја за неправду него многи, многи "вјерници" који се само крију иза религије. Гдје су били ти васи попови, ходзе, владике и остали богомољци да стану испред хорди "вјерника" и помогну им да се освијесте и не поцине злоцине које су поцинили.

Name

РЕ

06.05.2021 14:39

РЕ Невјерник, у владичанским дворима све у злату. Вјера је данас само наследје старих времена, када је земља била равна плоча који су носили слонови на леђима.

Name

Ре

06.05.2021 14:48

Браво невјерник! Не мисли нико својом главом,то је проблем

Name

Ре

06.05.2021 15:06

Цуј ове гује.Невјерник па нецовјек е јадо јадни

Name

Семберац

06.05.2021 17:25

Да ли је било баш неопходно да нам то дајеш на знање уопште? Или чисто провокације ради?

Name

Љута гуја мицо мој

06.05.2021 07:40

Свим вјерницима православне вјероисповијести који данас славе Светог Великомуценика Георгија- Дјурдјевдан, зелим сретну Славу! Да славите много ,много година у здрављу,миру,среци и лијепом располозењу! Зивјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Густав

06.05.2021 07:43

Свима који славе данас желим срећну славу. Све најбоље свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

06.05.2021 08:20

Срећна Слава свима који славе и онима који их посећују, да прославе у миру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

На здравље

06.05.2021 09:42

У моје личнп име и свих нас, који славимо Св. Великомученик Георгија, захваљујемо се на честитци.Уједно свима желим здравља, среће и весеља.

ОДГОВОРИТЕ