Đurđevdan je praznik sa najviše običaja

Đurđevdan je u srpskom narodu praznik sa najviše običaja, koji se razlikuju po sadržini od regiona do regiona.

Republika Srpska 06.05.2021 | 07:43
Đurđevdan je praznik sa najviše običaja

- Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Svetog Velikomučenika Georgija - Đurđevdan, u spomen na dan kada je ovaj svetitelj postradao 290. godine nove ere.

Georgije je rođen u drugoj polovini Trećeg vijeka u Maloj Aziji i kao veoma mlad postao je vojvoda u vojsci rimskog imperatora Dioklecijana.

Braneći hrišćansku vjeru i protiveći se progonima hrišćana, Dioklecijan je bacio Georgija u tamnicu i osudio ga na najteže muke.

Vidjevši da muke ne mogu da slome ni tijelo ni Georgijevu vjeru, Dioklecijan je odlučio da ga pomiluje pod uslovom da prinese žrtvu rimskim božanstvima.

Georgije je na kipu, kojem je trebalo da prinese žrtvu, načinio krsni znak, nakon čega se statua mnogobožačkog idola rasprsnula. Vidjevši ovo, Dioklecijanova žena Aleksandra je uzviknula: "I ja verujem u Georgijevog Boga!", na šta Dioklecijan naredi da im bude odrubljena glava, što je i učinjeno.

Osim Đurđevdana, ovom svetitelju se čini pomen i 16. novembra - na Đurđic, dan prenosa moštiju u crkvu u Lidiji, Georgijevom rodnom mjestu.

Na ikonama Sveti Đorđe se predstavlja u vojvodskoj odeždi na konju/Đurđevdan/ ili stojeći /Đurđic/, kako ubija aždaju, sa ženskim likom u pozadini.

Đurđevdan je u srpskom narodu praznik sa najviše običaja, koji se razlikuju po sadržini od regiona do regiona.

(Srna) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Nevjernik

06.05.2021 06:41

Kao sto rekoh, ja sam nevjernik ili bezboznik. Ne vjerujem u vanzemaljske sile, boga. Ali, moram priznati, "slavim" Djurdjevdan. Ovo je bila moja porodicna slava ali vise od toga danas je rodjendan mome prvom sinu tako da se porodica okupi i slavi (rodjendan). ?

ODGOVORITE
Name

Ljuta guja mico moj

06.05.2021 07:30

E moj NEVJERNICE!!!!!!!! Bolje bi bilo da si cutao nego ovo pisao! PREKRSTI SE ti NECOVJECE i pomoli se Gospodu Bogu,zahvali mu se na tom predivnom djelu sto ti je podario SINA i to bas na Svetog Velikomuceika Georgija! Zar nemas cim razmisliti zasto ti ga je podario upravo na Slavu tvojih roditelja??? Iskreno tvom sinu zelim Sretan rodjendan,da je ziv i zdrav mnogo,mnogo godina i da ga Sveti Velikomucenik Georgije i Dragi Gospod Bog izvedu na pravi put i da mu uliju bar malo nade i vjere u pravoslavlje,da za razliku od oca VJERUJE U GOSPODA BOGA! AMIN!

Name

Vr'ovac

06.05.2021 07:40

Neka Gospod bude milostiv prema tebi.

Name

Вјерник

06.05.2021 07:45

Да си нам ти жив и здрав, и ти и твоја породица. Срећно ти весеље, па да твој син настави дједову традицију.

Name

Re

06.05.2021 10:23

Srecan rodjendan momku,a vi sto vjerujete, da ste pravi vjernici ne bi osudjivali nikoga.Vjerujte u sta hocete i pustite druge da razmisljaju svojom glavom.

Name

Nevjernik

06.05.2021 11:11

Vama je vjera i ideologija isprala mozak. Vi vjerujte, ja vas u tome ne sprecavam. To je vase pravo, ali nemojte da se mijesate u moj pogled na zivot. Koliko nepravdi ima u svijetu, i ne samo u svijetu, u vasoj neposrednoj blizini. Gdje je taj vas svevisnji da nas spasi od bolesti, bijede, nepravde. Sve vise ljudi se suocava sa svakodnevnim problemima, ne mogu djecu da prehrane, skoluju, da im pruze minimum za srecnije djetinjstvo. S druge strane 'veliki vjernici' uzivaju u blagodetima ovozemaljskog zivota. MORAL I ETIKA je nesto sto svima nama nedostaje. Ja sam i moralna i eticna osoba i imam vise osjevaja za nepravdu nego mnogi, mnogi "vjernici" koji se samo kriju iza religije. Gdje su bili ti vasi popovi, hodze, vladike i ostali bogomoljci da stanu ispred hordi "vjernika" i pomognu im da se osvijeste i ne pocine zlocine koje su pocinili.

Name

RE

06.05.2021 14:39

RE Nevjernik, u vladičanskim dvorima sve u zlatu. Vjera je danas samo nasledje starih vremena, kada je zemlja bila ravna ploča koji su nosili slonovi na leđima.

Name

Re

06.05.2021 14:48

Bravo nevjernik! Ne misli niko svojom glavom,to je problem

Name

Re

06.05.2021 15:06

Cuj ove guje.Nevjernik pa necovjek e jado jadni

Name

Semberac

06.05.2021 17:25

Da li je bilo baš neophodno da nam to daješ na znanje uopšte? Ili čisto provokacije radi?

Name

Ljuta guja mico moj

06.05.2021 07:40

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji danas slave Svetog Velikomucenika Georgija- Djurdjevdan, zelim sretnu Slavu! Da slavite mnogo ,mnogo godina u zdravlju,miru,sreci i lijepom raspolozenju! Zivjeli!

ODGOVORITE
Name

Gustav

06.05.2021 07:43

Svima koji slave danas želim srećnu slavu. Sve najbolje svima.

ODGOVORITE
Name

Ime

06.05.2021 08:20

Srećna Slava svima koji slave i onima koji ih posećuju, da proslave u miru!

ODGOVORITE
Name

Na zdravlje

06.05.2021 09:42

U moje ličnp ime i svih nas, koji slavimo Sv. Velikomučenik Georgija, zahvaljujemo se na čestitci.Ujedno svima želim zdravlja, sreće i veselja.

ODGOVORITE