Млади на раскрсници између морала и лажног сјаја

Пољуљане моралне вриједности доводе до све већег процента малољетничке делинквенције, поручено је у емисији “Глобално” БН телевизије. Саговорници су истакли да је нормално живјети у модерном садашњем свијету, али да се не смију изгубити традиционалне породичне вриједности.

Република Српска 05.05.2021 | 22:01
Млади на раскрсници између морала и лажног сјаја

Живимо у дигиталној цивилизацији која је наметнута, а која са собом носи и позитивне, и негативне аспекте, каже социолог Владимир Васић наглашавајући да се млади данас сусрећу са низом проблема, а један од разлога је и тај што им се све брзо сервира.

"Имамо ужасно брз пробој друштвених мрежа, пласирање информација и система вриједности који је некада био срамотан, а данас је представљено као нешто што је добро и што је слобода", навео је Васић.

А термин слободе је, објашњава Васић, данас до те мјере ишчашен, да је постао патолошки и њиме би се требале посебно бавити социологија и психологија.

"Обично родитељи дјеце која су у проблему криве систем, друштво, али никада се не загледају у себе", тврди Васић.

"Само је битна заинтересованост родитеља. Лажи почињу када нападнете дијете због једне јединице. Та једна јединица је синоним за лагање преосталог доба одрастања дјетета", рекао је дипломирани специјални педагог Никола Дробњак.

Дипломирани криминолог Лепомир Бакић наводи да се у нашем народу каже `досада је ђавоље игралиште`.

"Самим тиме, сматрам да би требало да будемо запослени да мозак не би мислио о глупостима."

Педагог Никола Дробњак оцјењује да све оно што је човјек измислио сада је, нажалост, загосподарило њиме. 

"Свега онога што малољетника окружује, а то су баш друштвене мреже, све то постаје свакодневица и можда једина циљна ствар у току дана", рекао је Дробњак.

Неопходно је, наводи Васић, враћање националне свијести код дјеце.

"Знају ко је Тијана Ајфон, Сораја, али не знају ко је Тесла, Пупин… Недавно је приказан филм `Дара из Јасеновца` и срамота је што су тек тада научили нешто. Срамота је да не знају шта се десило и да не знају националну историју", рекао је Васић. 

"Народ занима шта је ко против кога рекао, шта је ко купио, крв, блуд, разврат, неморал. Раније сам много кривио новинаре, али данас не. Да нема масе која то једе, воли и слуша, не би новинари то давали", додаје Бакић.

Страх има велику улогу и најбољи је кец из рукава свима који желе да манипулишу масама, а поготово младим људима, поручили су саговорници у емисији “Глобално” БН телевизије.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ја

05.05.2021 21:07

Стоп интернету, слобода народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп модернизму!

06.05.2021 02:58

Напријед средњовјековље! То нам је будућност!

Name

Да али

06.05.2021 04:12

Кад се наше. .елите..фрајерису на медијима а требају бити осталима узор све је јасно

Name

ЖИКА Ж

06.05.2021 05:27

Какав диван призор у Борику, млади навијачи Борца прославили лиценцу,,,, и нико није позван на одговорност за организацију, за паљење ватромета, бакљи и свог могућег другог арсенала,,,, полиција није позвала никог на саслушање,,,,, а какав грозан призор пред палатом предсједника РС људи протестују што хоће да раде и да зараде да би преживјели и прехранили породице, без нереда, без бакљи, без каменица и флаша,,,, позвани од стране полиције на разговоре,,,,, позовите оне који су криви за овакву ситуацију,,,, позовите фрфљавог Владу Ђајића што му се пацијенти убијају, што му доктори труднице шаљу у смрт,,,, позовите Младена Илића што на свадби пуној сватова плеше,,, позовите све који одлучују у кризном штабу,,,, позовите све директоре у КОМИТЕТ да им се дадне упуство,,,, ииииии.

Name

РЕ ЈА

06.05.2021 07:08

Млади у Додикијади имају избор: 1. купити диплому и учланити се у СНСД, да би се догурало до министра или министарке собарице,или 2. купити чамац па у Зворник т.ј. Српски Меделин и превозити дрогу преко Дрине. У оба случаја доказано је не би требали ни сањати да постану образовани, са знањем страних језика, елоквентни, културни,да знају ући можда чак у аутобус или подземну жељезницу у некој свјетској метрополи, јер то на Балкану води у опасне илузије. Узори им могу бити Мићо са 40 станова, или Милорад са 60 фирми. Нигдје на свијету таквих узора нема. Мајмунски Балкан је то све.

Name

Дупло голо

06.05.2021 07:44

Времена се мијењају, друштво је либералније што је позитивно, интернет је донио доста позитивних ствари али и јако пуно негативности, најжаливије ми је када видим телефон у дјечијим рукама, душа ме моја боли, скоро сам види једну слику поређења стања из прошлог вијека и садашњице, у центру слике је дрво, у прошлом вијеку око дрвета се дјеца играју разних игара, око њих су животиње и играчке, лопте....а слика данашњег времена је дрво и око њега сједе дјеца и свако гледају свој телефон, то је страшно, они одрастају у том времену и то је за њих нормално. Поремећен је сваки степен вриједности, материјализам је обузео човјечанство.. Шта ће бити за 100 година бога питај, технологија рапидно напредује, путовање на Мјесец ће бити исто као сада да путујеш аутобусом у неки град.

Name

И да

05.05.2021 21:32

Од Додика нема ко бољи тамо да буде, а сто се тице његовог политицког стања има неку двицу до петице има јос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

05.05.2021 23:36

Ви сви образовани људи, посвећени овој тематици, највише на родитеље кривицу сваљује те. На жалост данас је родитељ миноран у васпитању своје дјеце. ИТ сектор је све уништио. Нема свеске, оловке и гумице већ лап топ и у школу. Игрице су инсталиране, лектиру нико не чита има на интернету. Лијепо је причати, а што се не осврнете колику уцјену трпе родитељи од дјеце, ако му се не испуни захтјев.

Name

сале

06.05.2021 06:17

Јесте миле је права морална громада као и велики број попова.

Name

Каролина

06.05.2021 05:13

Погледајте политицке реплике - јасно је да је такав друствени систем неодрзив јер за свој мотив проналази у вецини слуцајева зле намјере, а не здраву и креативну покретацку снагу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

06.05.2021 07:03

Довољно да сеугледају на насу власт.Одакле морал а сваки дан се писе и прица о криминалу у врху добар узор.

ОДГОВОРИТЕ