Mladi na raskrsnici između morala i lažnog sjaja

Poljuljane moralne vrijednosti dovode do sve većeg procenta maloljetničke delinkvencije, poručeno je u emisiji “Globalno” BN televizije. Sagovornici su istakli da je normalno živjeti u modernom sadašnjem svijetu, ali da se ne smiju izgubiti tradicionalne porodične vrijednosti.

Republika Srpska 05.05.2021 | 22:01
Mladi na raskrsnici između morala i lažnog sjaja

Živimo u digitalnoj civilizaciji koja je nametnuta, a koja sa sobom nosi i pozitivne, i negativne aspekte, kaže sociolog Vladimir Vasić naglašavajući da se mladi danas susreću sa nizom problema, a jedan od razloga je i taj što im se sve brzo servira.

"Imamo užasno brz proboj društvenih mreža, plasiranje informacija i sistema vrijednosti koji je nekada bio sramotan, a danas je predstavljeno kao nešto što je dobro i što je sloboda", naveo je Vasić.

A termin slobode je, objašnjava Vasić, danas do te mjere iščašen, da je postao patološki i njime bi se trebale posebno baviti sociologija i psihologija.

"Obično roditelji djece koja su u problemu krive sistem, društvo, ali nikada se ne zagledaju u sebe", tvrdi Vasić.

"Samo je bitna zainteresovanost roditelja. Laži počinju kada napadnete dijete zbog jedne jedinice. Ta jedna jedinica je sinonim za laganje preostalog doba odrastanja djeteta", rekao je diplomirani specijalni pedagog Nikola Drobnjak.

Diplomirani kriminolog Lepomir Bakić navodi da se u našem narodu kaže `dosada je đavolje igralište`.

"Samim time, smatram da bi trebalo da budemo zaposleni da mozak ne bi mislio o glupostima."

Pedagog Nikola Drobnjak ocjenjuje da sve ono što je čovjek izmislio sada je, nažalost, zagospodarilo njime. 

"Svega onoga što maloljetnika okružuje, a to su baš društvene mreže, sve to postaje svakodnevica i možda jedina ciljna stvar u toku dana", rekao je Drobnjak.

Neophodno je, navodi Vasić, vraćanje nacionalne svijesti kod djece.

"Znaju ko je Tijana Ajfon, Soraja, ali ne znaju ko je Tesla, Pupin… Nedavno je prikazan film `Dara iz Jasenovca` i sramota je što su tek tada naučili nešto. Sramota je da ne znaju šta se desilo i da ne znaju nacionalnu istoriju", rekao je Vasić. 

"Narod zanima šta je ko protiv koga rekao, šta je ko kupio, krv, blud, razvrat, nemoral. Ranije sam mnogo krivio novinare, ali danas ne. Da nema mase koja to jede, voli i sluša, ne bi novinari to davali", dodaje Bakić.

Strah ima veliku ulogu i najbolji je kec iz rukava svima koji žele da manipulišu masama, a pogotovo mladim ljudima, poručili su sagovornici u emisiji “Globalno” BN televizije.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ja

05.05.2021 21:07

Stop internetu, sloboda narodu

ODGOVORITE
Name

Stop modernizmu!

06.05.2021 02:58

Naprijed srednjovjekovlje! To nam je budućnost!

Name

Da ali

06.05.2021 04:12

Kad se naše. .elite..frajerisu na medijima a trebaju biti ostalima uzor sve je jasno

Name

ŽIKA Ž

06.05.2021 05:27

Kakav divan prizor u Boriku, mladi navijači Borca proslavili licencu,,,, i niko nije pozvan na odgovornost za organizaciju, za paljenje vatrometa, baklji i svog mogućeg drugog arsenala,,,, policija nije pozvala nikog na saslušanje,,,,, a kakav grozan prizor pred palatom predsjednika RS ljudi protestuju što hoće da rade i da zarade da bi preživjeli i prehranili porodice, bez nereda, bez baklji, bez kamenica i flaša,,,, pozvani od strane policije na razgovore,,,,, pozovite one koji su krivi za ovakvu situaciju,,,, pozovite frfljavog Vladu Đajića što mu se pacijenti ubijaju, što mu doktori trudnice šalju u smrt,,,, pozovite Mladena Ilića što na svadbi punoj svatova pleše,,, pozovite sve koji odlučuju u kriznom štabu,,,, pozovite sve direktore u KOMITET da im se dadne upustvo,,,, iiiiii.

Name

RE JA

06.05.2021 07:08

Mladi u Dodikijadi imaju izbor: 1. kupiti diplomu i učlaniti se u SNSD, da bi se doguralo do ministra ili ministarke sobarice,ili 2. kupiti čamac pa u Zvornik t.j. Srpski Medelin i prevoziti drogu preko Drine. U oba slučaja dokazano je ne bi trebali ni sanjati da postanu obrazovani, sa znanjem stranih jezika, elokventni, kulturni,da znaju ući možda čak u autobus ili podzemnu željeznicu u nekoj svjetskoj metropoli, jer to na Balkanu vodi u opasne iluzije. Uzori im mogu biti Mićo sa 40 stanova, ili Milorad sa 60 firmi. Nigdje na svijetu takvih uzora nema. Majmunski Balkan je to sve.

Name

Duplo golo

06.05.2021 07:44

Vremena se mijenjaju, društvo je liberalnije što je pozitivno, internet je donio dosta pozitivnih stvari ali i jako puno negativnosti, najžalivije mi je kada vidim telefon u dječijim rukama, duša me moja boli, skoro sam vidi jednu sliku poređenja stanja iz prošlog vijeka i sadašnjice, u centru slike je drvo, u prošlom vijeku oko drveta se djeca igraju raznih igara, oko njih su životinje i igračke, lopte....a slika današnjeg vremena je drvo i oko njega sjede djeca i svako gledaju svoj telefon, to je strašno, oni odrastaju u tom vremenu i to je za njih normalno. Poremećen je svaki stepen vrijednosti, materijalizam je obuzeo čovječanstvo.. Šta će biti za 100 godina boga pitaj, tehnologija rapidno napreduje, putovanje na Mjesec će biti isto kao sada da putuješ autobusom u neki grad.

Name

I da

05.05.2021 21:32

Od Dodika nema ko bolji tamo da bude, a sto se tice njegovog politickog stanja ima neku dvicu do petice ima jos.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

05.05.2021 23:36

Vi svi obrazovani ljudi, posvećeni ovoj tematici, najviše na roditelje krivicu svaljuje te. Na žalost danas je roditelj minoran u vaspitanju svoje djece. IT sektor je sve uništio. Nema sveske, olovke i gumice već lap top i u školu. Igrice su instalirane, lektiru niko ne čita ima na internetu. Lijepo je pričati, a što se ne osvrnete koliku ucjenu trpe roditelji od djece, ako mu se ne ispuni zahtjev.

Name

sale

06.05.2021 06:17

Jeste mile je prava moralna gromada kao i veliki broj popova.

Name

Karolina

06.05.2021 05:13

Pogledajte politicke replike - jasno je da je takav drustveni sistem neodrziv jer za svoj motiv pronalazi u vecini slucajeva zle namjere, a ne zdravu i kreativnu pokretacku snagu!

ODGOVORITE
Name

neznam

06.05.2021 07:03

Dovoljno da seugledaju na nasu vlast.Odakle moral a svaki dan se pise i prica o kriminalu u vrhu dobar uzor.

ODGOVORITE