Зашто Влада руши цијену акција Жељезница Српске?

Влада Српске планира да цијену једне акције "Жељезница Републике Српске" од око 2800 марака сведе на 1 марку, тврде мали акционари.

Република Српска 05.05.2021 | 20:18
Зашто Влада руши цијену акција Жељезница Српске?

Мали акционари Жељезница РС страхују да ће након што је Влада Српске донијела одлуку да Жељезнице буду организоване као холдинг, њихове акције изгубити на вриједности. Тврде да би на сједници Скупштине акционара требало да се расправља о претварању дуга у капитал, а да ће Влада тако умањити вриједност акција.

Цијене акција Жељезница Српске већ су обаране прије неколико година, а мали акционари су и тада упозоравали да се вјештачки спушта цијена акција да би се куповина прилагодила, како кажу, потенцијалним купцима. С циљем да спријече смањење цијена акција, предали су допис Влади Српске у којем траже да се са дневног реда Скупштине акционара скину тачке које се односе на вриједност и продају акција. 

 „Тражимо од Владе да нас исплати нисмо сагласни да умањују вриједност акционара јер ми ни на који начин нисмо могли да учествујемо на креирању политике. Најодговорнији титулар је Влада која је већински власник и не штити акционаре него постављајући своје подобне кадрове чини све што може да се имовина опљачка“, каже Раденко Малешевић, мали акционар ЖРС.

 „Ако би била акција 2 марке, они би добили 660 милиона КМ, а ми би добили 20 000, ако би цијена била 3 КМ ми би имали 30 000 КМ, а  они би имали капитал од милијарду. То је математички и законски нереално“, истиче Томо Панчић, мали акционар ЖРС.

Влада Српске планира да са тренутне књиговодствене цијене акција од око 2800 марака сведе на 1 марку по акцији, објашњава адвокат малих акционара Огњен Ђурић. Зато ће, уколико акционарима не буде исплаћена права вриједност акција, своја права тражити на суду. 

 „Ми ћемо се борити на законом предвиђене начине и нећемо бити сагласни да се то проведе и да ћемо кад Влада постане већински акционар након скупштине тражити да се откупе акције малих акционара по књиговодственој цијени а не по цијени акција које су они обавезали да ће извршити конверзију дуга у капитал“, истиче Огњен Ђурић, адвокат малих акционара Жељезнице РС.

Из Министарства саобраћаја и веза кажу да о цијенама акција нису разговарали са малим акционарима те да ће јавност о процесу реструктурисања Жељезница бити на вријеме обавијештена.

- У току су припремне активности на берзи и пред Комисијом за хартије од вриједности, а у вези са претварањем дуга „Жељезница Републике Српске“ према повјериоцу Влади Републике Српске у основни капитал, наводи се у саопштењу "Жељезница Републике Српске". 

Из Жељезница Српске су такође поручили да ће се након судске одлуке доспјеле обавезе конвертовати у капитал што ће према тврдњама овог јавног предузећа, смањити дуг и повећати основни капитал. Скупштина акционара Жељезница Републике Српске требало би да буде одржана 7. маја.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Илија

05.05.2021 19:13

Да их натерају у стечај и да их продају за багателу као што су урадили са осталим државним предузећима. Црвена банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

05.05.2021 20:58

Па не руши влада само зрс него све цега се дохвати по милетовом рецепту

Name

Жељезничар

05.05.2021 19:31

Акција 2800км, погледајте задњи пут на берзи око 40 км, а да се иде у продају то стоји ,све је у расулу, они не знају шта ће са жељезницом и чекају да се само то деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

05.05.2021 20:21

Гдје се они упетљају ту трава не расте кад они одлуце да несто унисте нико их немозе спрјецити то су лопови невидени знам из примјера Фабрике Дувана кад су је униставали ста су радили .Фабрика је била у вецинском власнику акционара али је банда СНСДе продала Антницу фабку као да је дрзавни удјел у фабрици вецински и то су акционари доказали на суду и добили пресуду у своју корист али никоме ниста.Банда СНСДе је отјерала Антоница након седам година његовог изивљавања над радницима и довели су професионалне лопве Бугаре који су је закљуали и раднике као задње Фукаре избацили на поље,тај гигант је дрзави донисио милионску зараду од акцизних маркица али су је лопови затворили на 130 родендан.

Name

Фабрика духана,

06.05.2021 03:09

...гигант? То је убица народа! Духан убија! Нашли су да зарађују на отрову, багра! Убице! Исто је и са алкохолом.

Name

Зицк Велицк

05.05.2021 20:20

Купиће Игор... Нашим парама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

06.05.2021 06:24

Тако је легендо, купице милин мали да не клосари около и да се не дрогира. Свепреписати на Игора и Горицу.

Name

Лаки

06.05.2021 04:19

Знају они врло добро како се обезвредјује имовина погледајте како су заврсила остала предузеца гдје је дрзава вецински власник.Знате они издају саопстење за јавност како је све урадјено по закону....кога брига за мале акционаре циљ и јесте да капитал максимално обезвриједе ...

ОДГОВОРИТЕ