Zašto Vlada ruši cijenu akcija Željeznica Srpske?

Vlada Srpske planira da cijenu jedne akcije "Željeznica Republike Srpske" od oko 2800 maraka svede na 1 marku, tvrde mali akcionari.

Republika Srpska 05.05.2021 | 20:18
Zašto Vlada ruši cijenu akcija Željeznica Srpske?

Mali akcionari Željeznica RS strahuju da će nakon što je Vlada Srpske donijela odluku da Željeznice budu organizovane kao holding, njihove akcije izgubiti na vrijednosti. Tvrde da bi na sjednici Skupštine akcionara trebalo da se raspravlja o pretvaranju duga u kapital, a da će Vlada tako umanjiti vrijednost akcija.

Cijene akcija Željeznica Srpske već su obarane prije nekoliko godina, a mali akcionari su i tada upozoravali da se vještački spušta cijena akcija da bi se kupovina prilagodila, kako kažu, potencijalnim kupcima. S ciljem da spriječe smanjenje cijena akcija, predali su dopis Vladi Srpske u kojem traže da se sa dnevnog reda Skupštine akcionara skinu tačke koje se odnose na vrijednost i prodaju akcija. 

 „Tražimo od Vlade da nas isplati nismo saglasni da umanjuju vrijednost akcionara jer mi ni na koji način nismo mogli da učestvujemo na kreiranju politike. Najodgovorniji titular je Vlada koja je većinski vlasnik i ne štiti akcionare nego postavljajući svoje podobne kadrove čini sve što može da se imovina opljačka“, kaže Radenko Malešević, mali akcionar ŽRS.

 „Ako bi bila akcija 2 marke, oni bi dobili 660 miliona КM, a mi bi dobili 20 000, ako bi cijena bila 3 КM mi bi imali 30 000 КM, a  oni bi imali kapital od milijardu. To je matematički i zakonski nerealno“, ističe Tomo Pančić, mali akcionar ŽRS.

Vlada Srpske planira da sa trenutne knjigovodstvene cijene akcija od oko 2800 maraka svede na 1 marku po akciji, objašnjava advokat malih akcionara Ognjen Đurić. Zato će, ukoliko akcionarima ne bude isplaćena prava vrijednost akcija, svoja prava tražiti na sudu. 

 „Mi ćemo se boriti na zakonom predviđene načine i nećemo biti saglasni da se to provede i da ćemo kad Vlada postane većinski akcionar nakon skupštine tražiti da se otkupe akcije malih akcionara po knjigovodstvenoj cijeni a ne po cijeni akcija koje su oni obavezali da će izvršiti konverziju duga u kapital“, ističe Ognjen Đurić, advokat malih akcionara Željeznice RS.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza kažu da o cijenama akcija nisu razgovarali sa malim akcionarima te da će javnost o procesu restrukturisanja Željeznica biti na vrijeme obaviještena.

- U toku su pripremne aktivnosti na berzi i pred Кomisijom za hartije od vrijednosti, a u vezi sa pretvaranjem duga „Željeznica Republike Srpske“ prema povjeriocu Vladi Republike Srpske u osnovni kapital, navodi se u saopštenju "Željeznica Republike Srpske". 

Iz Željeznica Srpske su takođe poručili da će se nakon sudske odluke dospjele obaveze konvertovati u kapital što će prema tvrdnjama ovog javnog preduzeća, smanjiti dug i povećati osnovni kapital. Skupština akcionara Željeznica Republike Srpske trebalo bi da bude održana 7. maja.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ilija

05.05.2021 19:13

Da ih nateraju u stečaj i da ih prodaju za bagatelu kao što su uradili sa ostalim državnim preduzećima. Crvena banda.

ODGOVORITE
Name

Ha ha

05.05.2021 20:58

Pa ne ruši vlada samo zrs nego sve cega se dohvati po miletovom receptu

Name

Жељезничар

05.05.2021 19:31

Акција 2800км, погледајте задњи пут на берзи око 40 км, а да се иде у продају то стоји ,све је у расулу, они не знају шта ће са жељезницом и чекају да се само то деси.

ODGOVORITE
Name

Miso

05.05.2021 20:21

Gdje se oni upetljaju tu trava ne raste kad oni odluce da nesto uniste niko ih nemoze sprjeciti to su lopovi nevideni znam iz primjera Fabrike Duvana kad su je unistavali sta su radili .Fabrika je bila u vecinskom vlasniku akcionara ali je banda SNSDe prodala Antnicu fabku kao da je drzavni udjel u fabrici vecinski i to su akcionari dokazali na sudu i dobili presudu u svoju korist ali nikome nista.Banda SNSDe je otjerala Antonica nakon sedam godina njegovog izivljavanja nad radnicima i doveli su profesionalne lopve Bugare koji su je zakljuali i radnike kao zadnje Fukare izbacili na polje,taj gigant je drzavi donisio milionsku zaradu od akciznih markica ali su je lopovi zatvorili na 130 rodendan.

Name

Fabrika duhana,

06.05.2021 03:09

...gigant? To je ubica naroda! Duhan ubija! Našli su da zarađuju na otrovu, bagra! Ubice! Isto je i sa alkoholom.

Name

Zick Velick

05.05.2021 20:20

Kupiće Igor... Našim parama...

ODGOVORITE
Name

sale

06.05.2021 06:24

Tako je legendo, kupice milin mali da ne klosari okolo i da se ne drogira. Sveprepisati na Igora i Goricu.

Name

Laki

06.05.2021 04:19

Znaju oni vrlo dobro kako se obezvredjuje imovina pogledajte kako su zavrsila ostala preduzeca gdje je drzava vecinski vlasnik.Znate oni izdaju saopstenje za javnost kako je sve uradjeno po zakonu....koga briga za male akcionare cilj i jeste da kapital maksimalno obezvrijede ...

ODGOVORITE