Кина донирала БиХ 50.000 доза вакцина

Народна Република Кина донирала је босанскохерцеговачким грађанима 50.000 доза вакцина против Ковида 19, с циљем да, како је речено, допринесе бржој побједи Босне и Херцеговине над епидемијом корона вируса.

Босна и Херцеговина 04.05.2021 | 09:28
Кина донирала БиХ 50.000 доза вакцина

Вакцине кинеске компаније Синофарм на церемонији примопредаје у Сарајеву уручио је амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг, који је казао да Кину и БиХ веже традиционално пријатељство које краси дугорочно међусобно поштовање и искрено помагање.

Подсјетио је да су почетком прошле године, званичници и пријатељи из цивилног друштва БиХ на различите начине пружили подршку у кључним тренуцима кад се кинески народ борио против епидемије, а кад је епидемија избила у БиХ, потписан је Меморандум о разумијевању о сарадњи у области здравља и медицинских наука.

"Кинеска влада ангажирала је цхартер лет да у БиХ достави медицинска средства и заједно с кинеским компанијама, невладиним организацијама и појединцима који бораве и раде у БиХ, донирала је Босни и Херцеговини 19 контингената средстава за борбу против епидемије",  додао је Ји Пинг.

Такође, Кина је у кратком времену пружила званичне протоколе за превенцију, контролу и третман, те одржала више видео састанака с медицинским експертима у БиХ, на којима су размијењена искуства у борби против епидемије.

"Народи наших двију земаља су солидарношћу доказали да можемо да будемо блиски као сусједи иако смо географски удаљени, што ће бити забиљежено у хисторији односа између Кине и БиХ", подвукао је амбасадор.

Додао је да се тренутно уредно одвија масовна вакцинација у Кини, земљи с највише становника на свијету, гдје је огромна потражња за вакцинама, али успркос потешкоћама у домовини, Кина је одлучила да доприноси глобалној борби против епидемије.

Кина је конкретним дјелима испунила обећање предсједника Си Ђинпинга да ће кинеске вакцине бити глобално јавно добро те су били међу првима који су се придружили иницијативи за убрзање приступа алатима у борби против ковида 19 (АЦТ), под покровитељством Свјетске здравствене организације.

Такође, амбасадор је казао да се Кина придружила и подржала Ковакс механизам, најављујући пружање овом механизму 10 милиона кинеских вакцина, а такођер активно сарађују с више од десет земаља на истраживању и развоју вакцина.

"Све су то конкретни кораци које је Кина подузела за промовирање праведне расподјеле вакцина. Међународна помоћ Кине и сарадња с другим земљама увијек су се придржавале једнаког третмана и сарадње у којој су сви на добитку", нагласио је амбасадор.

Истакнуо је да се Кина никад не мијеша у унутрашње ствари других земаља и не поставља никакве политичке увјете, него увијек подржава узајамно поштовање, међусобно повјерење и узајамну корист у заједничком доприносу и остваривању заједничке побједе.

Осим данашње донације, амбасадор је потврдио да су кинески произвођачи вакцина у контакту с релевантним институцијама у БиХ о комерцијалној набавци вакцина.

"Увјерени смо да су нам мултилатерализам, сарадња и солидарност једини пут до побједе над вирусом. Кина ће наставити подржавати уложене напоре пријатеља из БиХ у борби против епидемије и пружати помоћ у оквиру свог капацитета, те заједно са бх. страном, радити на изградњи заједнице здравства за цијело човјечанство", закључио је амбасадор Народне Републике Кине у БиХ Ђи Пинг.

У име БиХ донацију је примила министрица цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић која је казала да је пријатељска геста Кине драгоцјена за бх. становнике, а  особито у вријеме када се свака доза вакцина жељно ишчекује, не само у БиХ већ и у цијелом свијету.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

комсија

04.05.2021 10:25

Засто се на Балкану тако постује ријец "ДОНАЦИЈА" јер за мене је то понизавање и ја то поредим са онима сто стоје у реду за храну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

04.05.2021 11:39

Сви нам дају помоц,док се рудоња туца са јајима и лети хеликоптером.

Name

Добој

04.05.2021 11:45

Тако је, цисто понизавање градјана БиХ. Понизење и увреда. По Кини фестају, иду на концерте, празнују 1.мај пет дана веселеци се по улицама, а нас гурају у експеримент са неиспитаним вакцинама. Стока бјелосвјетска и Кинези, а и и ови остали.

Name

Е јбг

04.05.2021 13:34

Да сте још коју хиљаду донирали могли смо се сви вакцинисати ,😀

Name

Дијагноза

04.05.2021 10:26

Донирајте и један нови хеликоптер да се гузичари возају. Ви што донирате овде сте нај заслужнији за пропаст и биједу народа као и за растрошност, бахатост и корупцију владајућих структура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддд

04.05.2021 10:37

Ђаба донације кад не иде вакцинисање. Редовно објављују податке колико су вакцина добили, колико купили, колико уговорили а сам чин вакцинисања иде толико споро да је постало неважно колико имамо вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

04.05.2021 15:48

Хвала,севап је сиротињи помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

04.05.2021 16:34

Захваљујуци Додику и његовим познанствима. Колико је опозиција вакцина прибавила?

ОДГОВОРИТЕ