Kina donirala BiH 50.000 doza vakcina

Narodna Republika Kina donirala je bosanskohercegovačkim građanima 50.000 doza vakcina protiv Kovida 19, s ciljem da, kako je rečeno, doprinese bržoj pobjedi Bosne i Hercegovine nad epidemijom korona virusa.

Bosna i Hercegovina 04.05.2021 | 09:28
Kina donirala BiH 50.000 doza vakcina

Vakcine kineske kompanije Sinofarm na ceremoniji primopredaje u Sarajevu uručio je ambasador Kine u BiH Đi Ping, koji je kazao da Kinu i BiH veže tradicionalno prijateljstvo koje krasi dugoročno međusobno poštovanje i iskreno pomaganje.

Podsjetio je da su početkom prošle godine, zvaničnici i prijatelji iz civilnog društva BiH na različite načine pružili podršku u ključnim trenucima kad se kineski narod borio protiv epidemije, a kad je epidemija izbila u BiH, potpisan je Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravlja i medicinskih nauka.

"Kineska vlada angažirala je charter let da u BiH dostavi medicinska sredstva i zajedno s kineskim kompanijama, nevladinim organizacijama i pojedincima koji borave i rade u BiH, donirala je Bosni i Hercegovini 19 kontingenata sredstava za borbu protiv epidemije",  dodao je Ji Ping.

Takođe, Kina je u kratkom vremenu pružila zvanične protokole za prevenciju, kontrolu i tretman, te održala više video sastanaka s medicinskim ekspertima u BiH, na kojima su razmijenjena iskustva u borbi protiv epidemije.

"Narodi naših dviju zemalja su solidarnošću dokazali da možemo da budemo bliski kao susjedi iako smo geografski udaljeni, što će biti zabilježeno u historiji odnosa između Kine i BiH", podvukao je ambasador.

Dodao je da se trenutno uredno odvija masovna vakcinacija u Kini, zemlji s najviše stanovnika na svijetu, gdje je ogromna potražnja za vakcinama, ali usprkos poteškoćama u domovini, Kina je odlučila da doprinosi globalnoj borbi protiv epidemije.

Kina je konkretnim djelima ispunila obećanje predsjednika Si Đinpinga da će kineske vakcine biti globalno javno dobro te su bili među prvima koji su se pridružili inicijativi za ubrzanje pristupa alatima u borbi protiv kovida 19 (ACT), pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Takođe, ambasador je kazao da se Kina pridružila i podržala Kovaks mehanizam, najavljujući pružanje ovom mehanizmu 10 miliona kineskih vakcina, a također aktivno sarađuju s više od deset zemalja na istraživanju i razvoju vakcina.

"Sve su to konkretni koraci koje je Kina poduzela za promoviranje pravedne raspodjele vakcina. Međunarodna pomoć Kine i saradnja s drugim zemljama uvijek su se pridržavale jednakog tretmana i saradnje u kojoj su svi na dobitku", naglasio je ambasador.

Istaknuo je da se Kina nikad ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja i ne postavlja nikakve političke uvjete, nego uvijek podržava uzajamno poštovanje, međusobno povjerenje i uzajamnu korist u zajedničkom doprinosu i ostvarivanju zajedničke pobjede.

Osim današnje donacije, ambasador je potvrdio da su kineski proizvođači vakcina u kontaktu s relevantnim institucijama u BiH o komercijalnoj nabavci vakcina.

"Uvjereni smo da su nam multilateralizam, saradnja i solidarnost jedini put do pobjede nad virusom. Kina će nastaviti podržavati uložene napore prijatelja iz BiH u borbi protiv epidemije i pružati pomoć u okviru svog kapaciteta, te zajedno sa bh. stranom, raditi na izgradnji zajednice zdravstva za cijelo čovječanstvo", zaključio je ambasador Narodne Republike Kine u BiH Đi Ping.

U ime BiH donaciju je primila ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je kazala da je prijateljska gesta Kine dragocjena za bh. stanovnike, a  osobito u vrijeme kada se svaka doza vakcina željno iščekuje, ne samo u BiH već i u cijelom svijetu.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

komsija

04.05.2021 10:25

Zasto se na Balkanu tako postuje rijec "DONACIJA" jer za mene je to ponizavanje i ja to poredim sa onima sto stoje u redu za hranu.

ODGOVORITE
Name

Borac

04.05.2021 11:39

Svi nam daju pomoc,dok se rudonja tuca sa jajima i leti helikopterom.

Name

Doboj

04.05.2021 11:45

Tako je, cisto ponizavanje gradjana BiH. Ponizenje i uvreda. Po Kini festaju, idu na koncerte, praznuju 1.maj pet dana veseleci se po ulicama, a nas guraju u eksperiment sa neispitanim vakcinama. Stoka bjelosvjetska i Kinezi, a i i ovi ostali.

Name

E jbg

04.05.2021 13:34

Da ste još koju hiljadu donirali mogli smo se svi vakcinisati ,😀

Name

Dijagnoza

04.05.2021 10:26

Donirajte i jedan novi helikopter da se guzičari vozaju. Vi što donirate ovde ste naj zaslužniji za propast i bijedu naroda kao i za rastrošnost, bahatost i korupciju vladajućih struktura.

ODGOVORITE
Name

Ddd

04.05.2021 10:37

Đaba donacije kad ne ide vakcinisanje. Redovno objavljuju podatke koliko su vakcina dobili, koliko kupili, koliko ugovorili a sam čin vakcinisanja ide toliko sporo da je postalo nevažno koliko imamo vakcina.

ODGOVORITE
Name

Arena

04.05.2021 15:48

Hvala,sevap je sirotinji pomoci

ODGOVORITE
Name

Dejan

04.05.2021 16:34

Zahvaljujuci Dodiku i njegovim poznanstvima. Koliko je opozicija vakcina pribavila?

ODGOVORITE