ЕУ ће се одужити Србији што није заборавила регион

Европски комесар за проширење и сусједске односе Оливер Вархеји данас је у Београду апеловао на све грађане да се вакцинишу и нагласио да ЕУ жели да помогне региону да стекне отпорност и да ће у том циљу Западни Балкан добити 651.000 вакцина, од којих ће Србији припасти 36.000.

Србија 03.05.2021 | 20:46
ЕУ ће се одужити Србији што није заборавила регион

"ЕУ ће у наредном периоду бити фокусина на главно питање грађана - када могу да се вакцинишем и зато ћемо помоћи регион на то како да стекне отпорност", рекао је комесар током обиласка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", гдје је данас стигло привих 1.170 вакцина из те донације.

Он је прецизирао да ће у наредне непуне двије недјеље ЕУ донијети 651.000 вакцина за цијели регион и да су то вакцине које су додатне на Ковакс испоруку од скоро милион доза за западни Балкан.

Вархеји је рекао да је вријеме да ЕУ захвали Србији, не само на томе што је организовала успјешну кампању за вакцинацију већ и зато што није заборавила регион којем је доставила 100.000 доза.

"Сада је на нама да се одужимо и вратимо дио вакцина. Сигуран сам да такав гест Београда цијени не само регион и већ и читав европски континент", рекао је Вархеји.

Оцјењујући да борба против пандемије сада изгледа лакша, Вархеји је нагласио да нема мјеста опуштању и упозорио да опасност лежи и у томе што неко може да помисли да је опасност прошла јер су бројке вакцинисаних високе.

Сви треба да будемо вакцинисани, то је једини начин да ставимо тачку на пандемију која ломи и економију и наше животе, рекао је комесар.

"Жао ми је што вас узнемиравам на велики празник, али пандемија и борба против корона вируса не могу да чекају и мислио сам да је најважније да донесемо вакцине у цијели регион, прво у Србију, као најуспјешнију земљу региона у процесу вакцинације", рекао је Вархеји и подсјетио да је ЕУ уз цијели регион од самог почетка пандемије, од пружања финансијске помоћи, набавке контејнера за тестирање, фрижидера за вакцине, амбулантних возила...

Комесар за проширење посјетио је Батут са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и шефом делегације ЕУ Семом Фабрицијем. Том приликом нагласио је да Србија ради одличан посао.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хм

03.05.2021 19:54

Мозда се одузе неким новим "сенгеном".

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

04.05.2021 07:12

ВРАТИТЕ ИМ ТУ 1100 И ДАЈТД ИМ ЈОС ТОЛИКО.

Name

Гоци Бенд

03.05.2021 21:15

Не требају нам васе вакцине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је једна

04.05.2021 05:05

Не требају нам те боцце, јер су бесмислене, а ако овај народ није до сада отворио оци и поцео разумом резоновати, спаса нам нема.

Name

Станко

03.05.2021 21:53

Сто не признајете за путовања руску и кинеску вакцину знаци све је игра само вриједи вакцина запада најбоље се невакцинисати то су политицке игре

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

04.05.2021 06:03

Ма наравно одузице се као и до сада кроз историју, мозда неким новиим ,,милосрдним анђелом"?