Патријарх вјерује у заједнички живот Срба и Албанаца

Дубоко вјерујем да ће се наћи нека додирна тачка и могућност за заједнички живот Албанаца и Срба и других народа на КиМ, каже патријарх СПЦ Порфирије.

Србија 01.05.2021 | 16:07
Патријарх вјерује у заједнички живот Срба и Албанаца

Оцијенио је да се у овом тренутку око КиМ преплићу ''разни велики интереси'' који, како каже, на људе на КиМ гледају као на предмете, а на само Косово као ''бездушну територију''.

"За нас је Косово нешто сасвим друго'', поручио је патријарх у интервјуу за Радио Београд 2.

На питање како види будућност српских културно-историјских споменика на КиМ, патријарх истиче да то зависи само од нас, без обзира на разне векторе спољашње, који би хтјели нешто друго, али и да зависи од нашег односа према КиМ и нашег доживљаја Косова.

Ако га, додаје, доживљавамо само као неку територију и мит, онда на том плану ви можемо бити губитници и побједници, тренутни или коначни.

''Али, ако доживимо Косово из саме његове природе и перспективе, онда ћемо разумјети да је Косово заиста завјет и самим тим нераскидиво везано за идентитет нашег постојања'', навео је патријарх.

Констатује да у овом тренутку, не само да је тешко нашем народу на КиМ и са народом, и монасима и монахињама, али да дубоко вјерује да ће се прије или касније наћи нека додирна тачка и могућност за заједнички живот Албанаца и Срба и других народа на Косову.

Истиче да је важно да се разговара и да се дође до могућности да се смиреним тоновима разговара и да покушамо још више једни друге да упознамо и разумијемо међусобне аргументе.

''Сигуран сам да ћемо, ако будемо имали такво расположење, прије или касније доћи до ситуације у којој ћемо моћи да живимо заједно, где не морамо бити као рођена браћа, али сам сигуран да ћемо моћи да будемо као добре комшије'', навео је патријарх.

На питање о нападима на игумана Високих Дечана Саву Јањића, патријарх Порфирије је навео да је то ''и трагично и смијешно'' и да је Јањић показао ширину, отвореност и демократски однос према свакој ситуацији и према свим људима.

Оцијенио је да се ради о најбаналнијем политиканству које се, како каже, не може претворити у неку реалну ситуацију, која би на било који начин од оца Саве створила нешто друго.

''Он је човјек хришћанин, човјек Јевандеља и лично знам да апсолутно никада није имао различит однос бриге између људи, било да се ради о Србима, Албанцима, Ромима, или не знам ком човјеку. Увијек је био спреман у највећој могућој мјери да буде отворен и да буде колико год је могуће од помоћи свима'', навео је Порфирије.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Василије

01.05.2021 15:33

Није чудо да је у најужем кругу са Патријарха српског остао владика бањалучки г. Јефрем, владика бачки г. Иринеј и митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије. Не зна се ко је бољи а Бог је изабрао Њега г. Порфирија. Срећан сам, да на трону св. Саве имамо честитог и скромног човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуно

01.05.2021 16:00

Пуно подсјеца на драгог патријарха Павла!!! Скроман сталозен паметан богомдат!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!

01.05.2021 16:24

Могуће је - када би само сви били спремни на то или бар већина. Један од евидентних доказа је то да многи од нас што се тиче Црне Горе подржавају Дритана! Па зар је битно ко припада ком народу, битно је бити човјек и трудити се бити бољи сваким даном! Док то не схватимо, нема напретка!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто би било битно

02.05.2021 16:53

Битно је да је цастан, способан као сто је и за сваког обицног цовјека у друству и ето слоге, постовања и напретка свим људима.

Name

Марко

01.05.2021 17:05

Нека. Бог. Цује. Насег Патријаха. Нека. Му. Подари. Дуг. Зивот. Да. Нас Води.Ми. смо. као. народ. постали. као. Овце. Али. нисмо. имали. ПАСТИРА.... Бог. НАМ. ДАО. ТРЕБАМО. ГА. ПОСТОВАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

01.05.2021 21:30

БОГ дага позиви свисмо ми од БОГА за мене ваља само постен ...???

Name

Будо72

01.05.2021 20:22

То су људске поруке које буде наду!! Браво!!

ОДГОВОРИТЕ