Patrijarh vjeruje u zajednički život Srba i Albanaca

Duboko vjerujem da će se naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na KiM, kaže patrijarh SPC Porfirije.

Srbija 01.05.2021 | 16:07
Patrijarh vjeruje u zajednički život Srba i Albanaca

Ocijenio je da se u ovom trenutku oko KiM prepliću ''razni veliki interesi'' koji, kako kaže, na ljude na KiM gledaju kao na predmete, a na samo Kosovo kao ''bezdušnu teritoriju''.

"Za nas je Kosovo nešto sasvim drugo'', poručio je patrijarh u intervjuu za Radio Beograd 2.

Na pitanje kako vidi budućnost srpskih kulturno-istorijskih spomenika na KiM, patrijarh ističe da to zavisi samo od nas, bez obzira na razne vektore spoljašnje, koji bi htjeli nešto drugo, ali i da zavisi od našeg odnosa prema KiM i našeg doživljaja Kosova.

Ako ga, dodaje, doživljavamo samo kao neku teritoriju i mit, onda na tom planu vi možemo biti gubitnici i pobjednici, trenutni ili konačni.

''Ali, ako doživimo Kosovo iz same njegove prirode i perspektive, onda ćemo razumjeti da je Kosovo zaista zavjet i samim tim neraskidivo vezano za identitet našeg postojanja'', naveo je patrijarh.

Konstatuje da u ovom trenutku, ne samo da je teško našem narodu na KiM i sa narodom, i monasima i monahinjama, ali da duboko vjeruje da će se prije ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu.

Ističe da je važno da se razgovara i da se dođe do mogućnosti da se smirenim tonovima razgovara i da pokušamo još više jedni druge da upoznamo i razumijemo međusobne argumente.

''Siguran sam da ćemo, ako budemo imali takvo raspoloženje, prije ili kasnije doći do situacije u kojoj ćemo moći da živimo zajedno, gde ne moramo biti kao rođena braća, ali sam siguran da ćemo moći da budemo kao dobre komšije'', naveo je patrijarh.

Na pitanje o napadima na igumana Visokih Dečana Savu Janjića, patrijarh Porfirije je naveo da je to ''i tragično i smiješno'' i da je Janjić pokazao širinu, otvorenost i demokratski odnos prema svakoj situaciji i prema svim ljudima.

Ocijenio je da se radi o najbanalnijem politikanstvu koje se, kako kaže, ne može pretvoriti u neku realnu situaciju, koja bi na bilo koji način od oca Save stvorila nešto drugo.

''On je čovjek hrišćanin, čovjek Jevandelja i lično znam da apsolutno nikada nije imao različit odnos brige između ljudi, bilo da se radi o Srbima, Albancima, Romima, ili ne znam kom čovjeku. Uvijek je bio spreman u najvećoj mogućoj mjeri da bude otvoren i da bude koliko god je moguće od pomoći svima'', naveo je Porfirije.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Василије

01.05.2021 15:33

Није чудо да је у најужем кругу са Патријарха српског остао владика бањалучки г. Јефрем, владика бачки г. Иринеј и митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије. Не зна се ко је бољи а Бог је изабрао Њега г. Порфирија. Срећан сам, да на трону св. Саве имамо честитог и скромног човјека.

ODGOVORITE
Name

Puno

01.05.2021 16:00

Puno podsjeca na dragog patrijarha Pavla!!! Skroman stalozen pametan bogomdat!!!!

ODGOVORITE
Name

!!

01.05.2021 16:24

Moguće je - kada bi samo svi bili spremni na to ili bar većina. Jedan od evidentnih dokaza je to da mnogi od nas što se tiče Crne Gore podržavaju Dritana! Pa zar je bitno ko pripada kom narodu, bitno je biti čovjek i truditi se biti bolji svakim danom! Dok to ne shvatimo, nema napretka!!!

ODGOVORITE
Name

Sto bi bilo bitno

02.05.2021 16:53

Bitno je da je castan, sposoban kao sto je i za svakog obicnog covjeka u drustvu i eto sloge, postovanja i napretka svim ljudima.

Name

Marko

01.05.2021 17:05

Neka. Bog. Cuje. Naseg Patrijaha. Neka. Mu. Podari. Dug. Zivot. Da. Nas Vodi.Mi. smo. kao. narod. postali. kao. Ovce. Ali. nismo. imali. PASTIRA.... Bog. NAM. DAO. TREBAMO. GA. POSTOVATI

ODGOVORITE
Name

Ko

01.05.2021 21:30

BOG daga pozivi svismo mi od BOGA za mene valja samo posten ...???

Name

Budo72

01.05.2021 20:22

To su ljudske poruke koje bude nadu!! Bravo!!

ODGOVORITE