Илегална градња објеката је јавни интерес СНСД-а?!

Срећко Радишић објекат је изградио на градској површини и никада није платио закуп тог простора. Угрозио је јавни интерес, али Крчи, кроз заставу владајућег СНСД-а, Закон о инспекцијама РС је остао у црвеној магли.

Република Српска 01.05.2021 | 12:21
Илегална градња објеката је јавни интерес СНСД-а?!

Срећко Радишић, син власника фирме “Гранд Траде”, кума предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и пресуђеног криминалца Миле Радишића, велелепну “Кајак терасу” изградио је на јавној, градској површини!

Син Срећко Радишић не плаћа закуп јавне површине! Тиме је директно угрозио јавни интерес! Син Срећко пожалио се Републичкој управи за инспекцијске послове, јер је град Бањалука одлучио да му сруши нелегални објекат.

Први међу републичким инспекторима Милован Крчо одмах је реаговао за рачун породице и одгодио рјешење, наводећи да јавни интерес уопште није угрожен.

Надлежна градска одјељења већ су издала локацијске услове за привођење земљишта трајној намјени у складу са регулационим планом, али вршилац дужности директора инспектората Крчо, иза којег незаконитим одлукама стоји и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, тачније министрица Сребренка Голић, сам је растумачио Закон о инспекцијама РС.

Невјешто растумачио и, рекли би тужиоци у пристојним земљама, храбро потписао закључак којим се отворено ставља на страну Радишића, а не јавног интереса.

Водећи рачуна о новчанику породице Радишић, која је бахато запосјела градски простор, прво се позвао на Срећкове ријечи да би “извршењем рјешења наступила знатна материјална штета”, а потом их и потврдио у образложењу сопствене незаконите одлуке.

Такође, Срећко се досјетио да покуша и да легализује спорни обејкат, али му нико од пријатеља из власти није рекао да је окаснио. 

Крчо каже:

“Одредбама члана 62. Закона о инспекцијама РС прописано је да се на образложен приједлог жалиоца изјављеног уз жалбу може дозволити да жалба одлаже извршење рјешења до донешења одлуке по истој, ако жалилац (Срећко Радишић оп.а.) учини вјероватним да би извршењем рјешења наступила знатна материјална штета која се на други начин не може отклонити, а одлагање се не противи јавном интересу.”

Закон је јасан за све: “…а која се не противи јавном интересу”, само не и за Крчу, који је превидио или је морао да превиди, зажмирио или је морао да зажмири на чињеницу да се Срећко одавно успротивио јавном интересу.

СРЕБРЕНКА ПРИЈЕ КРЧЕ

Министри и директори нису у фотеље смјештени да би штитили јавно добро, већ интересе тајкуна. То је свакако, у више наврата, доказала и министрица Голић.

Још крајем априла 2018. године усхићено је поздравила багер који је довела градска Урбанистичко-грађевинска инспекција како би срушила нелегално подигнут објекат стар – 30 година, а онда се забезекнуто питала:

“Зар је могуће да ви изградите објекат на земљишту које није ваше власништво, на земљишту које је власништво локалне заједнице из Републике Српске? Тај објекат (Клуб 122 оп.а.) је изграђен на земљишту у власништву града. Зар је могуће изградити тај објекат да нико никад није реаговао? Инспекција мора да ради свој посао. Значи, да обилази терен, да утврди бесправне објекте, да се утврди на чијем земљишту је објекат. Па нема нико право на било чијем земљишту, уколико он није власник, да гради било што”.

Високоморално је поручила:

„Дали смо сагласност за рушење, али се питамо како је неко могао да гради на туђој земљи“.

Градске прилике су се промијениле. Њен страначки колега Игор Радојичић, који је најчешће жмирио на око 15.000 нелегално изграђених објеката у Бањалуци, отишао је у политичку историју града. Срећку се посрећило па је, за вријеме “спавања” прошлог градоначелника, на градској земљи, нелегално подигао велелепну “Кајак терасу”.

Градска управа сада је одлучила да је сруши па је објекат запечаћен 11. марта. Дан касније реаговала је и Голићева. 

У потпуности је поништила првостепено рјешење и спис предмета вратила градској администрацији на поновни поступак, с обзиром на то да је, како је истакла, приликом доношења рјешења “дошло до више грубих повреда материјалних прописа и процесних закона”.

Међутим, оглушила се о обиман спис Градске управе у којем је доказано да Срећко нема баш увијек толико среће. Градски инспектори су јој узвратили:

“Изјава министрице за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренке Голић је недопустиво и грубо вријеђање поступајућег инспектора, који овај посао обавља већ дуги низ година. Увидом у спис Одјељења за просторно уређење, гдје се водио поступак легализације, утврдили смо и записнички констатовали да је објекат грађен након ступања на снагу Закона о легализацији. Ово је видљиво из урбанистичко-техничких услова урађених од стране ЦПК у новембру 2018. године, а који су се односили на изградњу предметног објекта, односно на изградњу. У наведеним урбанистичко-техничким условима уложен је записник о извршеном увиђају на лицу мјеста од 6.11.2018. године, у којем је констатовано да се на предметној локацији налази зелена површина са помоћним објектом. Такође у урбанистичко-техничким условима постоје фотографије предметне локације са којих је такође видљиво да се ту налази зелена површина, те да радови нису започети.”

Радишићи су потом, у позамашном саопштењу, понављали мантру власти о “елементарном незнању”, а на тендер за рушење ниједна фирма није смјела да се пријави.

Сребренки Голић, још актуелној министарки, ово није био први пут да штити тајкуне. То знање одлично је показала приликом нелегалне градње “Делта планета” утајивача пореза Мирослава Мишковића, о чему је Журнал опширно писао.

(Журнал)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

01.05.2021 10:42

А шта су тек радили од породице ВУЛИЋ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2021 12:56

А шта рећи за Голићку. Све би било сувишно само када је видиш.

Name

Душко

01.05.2021 13:13

Ма није, гдје би они то .

Name

Криминал x2

01.05.2021 21:14

Додиг и Кокеза се морају договорити..

Name

007

01.05.2021 10:44

само променом власти.....долазе нови2тајкуни".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим

01.05.2021 14:59

Молим да ми неко појасни,да ли би се могао спорни објект легализовати да је изграђен пре поменутог рока и уз чињеницу да је градско земљиште. И уз чињеницу да је регулационим планом другачије предвиђено. Зар у тржишној привреди лица имовина није недодирљива.

Name

Бице.бице

01.05.2021 10:45

Али када господин Додик једног дана све попакује у хеликоптер због огромне пљацке дрзаве и народа ови уљези незнају да за све њих неце бити мјеста у том хеликоптеру .алаце народ да вас се намлави као крава у купусу све маљом из дјубрењака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

01.05.2021 11:00

Управо такко голићка, намјерно малим словом, реагује и примјењује законе. И њој и инспекцији су јавни интерес тајкуни, а не грађани и Град, нормално ако се ради о тајкунима блиским власти. И бивши градоначелници су то радили, ништа то није чудно. Само што ср маса ствари не зна. То је страшно шта они раде. Све увезани криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

01.05.2021 13:01

Сребранка је смрад који ради за паре...

Name

XXЛ

01.05.2021 17:04

Треба извршити анализу и доћи ћи се до података да је у влади и државном врху РС окупљено много србомрзаца. Ово не иде на добро. Уништише народ.

Name

Сеад

01.05.2021 11:01

Пуна подршка за Градонацелника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сеад

01.05.2021 20:39

Поцео си да давис гумену патку.

Name

Неморал

01.05.2021 11:10

Сребренка Голић? Шта смо од ње и могли очекивати? Па то, да нема морала,па како она да се супротстави свом драгим шефу Бурли. ЈЕБЕШ ЗАКОН И ОН ГА КРШИ,ПА ШТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаг

01.05.2021 11:15

Јел то јос нису срусили. Ста су прице без покрица страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

01.05.2021 12:42

А Вулићи нису били јавни интерес. јел ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

01.05.2021 13:43

Тек Вулици јадни !!сребренка инспекције јос од рата су узурпиране од политицара и њихових тајкуна! Зграде које су направили и прљави капитал лицни су за Гинисааа!! ДЈуриц савиц цубриловиц итд итд итд! Плејадаа партијаса корумпираних !!! Ресурси тендери лопивска приватизацијааа!!!

Name

Б.л

01.05.2021 13:01

Голицкина зграда је тип топ легална

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

01.05.2021 13:05

Није "Делта планет" Мишковићев, већ Додиков. Мишковић има само 5% за бренд. Питај власнике, односно закупце радњи с ким су договарали закуп. Наравно, са Горицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закупац

01.05.2021 15:15

Де немој лагати цитаоце, лазљивце. Доди да провијерис коме се плаца и ским је уговор потписан.

Name

321

01.05.2021 13:32

Поменути плац је уредно откупљен од стране тадасње опстине јос прије рата, прави власници су ту зивјели јос коју годину док нису избјегли, послије су ту исту поврсину илегално користили којекакви павијани... Углавном, на истом је предвидјен висеци (пјесацки) мост, јер је прелаз преко врбаса на том дијелу онемогуцен за преко 20000 становника обе обале (ко је препјесацио ребровацки, зна о цему је ријец)... неко се цак од локалних станара бунио (прије рата) да му балансни тегови од сајли моста не буду под прозором... Наравно сектаска (поглавникова) масинерија је стерилисала сваки смисао града и урбанистицко'јавних рјесења... поцните од архива, бивсег ЗИБЛ'а, урбанистицког завода, економског института,... проблем и стета настала њиховим бахацењем, је далеко веца и са катастрофалнијим посљедицама... а то ко це да руси, имате толике незапослене а мацола са главом од 2кг коста 15ак КМ, платите им постену дневницу и рјесено... јебо вас поглавник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

01.05.2021 16:18

Браво за коментар. Ти павијани су дошли у Бања Луку почетком 90-их,и углавном сад раде (ништа не раде) у државним институцијама, све што је ваљало у Бањалуци су уништили, и сви су донијели по једно велико говно из свог родног краја(Гламоц,Дрвар,Бос.Петровац,средња Босна...) и посадили у наш град, и сад је све ово једно НИСТА.

Name

Срецко

01.05.2021 15:05

Не мозете ми ниста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

01.05.2021 19:22

ЧИЈА ЈЕ ДЕЛТА? ЧИЈА ЈЕ БОСКА? ЧИЈЕ СУ МНОГЕ НЕКРЕТНИНЕ НА ТУЂИМ ИМЕНИМА???? ПА ТО ВРАПЦИ ЗНАЈУ. ДРЖАВА ЋЕ СЕ ПОЧЕТИ ДА ФУНКЦИОНИШЕ КАД ТАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАХ

01.05.2021 19:31

Легло корупције почиње он оног пурана- бившег градонацелнила Давидовића и његове жене- архитектонски су девастирали Бањалука, а они узели педесетак станова /ваљда це их у гроб одњети/. Потом Гаврановиц а докрајцио Радојичић- лопов до лопова. Град који је имао предиспозицију да буде архитектонски лијеп, сада је хаотично, без икаквог реда се гради и ко како хоће. Неко ће некада то рушити и ј........ им матер. Сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крезо

01.05.2021 19:37

Баја мора пасти, а са њим и све хорде. А онда це затвори бити претијесни. Ово је изивљавање на народу и закону. Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

01.05.2021 20:31

Ма руси све сунце ти зарко, па ко су они!!! Глуме богове у граду, недодирљиви папци нису јос налетили на тврд орах. Ено онај папак сто аутопраону направи у кругу Цајевца поскидао инспекцијске траке, сто је кривицно дјело, да могу омладинци снсд-а паркирати јер су у непосредној близини. Само дери козу са казнама и пали багер и руси све, да се оцисти БЛ од стоке бахате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

02.05.2021 06:43

Ми Бањалуцани смо криви сто су примитивни досљаци сљегли све узурпирали и нас отјерали. Али ниција није до зоре горила Бице затвори препуни

ОДГОВОРИТЕ