Ilegalna gradnja objekata je javni interes SNSD-a?!

Srećko Radišić objekat je izgradio na gradskoj površini i nikada nije platio zakup tog prostora. Ugrozio je javni interes, ali Krči, kroz zastavu vladajućeg SNSD-a, Zakon o inspekcijama RS je ostao u crvenoj magli.

Republika Srpska 01.05.2021 | 12:21
Ilegalna gradnja objekata je javni interes SNSD-a?!

Srećko Radišić, sin vlasnika firme “Grand Trade”, kuma predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i presuđenog kriminalca Mile Radišića, velelepnu “Kajak terasu” izgradio je na javnoj, gradskoj površini!

Sin Srećko Radišić ne plaća zakup javne površine! Time je direktno ugrozio javni interes! Sin Srećko požalio se Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, jer je grad Banjaluka odlučio da mu sruši nelegalni objekat.

Prvi među republičkim inspektorima Milovan Krčo odmah je reagovao za račun porodice i odgodio rješenje, navodeći da javni interes uopšte nije ugrožen.

Nadležna gradska odjeljenja već su izdala lokacijske uslove za privođenje zemljišta trajnoj namjeni u skladu sa regulacionim planom, ali vršilac dužnosti direktora inspektorata Krčo, iza kojeg nezakonitim odlukama stoji i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, tačnije ministrica Srebrenka Golić, sam je rastumačio Zakon o inspekcijama RS.

Nevješto rastumačio i, rekli bi tužioci u pristojnim zemljama, hrabro potpisao zaključak kojim se otvoreno stavlja na stranu Radišića, a ne javnog interesa.

Vodeći računa o novčaniku porodice Radišić, koja je bahato zaposjela gradski prostor, prvo se pozvao na Srećkove riječi da bi “izvršenjem rješenja nastupila znatna materijalna šteta”, a potom ih i potvrdio u obrazloženju sopstvene nezakonite odluke.

Takođe, Srećko se dosjetio da pokuša i da legalizuje sporni obejkat, ali mu niko od prijatelja iz vlasti nije rekao da je okasnio. 

Krčo kaže:

“Odredbama člana 62. Zakona o inspekcijama RS propisano je da se na obrazložen prijedlog žalioca izjavljenog uz žalbu može dozvoliti da žalba odlaže izvršenje rješenja do donešenja odluke po istoj, ako žalilac (Srećko Radišić op.a.) učini vjerovatnim da bi izvršenjem rješenja nastupila znatna materijalna šteta koja se na drugi način ne može otkloniti, a odlaganje se ne protivi javnom interesu.”

Zakon je jasan za sve: “…a koja se ne protivi javnom interesu”, samo ne i za Krču, koji je previdio ili je morao da previdi, zažmirio ili je morao da zažmiri na činjenicu da se Srećko odavno usprotivio javnom interesu.

SREBRENKA PRIJE KRČE

Ministri i direktori nisu u fotelje smješteni da bi štitili javno dobro, već interese tajkuna. To je svakako, u više navrata, dokazala i ministrica Golić.

Još krajem aprila 2018. godine ushićeno je pozdravila bager koji je dovela gradska Urbanističko-građevinska inspekcija kako bi srušila nelegalno podignut objekat star – 30 godina, a onda se zabezeknuto pitala:

“Zar je moguće da vi izgradite objekat na zemljištu koje nije vaše vlasništvo, na zemljištu koje je vlasništvo lokalne zajednice iz Republike Srpske? Taj objekat (Klub 122 op.a.) je izgrađen na zemljištu u vlasništvu grada. Zar je moguće izgraditi taj objekat da niko nikad nije reagovao? Inspekcija mora da radi svoj posao. Znači, da obilazi teren, da utvrdi bespravne objekte, da se utvrdi na čijem zemljištu je objekat. Pa nema niko pravo na bilo čijem zemljištu, ukoliko on nije vlasnik, da gradi bilo što”.

Visokomoralno je poručila:

„Dali smo saglasnost za rušenje, ali se pitamo kako je neko mogao da gradi na tuđoj zemlji“.

Gradske prilike su se promijenile. Njen stranački kolega Igor Radojičić, koji je najčešće žmirio na oko 15.000 nelegalno izgrađenih objekata u Banjaluci, otišao je u političku istoriju grada. Srećku se posrećilo pa je, za vrijeme “spavanja” prošlog gradonačelnika, na gradskoj zemlji, nelegalno podigao velelepnu “Kajak terasu”.

Gradska uprava sada je odlučila da je sruši pa je objekat zapečaćen 11. marta. Dan kasnije reagovala je i Golićeva. 

U potpunosti je poništila prvostepeno rješenje i spis predmeta vratila gradskoj administraciji na ponovni postupak, s obzirom na to da je, kako je istakla, prilikom donošenja rješenja “došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona”.

Međutim, oglušila se o obiman spis Gradske uprave u kojem je dokazano da Srećko nema baš uvijek toliko sreće. Gradski inspektori su joj uzvratili:

“Izjava ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić je nedopustivo i grubo vrijeđanje postupajućeg inspektora, koji ovaj posao obavlja već dugi niz godina. Uvidom u spis Odjeljenja za prostorno uređenje, gdje se vodio postupak legalizacije, utvrdili smo i zapisnički konstatovali da je objekat građen nakon stupanja na snagu Zakona o legalizaciji. Ovo je vidljivo iz urbanističko-tehničkih uslova urađenih od strane CPK u novembru 2018. godine, a koji su se odnosili na izgradnju predmetnog objekta, odnosno na izgradnju. U navedenim urbanističko-tehničkim uslovima uložen je zapisnik o izvršenom uviđaju na licu mjesta od 6.11.2018. godine, u kojem je konstatovano da se na predmetnoj lokaciji nalazi zelena površina sa pomoćnim objektom. Takođe u urbanističko-tehničkim uslovima postoje fotografije predmetne lokacije sa kojih je takođe vidljivo da se tu nalazi zelena površina, te da radovi nisu započeti.”

Radišići su potom, u pozamašnom saopštenju, ponavljali mantru vlasti o “elementarnom neznanju”, a na tender za rušenje nijedna firma nije smjela da se prijavi.

Srebrenki Golić, još aktuelnoj ministarki, ovo nije bio prvi put da štiti tajkune. To znanje odlično je pokazala prilikom nelegalne gradnje “Delta planeta” utajivača poreza Miroslava Miškovića, o čemu je Žurnal opširno pisao.

(Žurnal)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

XL

01.05.2021 12:42

A šta su tek radili od porodice VULIĆ?

ODGOVORITE
Name

Re

01.05.2021 14:56

A šta reći za Golićku. Sve bi bilo suvišno samo kada je vidiš.

Name

Duško

01.05.2021 15:13

Ma nije, gdje bi oni to .

Name

Kriminal x2

01.05.2021 23:14

Dodig i Kokeza se moraju dogovoriti..

Name

007

01.05.2021 12:44

samo promenom vlasti.....dolaze novi2tajkuni".

ODGOVORITE
Name

Molim

01.05.2021 16:59

Molim da mi neko pojasni,da li bi se mogao sporni objekt legalizovati da je izgrađen pre pomenutog roka i uz činjenicu da je gradsko zemljište. I uz činjenicu da je regulacionim planom drugačije predviđeno. Zar u tržišnoj privredi lica imovina nije nedodirljiva.

Name

Bice.bice

01.05.2021 12:45

Ali kada gospodin Dodik jednog dana sve popakuje u helikopter zbog ogromne pljacke drzave i naroda ovi uljezi neznaju da za sve njih nece biti mjesta u tom helikopteru .alace narod da vas se namlavi kao krava u kupusu sve maljom iz djubrenjaka.

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

01.05.2021 13:00

Upravo takko golićka, namjerno malim slovom, reaguje i primjenjuje zakone. I njoj i inspekciji su javni interes tajkuni, a ne građani i Grad, normalno ako se radi o tajkunima bliskim vlasti. I bivši gradonačelnici su to radili, ništa to nije čudno. Samo što sr masa stvari ne zna. To je strašno šta oni rade. Sve uvezani kriminal.

ODGOVORITE
Name

Rr

01.05.2021 15:01

Srebranka je smrad koji radi za pare...

Name

XXL

01.05.2021 19:04

Treba izvršiti analizu i doći ći se do podataka da je u vladi i državnom vrhu RS okupljeno mnogo srbomrzaca. Ovo ne ide na dobro. Uništiše narod.

Name

Sead

01.05.2021 13:01

Puna podrška za Gradonacelnika!

ODGOVORITE
Name

Re Sead

01.05.2021 22:39

Poceo si da davis gumenu patku.

Name

Неморал

01.05.2021 13:10

Сребренка Голић? Шта смо од ње и могли очекивати? Па то, да нема морала,па како она да се супротстави свом драгим шефу Бурли. ЈЕБЕШ ЗАКОН И ОН ГА КРШИ,ПА ШТА!

ODGOVORITE
Name

Wag

01.05.2021 13:15

Jel to jos nisu srusili. Sta su price bez pokrica strasno.

ODGOVORITE
Name

Milica

01.05.2021 14:42

A Vulići nisu bili javni interes. jel ??

ODGOVORITE
Name

A

01.05.2021 15:43

Tek Vulici jadni !!srebrenka inspekcije jos od rata su uzurpirane od politicara i njihovih tajkuna! Zgrade koje su napravili i prljavi kapital licni su za Ginisaaa!! DJuric savic cubrilovic itd itd itd! Plejadaa partijasa korumpiranih !!! Resursi tenderi lopivska privatizacijaaa!!!

Name

B.l

01.05.2021 15:01

Golickina zgrada je tip top legalna

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

01.05.2021 15:05

Nije "Delta planet" Miškovićev, već Dodikov. Mišković ima samo 5% za brend. Pitaj vlasnike, odnosno zakupce radnji s kim su dogovarali zakup. Naravno, sa Goricom.

ODGOVORITE
Name

Zakupac

01.05.2021 17:15

De nemoj lagati citaoce, lazljivce. Dodi da provijeris kome se placa i skim je ugovor potpisan.

Name

321

01.05.2021 15:32

Pomenuti plac je uredno otkupljen od strane tadasnje opstine jos prije rata, pravi vlasnici su tu zivjeli jos koju godinu dok nisu izbjegli, poslije su tu istu povrsinu ilegalno koristili kojekakvi pavijani... Uglavnom, na istom je predvidjen viseci (pjesacki) most, jer je prelaz preko vrbasa na tom dijelu onemogucen za preko 20000 stanovnika obe obale (ko je prepjesacio rebrovacki, zna o cemu je rijec)... neko se cak od lokalnih stanara bunio (prije rata) da mu balansni tegovi od sajli mosta ne budu pod prozorom... Naravno sektaska (poglavnikova) masinerija je sterilisala svaki smisao grada i urbanisticko'javnih rjesenja... pocnite od arhiva, bivseg ZIBL'a, urbanistickog zavoda, ekonomskog instituta,... problem i steta nastala njihovim bahacenjem, je daleko veca i sa katastrofalnijim posljedicama... a to ko ce da rusi, imate tolike nezaposlene a macola sa glavom od 2kg kosta 15ak KM, platite im postenu dnevnicu i rjeseno... jebo vas poglavnik

ODGOVORITE
Name

Regan

01.05.2021 18:18

Bravo za komentar. Ti pavijani su došli u Banja Luku početkom 90-ih,i uglavnom sad rade (ništa ne rade) u državnim institucijama, sve što je valjalo u Banjaluci su uništili, i svi su donijeli po jedno veliko govno iz svog rodnog kraja(Glamoc,Drvar,Bos.Petrovac,srednja Bosna...) i posadili u naš grad, i sad je sve ovo jedno NISTA.

Name

Srecko

01.05.2021 17:05

Ne mozete mi nista...

ODGOVORITE
Name

MILE

01.05.2021 21:22

ČIJA JE DELTA? ČIJA JE BOSKA? ČIJE SU MNOGE NEKRETNINE NA TUĐIM IMENIMA???? PA TO VRAPCI ZNAJU. DRŽAVA ĆE SE POČETI DA FUNKCIONIŠE KAD TAD.

ODGOVORITE
Name

VLAH

01.05.2021 21:31

Leglo korupcije počinje on onog purana- bivšeg gradonacelnila Davidovića i njegove žene- arhitektonski su devastirali Banjaluka, a oni uzeli pedesetak stanova /valjda ce ih u grob odnjeti/. Potom Gavranovic a dokrajcio Radojičić- lopov do lopova. Grad koji je imao predispoziciju da bude arhitektonski lijep, sada je haotično, bez ikakvog reda se gradi i ko kako hoće. Neko će nekada to rušiti i j........ im mater. Sigurno.

ODGOVORITE
Name

Krezo

01.05.2021 21:37

Baja mora pasti, a sa njim i sve horde. A onda ce zatvori biti pretijesni. Ovo je izivljavanje na narodu i zakonu. Dokle?

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

01.05.2021 22:31

Ma rusi sve sunce ti zarko, pa ko su oni!!! Glume bogove u gradu, nedodirljivi papci nisu jos naletili na tvrd orah. Eno onaj papak sto autopraonu napravi u krugu Cajevca poskidao inspekcijske trake, sto je krivicno djelo, da mogu omladinci snsd-a parkirati jer su u neposrednoj blizini. Samo deri kozu sa kaznama i pali bager i rusi sve, da se ocisti BL od stoke bahate!

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

02.05.2021 08:43

Mi Banjalucani smo krivi sto su primitivni dosljaci sljegli sve uzurpirali i nas otjerali. Ali nicija nije do zore gorila Bice zatvori prepuni

ODGOVORITE