Ко је "опељушио" шуме и ко од политичара има "пипке" у томе?

„Прво да напоменем да сам одборник у Скупштини општине Теслић испред Савеза независних социјалдемократа – Милорад Додик. Више година трпим политичке притиске. Што се тиче "Дрво-Еxпорта", једне од мојих фирми, тачно је да је радила на том подручју. Све што је посјечено урађено је у складу са законом. Што се тиче одузимање робе у фирми "Кљечанин–Цомпанy" желим да кажем да је то политички намонтирано да би ме прислили и уцјењивали да не размишљам својом вољом и да вршим некакве услуге за разне политичаре, тврди Срђан Кљечанин.

Република Српска 30.04.2021 | 20:02
Ко је "опељушио" шуме и ко од политичара има "пипке" у томе?

Седам особа из Теслића, на сјеверу Босне и Херцеговине, сумњичи се да су причинили материјалну штету од милион марака (пола милиона евра) Јавном предузећу "Шуме Републике Српске" А.Д. Соколац, односно Шумском газдинству "Борја" Теслић.

Укупна материјална штета биће утврђена након извршеног вјештачења, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, које је поднијело у четвртак, 29. априла, Окружном јавном тужилаштву Добој извјештај против седам лица. Додаје се и како ће укупна материјална штета бити утврђена након извршеног вјештачења.

“Ријеч је о кривичним дјелима незаконито поступање у привредном пословању, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, несавјестан рад у служби, спречавање доказивања, фалсификовање или уништавање службене исправе и пустошење шума”, наводи се у саопштењу МУП-а Републике Српске.

Истрага трајала пет мјесеци

Нешто више од трећине општине Теслић покривено је шумама. Општина заузима површину од око 870 квадратних километара.

Шумарски инспектори и криминалистичка полиција одузели су 1.200 кубика трупаца од једне фирме на подручју Теслића. Ријеч је о незаконито посјеченим стаблима.

“Управа криминалистичке полиције већ скоро пет мјесеци води истрагу у вези са кривичним дјелом шумска крађа на штету Шумског газдинства ‘Борја’ Теслић. Истрагом је обухваћено више особа“, навели су за Радио Слободна Европа (РСЕ) у Министарству унутрашњих послова Републике Српске (РС).

Окружно тужилаштво Добој, на сјеверу БиХ, које је задужено за регију у којој се налази Теслић, потврдило је за РСЕ да су инспектори поступали по анонимним пријавама.

„Достављене су три анонимне пријаве и један полицијски извјештај у вези  са сумњом на незаконитости у пословању Шумског газдинства са приватним предузећима. Врше се провјере по анонимним пријавама, док се према полицијском извјештају предузимају истражне радње“, објашњавају у Тужилаштву.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић (Српска демократска странка) истиче за РСЕ како ни локална власт није добила извјештаје са подацима о посјеченим количинама дрвета.

„Покривају се сви да је то под истрагом и да не желе давати било какве документе. Информације су затражене, јер ће о илегалним сјечама расправљати Скупштина општине“, додаје Миличевић.

Предизборна сјеча без компаса

Младен Станојевић је предсједник мјесне заједнице Чечава код Теслића. Каже како је највећа сјеча шуме била пред локалне изборе у Босни и Херцеговини, у новембру 2020. године.

„Пред посљедње локалне изборе у шумама је направљен прави масакр. Сјекло се по реду. Исјечени су бор, јела и храст. Највише је страдала храстова шума. Овдје расте храст који је изузетно квалитетан и најмекши за обраду. Камиони су ишли и дан и ноћ. То је био вјероватно и извор политичког финансирања у том периоду. На свим шумским одјелима се вршила неконтролисана сјеча, али ово је било нешто посебно. До прије пар година био је план сјече да се малтене није осјетило кад се ради у шуми“, прича Станојевић за РСЕ.

Сјеча и прерада дрвета у Теслићу и околини имају дугу традицију. Но, искоришћавање шумског богатства у посљедњих десетак година стручњаци оцјењују “као немилосрдну сјечу ширих размјера”.

„Мислим да је екоцид адекватан термин. Сасјечена су генотипски највреднија стабла. Остала су млада и незрела стабла, а неријетко и шумско земљиште без стабала. Храст се веома тешко обнавља и у природним условима. Ми можемо узети кредите, али не можемо купити стабло старо 120 година“, објашњава доктор шумарских наука Горан Јовић.

Он је запослен као технолог у Шумском газдинству „Борја“, које управља шумама, највећим природним богатством у Теслићу.

„То су организоване крађе. Затајили смо прво ми шумари, друго инспекцијски органи, полиција. Читав ланац је затајио. Увијек је у шумама било проблема, али сада је тотално изгубљен компас. Није се ово тек тако десило. Прошле године је само кулминирало“, наводи Јовић.

Мјештани пријављивали незакониту сјечу шуме

Штете су причињене и на планинама Борја и Очауш у близини Теслића, каже Душан Марковић, предсједник Синдиката у ШГ „Борја“.

Он, такође, наглашава да се краде најврједније дрво.

„Ради се о великим сјечама које нису занемариве. Као примјер могу да наведем да је на једном стоваришту заплијењено 1.200 кубика трупаца без чекића, без остале пратеће документације. Сад можемо само нагађати о штетама које су прошле незапажено. Кад се раде бесправне сјече, онда се обично краду највреднији дрвни сортименти“, истиче Марковић, додајући да су мјештани пријављивали незакониту сјечу шумском газдинству и надлежној инспекцији. Послове су, каже, обављале три фирме.

„То су "Дрво-Еxпорт", "Г&Б Јаворова" и "Фениx-Холз". Исте фирме су радиле и у другим дијеловима Теслића. Већина извођача има регистроване двије фирме. Није дозвољено да исте фирме сијеку и купују исто дрво. Друга фирма је обично регистрована на жену, сестрину кћерку и слично. Једна фирма се бави сјечом и извозом трупаца, а друга се појављује као купац. Јавно предузеће није имало снаге да се супростави моћницима. То су извођачи радова и људи у политици. Они имају велику заштиту, тако да су, вјероватно, имали одријешене руке“, наводи Марковић.

Надлежна инспекција заплијенила је трупце који су били у посједу фирме "Кљечанин – Цомпанy". Њено партнерско предузеће је "Дрво - Еxпорт". Власник обје фирме је Срђан Кљечанин, који тврди да се ради о “политичкој истрази”.

„Прво да напоменем да сам одборник у Скупштини општине Теслић испред Савеза независних социјалдемократа – Милорад Додик. Више година трпим политичке притиске. Што се тиче "Дрво-Еxпорта", једне од мојих фирми, тачно је да је радила на том подручју. Све што је посјечено урађено је у складу са законом. Што се тиче одузимање робе у фирми "Кљечанин – Цомпанy" желим да кажем да је то политички намонтирано да би ме прислили и уцјењивали да не размишљам својом вољом и да вршим некакве услуге за разне политичаре.

Шумарство ми је фактурисало робу. Уредно сам платио око 160.000 марака. Заплијењено ми је 1.200 плаћених кубика и одвезено неким непознатим камионима из Бањалуке. Послије 20 дана сам добио потврду да ми је роба одузета. Тужио сам инспекцију Суду у Бањалуци. Ако је незаконита сјеча, зашто сам плаћао робу“, каже Кљечанин.

У Инспекторату Републике Српске одговарају да одузети трупци нису имали „потребну документацију као доказ о поријеклу.“

Кљечанин није желио да прецизира ко на њега врши притиске.

„То раде политичари. Не желим да спомињем имена. Није то ништа неуобичајено и то вам кажем без икаквог страха. Свака политика се финансира из неког ресурса. У општини Теслић једна политичка опција финансира се из општинског буџета. Друга политичка опција се финансира преко шумарства. Није необично да се десило пред локалне изборе. Свако се ту упетљавао и грабио. Да нисам давао новац људима из политике које не желим да именујем не бих био дужан за порез и пословао бих и живио нормално, без оптерећења.

То је био главни проблем, јер више то финансијски нисам могао да издржим. Није у реду да не плаћам порез и те ствари, а да морам извршавати оно што они кажу. Кад те нечасне људе више нисам могао да трпим онда су скочили да ме униште скроз, али им поручујем да неће“, наводи Кљечанин.

Он је потврдио и да се због тога није обраћао полицији.

У другим фирмама, на које указују у Синдикату шумара, наводе да истраге о искоришћавању шума нису неосновано покренуте.

Миро Божић из фирме "Г&Б Јаворова" каже за РСЕ да је та фирма добила поменуте шумске одјеле, али да је главни извођач био "Дрво-Еxпорт".

„Горе је радио само "Дрво-Еxпорт". На тендеру је фирма "Јаворова" добила те шумске одјеле. Под уговором су предати "Дрво-Еxпорту". То је урађено уз сагланост "Шума Српске". Ми смо то ставили на подуговорање, јер ми смо мала фирма. Не можемо стићи урадити. То је у складу са законом. Послије тога на тим одјелима ми немамо никаквих обавеза. Истина је да је добар проблем направио тај ко је радио у "Шумама". Зато и јесте полиција укључена. Није то "Дрво-Еxпорт" могао сам да уради. Не може вам нико радити два мјесеца у кући, а да ви не знате ко вам ради. Дао сам изјаву полицији о томе како смо уступили радове“, каже за РСЕ Божић.

Истрагу која се Спроводи на подручју Теслића због прошлогодишњих радова у шумама требало би проширити, каже власник повезаних фирми "Дрво-Холз" и "Станекс" Мићо Станковић.

„Све извођаче и све прерађиваче треба обухватити. Причати о крађи шуме у Теслићу у претходној години, а без осталих, почев од 2000. године, исто је као причати о српском тенису, а не споменути Новака Ђоковића. Ако је коректна истрага, све би требало бити обухваћено, да се види ко и шта има, ко воза аута од 250.000 марака, ко има апартмане, станове и тако даље. Кола се ломе на неким људима без осталих. У посљедњих седам, осам година крађа шуме се дешава интензивно“, прича Станковић.

Истрага дуго траје због временских прилика које су од почетка године отежавале рад на терену, али и сложених процедура, објашњавају у Инспекторату РС.

„Детаљне су и подразумијевају да се за сваки појединачан затечени пањ врши ‘увиђај’ што изискује вријеме и због чега ће инспекцијски надзор трајати дуже“, додаје се у образложењу инспекције.

Милионски дугови предузећа

Док су се из теслићких планина извлачили трупци, у надлежном предузећу у посљедњој деценији нагомилали су се милионски дугови.

У ШГ „Борја“ Теслић због лошег пословања недавно је именован нови директор Ненад Душанић. Финансијско стање у предузећу он је за РСЕ оцијенио као алармантно.

„Предузеће је у тешкој ситуацији. Укупни дуг је осам и по милиона марака (приближно четири милиона и 250.000 еура, оп.а). Плате касне неколико мјесеци. Доприноси су плаћени за јун прошле године. Кредита има 1,6 милиона. Дужни смо Општини 50.000, за авансе 600.000 и тако даље. Значи, катастрофа“, каже Душанић.

Влада Републике Српске смијенила је 19. априла на посебној сједници директоре десет шумских газдинстава, међу којима је и „Борја“ Теслић због негативног пословања у прошлој години. Њихови губици у 2020. години износили су око пет милиона и 300.000 марака (2,65 милиона еура).

“На њихово мјесто ће бити постављени нови људи. Превенствени критерији биће њихова стручност и посвећеност послу, а не страначка припадност”, рекао је Борис Пашалић, ентитетски министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ненад Душанић се вратио на директорско мјесто. У шумарству је запослен 40 година.

„Прије десетак година сам смијењен зато што нисам дао неким шпекулантима, које не желим да именујем, да раде нешто слично овоме. Сметао сам онима који су хтјели да крчме шуму како они хоће. У то вријеме ти шпекуланти нису били из Теслића. Био сам предмет предистражних радњи, али никакав поступак против мене никад није покренут“, каже Душанић.

У Шумском газдинству у Теслићу у другој половини априла исплаћена је јануарска плата. Од почетка године радници су добили и три заостале плате из прошле године, каже представник Синдиката Душан Марковић.

„Добили смо старог-новог директора који је на тој функцији био 12 година. У задња четири мјесеца смијењена су три или четири директора, тако да и то говори само за себе. Период јануар-март један је од најтежих, јер се није радило, значи, било је много недозвољених, да не кажем криминалних радњи кад су у питању бесправне сјече и крађа шумских сортимената. Показало се да нисмо пословали у складу са правилима и на домаћински начин. Очекујемо да истраге покажу које су размјере нелегалне сјече“, каже синдикалац.

Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, рад на истрази у вези са кривичним дјелом шумска крађа ће бити настављен.

(РСЕ)

Коментари / 120

Оставите коментар
Name

Г.Рибник

30.04.2021 18:21

Ко је опељушио Рибничку шумарију ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

30.04.2021 20:14

Какав црни Теслиц треба редом кренути,а Соколац је као сви заједно,криминал цвјета!!!

Name

Нормалан мозак

30.04.2021 20:18

Ко је детаљно прочитао текст, лако му је било разумјети зашто смо најкорумпиранија држава у Европи. Већина изјава особа неведених у тексту је нормалном мозгу непојмљива. Сви све знају, сви су увезани, намирени и потковани. Од 1991 па до данас, ко је год био функционер у шумарству, може бити потенцијални заштићени свједок у будућим судским процесима.

Name

Доњи Рибник

30.04.2021 20:29

Рибничку шумарију су опљачкали Зоран Стојичић Шворц, Жељко Вишекруна локалне газде, и тамошњи црвени гмазови.

Name

Риле

30.04.2021 20:37

100% тацно.

Name

Оптужени

30.04.2021 21:09

Позивамо полицију РС и њеног високог функционера који директно стоји иза ове акције, да одговоре на све детаље пословања теслићке шумарије, као и на пословања многих других шумских газдинстава потраже у врху СНСД-а, јер све што је тражено од привредних субјеката који се баве шумарством тражено је за кампању СНСД-а, за АТВ, за ИГОКЕУ, о чему ћемо детаљно упознати и тужиоца и јавност.

Name

Колега

30.04.2021 21:45

Ово је срамота права!!!

Name

д

01.05.2021 06:11

Тако је када политика именује кадрове, а ресурси природни дођу ка плијен. Природа не зна за странке, она има своје законитости. Иначе странке овдје све уништавају.

Name

Драго

01.05.2021 08:42

Висекруна, Стојциц и СНСД банда

Name

Соко

17.10.2021 19:13

Па зна се Зељко Висекруна. Купио три стана и пословни простор у Бл а пилану на Бунаревима Мањаци отворио и ради под другим именом

Name

Вук

30.04.2021 18:25

О Срђане Теслићка делијо, кад ћеш нам уступити нову фотографију са честитим Милокрадом од Бакинаца? Да и ми обична раја напаримо очи гледајући "велике србенде". О каквој ти политици и политичарима нећеш да причаш кад сви знају да годинама уназад чешеш ону ствар скоту Богданићу и другим припадницима секте обезбјеђујући им финансије за зло које чине овом народу. Али ето ти "досао памети" па би сад мало поштено радио. Е багро незасита и покварена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

30.04.2021 19:42

Прицајте ста год хоцете....Сви политицари су повезани једни са другима,кад је лова у питању.Мислис да се то могло радити без опстинских власти?Јест ,ал мало сутра...

Name

Србо

30.04.2021 18:25

Шта кажеш, доприноси за 6мј прошле године а плате касне неколико мјесеци, ми смо бољи ентитет и нисмо у кризи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.04.2021 18:26

Ста на све ово казе богданиц? Са цим су се куповали гласови и папци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главоња

30.04.2021 20:11

Ста он има да казе он је послусник Додиков и ради како газда казе нема њему друге само стога газда извлаци из потонуца прије бродолома.

Name

Реално

30.04.2021 18:28

Замисли да неко додје И узме папире у сумана Српске на провјеру,пола републике би било ухапсено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.04.2021 18:30

СНСД директори краду и дају пинке коме се треба дати, Петар Дјокиц за уговоре узима рекет по кубику, заједно са његовим кадром Славеном директором ЈП.Српских Шума. Сви краду кои су подобни кадар СНСД-а и СП-а од шумара, управника и директора газдинства. У Теслицу је СНСД кадар они су покрали. Теслиц је откривен али постоје јос горе крадје у Дубици, Градисци, Српцу, Прједору, Котор Вароси, Мркоњицу, Рибнику свуда се краде, сјеку висе дупло него сто је планирано и иду у минусе, укопавају најјаци природни ресурс, у последњих десет година су све сто ваља посјекли и упропастили, шума се неце моци опоравити наредних 100 година. Појединци кои дана сколе немају су узели озбиљну лову (опљацкали) сјеце!!!ником ниста не плаца, градја је сад поскупјела и поготово задњих 5 година је потразња огромна, таман због велике потразње нам се и дрво прерадјиваци опоравили досли себи сто народ казе све пилане раде, да им се свима расподелила роба привреда би имала огроман раст у овој грани али и то не ваља неки имају колико хоце робе а неки ниста, финалисти отесе сву робу другима тако да мали никад финалисти не могу ни постати. Само кадрови СНСД Милорад нареди могу да добију ста хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2021 20:37

Сумокрадице у затворе!

Name

Шваба,Турци,Наполеон,Рим

30.04.2021 18:32

ТАКО ПЕВАЈУ СРПСКЕ ПЕСМЕ,НИСМО "МИ",ОКУПАТОРИ СУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

30.04.2021 18:33

Прво испитати рад Стојке Петковица,Душана Гајица и Мишића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2021 20:14

Тосу све сектаси и онису највецег цара у свему овом видјели зато и јесу у снсд нису они у странци сто воле Додик него сто воле .храст букву бор јелу..

Name

ре Теслиц

01.05.2021 08:52

Потпуно сте у праву.Када би се урадила ревизија пословања тзв газда које сте навели требало би похапсити наведене и вратити у будзет Републике Српске сигурно 300 милиона КМ колико су исти накрали у задњих 20 сетак година.Кренути од Стојке Петковица, Гајица...

Name

БЛ

30.04.2021 18:36

Све це унистити Милорад проклети и Петар Дјокиц алави, највеца два криминалца која су нас могла погодити пљацкају народ од пре рата овај шверцер а овај рекетас из Брцког бивси полицајац кои је од насих људи узимао, отимао за време рата нафту, храну и цигаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.05.2021 05:39

Лопове је немогуце исконтролисати. Свако код нас у Теслицу зна да су се позивали на Лукаца а не на Додика. Он је са њима исао у лов, друзио се и вјероватно узимао лову. Овакви кадриви снсд-а су Додику и досли главе. Бога покрадосе.

Name

Нормалан

30.04.2021 18:41

И ста јос треба да нам се деси да сватимо да ови криминалци не стите насе интересе него само пљацкају насе добро, а нама продају маглу под српсрво, босњаство, хрватство а ми овце и поред цињеница насиједамо на те форе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцко Србин

30.04.2021 18:42

Петар Дјокиц цега се он дохвати и кога он постави као кадар ту трава висе не расте, само овај природни ресурс му није требало и смјело дати. Не образован кадар води предузеце и од тога нема ниста, људи са купљеним дипломама и лоси дјаци не могу да воде овакво предузеце где струка мора да води кљуцну рјец. Ово ста се десило шумама Српске је геноцид над шумом и народом РС. Милорад и његова екипа за ово да одговара било би му доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.04.2021 18:43

Бас цундно да се то десава у Теслицу,а тамо влада СДС годинама... Вјероватно Милицевиц незна ниста о томе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2021 20:12

Зна се ко газдује сумама а и полицијом и тужилаштвом коме милицевиц то да пријави.

Name

Ре

30.04.2021 20:17

Бизону Сумским Газдинством Борја Теслиц управља Влада Републике Српске.Ста има Милицевиц са тим то је Додикова сума а не Миланова.

Name

Теслиц

30.04.2021 18:52

Ако посматрамо реално онда ћемо закључити да од рата на овамо сви директори у СГ Борја краду немилице.Нема више карактера код људи да воде бригу о радницима и да не краду.Сумарство у Теслицу је било најбоља фирма у граду некада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

30.04.2021 19:03

Ма није то ниста. Да сам ја на целу сума..неби у овој земљи постојало ниста сто је висе од 13 цм ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар Градишка

30.04.2021 19:21

У Градишци поједини лугари имају пилане у шуми на реону који чувају.Нови директор био 15 год управник у Подградцима и све то покрива .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦОДЕ

30.04.2021 19:22

МИЛЕНИА WАВЕ. НАТО РУССИА УНИОН. РАДИАЦТИВЕ ПОЛYГОН БАЛКАН. 2000 година старо страдање. За дом спремни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмановиц Бореновиц

30.04.2021 19:26

Врагови. Нема ту леба, бизниса ни користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Презиме

01.05.2021 05:41

Је л’ сконт’о неко ово??

Name

Стоп криминалу

30.04.2021 19:48

Сву багру у затвор и руфија који са осам разреда сколе прица о постењу.ко о цему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслићанин

30.04.2021 20:00

Срдјана Кљечанин је познат по надимку РУФИ, и ужива велико повјерење министра полиције. Новац од исјечене шуме требао је да изгура бившег министра здравља Богданића, за начелника општине Теслић. Али нису успјели пуно је Богданић негативан медју народом и окружен неписменим криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

30.04.2021 20:12

Ма људи моји,додјите на Соколац,Теслиц је мала маца!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МајмуњеУсаоУТенак

30.04.2021 20:14

Јест,јест РуфиЊо мој...знам клевецу, изврцу..леле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касап

30.04.2021 20:15

Када сам ја отисао потоп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лула

30.04.2021 20:16

Када сам ја отисао потоп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе Стока

30.04.2021 21:05

Стани,ваљда посље мене потоп

Name

Милан

30.04.2021 20:17

У Сокоцу Страхиња са управницима и под заститом Легенде толико краду да це историја писати,поједини казу да Легенда о томе појма нема,али надамо се да це и овде тузиластво се умијесати,како би се те тврдње потврдиле!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расвјета

01.05.2021 22:28

Итекако зна,само се прави као оно знате стари старац,ајте ви дјецо радите ја цу гледати са стране а гледа ко стари мацор ко це му донијети парце сланинице,парце по парце цитава фаса,кад накупи колко му треба ову це дјецу пустати да се подаве.

Name

Ја

30.04.2021 20:18

И у крађи шума Миле има 50 % профита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

30.04.2021 20:19

Само вратити оног Опацица да из Сума,да му Лаки објасни како се краде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дирекција

30.04.2021 20:20

Крадје нема без дирекције и Лакетица на целу рекетаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

30.04.2021 20:23

Прво Зубиц, па онда Биљана Марковиц ,па онда Раденко Лакетиц па онда сви остали лопови који годинама униставају овај систем па тек касније ова буранија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

30.04.2021 20:25

Суме РС це костати дрзаву,ово је само поцетак,сва газдинства су у великом криминалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

30.04.2021 20:27

Исти људи годинама јниставају ово јавно предузеце, птице на гранама знају,министри и генерални директори се мијењају у нади да су несто урадили,а иза цоска увијек исти људи пљацкају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

30.04.2021 20:29

Ми вец дузи временски период молимо институције да додју на Соколац и да зауставе ову пљацку епских размјера,али нико,сви цекају тоталну пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

30.04.2021 20:30

У Сокоцу ако оцес градје морас у отел на каву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТОЈАН

30.04.2021 20:31

ПА ЉУДИ ТЕСЛИЦ ЈЕ МАЛА МАЦА,КРЕНИТЕ СВЕ РЕДОМ ПА ЦЕТЕ ВИДЈЕТИ КОЛИКА ЈЕ ТО КРАДЈА НА СВЕ СТРАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

30.04.2021 20:33

Овај Пасалиц или је луд или се прави будала,нико да му објасни ста се овде десава,или су га осолили јли је бас глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

30.04.2021 20:34

Мотајицу је "средио" Неђо Илиц давних дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

30.04.2021 20:35

ЈПС СУМЕ РС АД СОКОЛАЦ ЈЕ ПРОПАЛО,САМО ИЗГЛЕДА ТО ПАСАЛИЦУ НИКО НИЈЕ ЈАВИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојко

30.04.2021 20:36

Теслиц је тек поцетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

30.04.2021 20:39

Цитаво предузеце је заразено крадјом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

30.04.2021 20:41

Када се одмота крадја на Сокоцу,тада це дрзава пасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

30.04.2021 20:44

Мој имењак Радован изгледа да није упознат у каквом се стању налази наса фирма,суме су опљацкане,а управљају нам криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Радован

30.04.2021 20:49

Зна диспечер све!

Name

Горан

30.04.2021 20:51

Ма има ли гдје оног Славена Гојковица ко бајаги генералног директора који це остати упамцдн да се не петља у свој посао,па он за све зна али ипак хоце да буде гробар овог јавног добра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркони

30.04.2021 20:52

Сменити генералног директора он је главни кривац нема другог кривца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.04.2021 20:53

Па у Добоју висе нема суме,какав Теслиц о цему прицате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

30.04.2021 20:59

Ови у Сокоцу у сваком одјелу имају дупло осјецене градје,у пројекту пањева и на терену,и све куцају дивљим цекицима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузилац

30.04.2021 21:02

Ко има одредјена сазнања нека се обрати званицним институцијама да се процјени има ли каквих елемената. Овако ово је млацење празне сламе од стране опозиције уредјивацком политиком медија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2021 07:07

Пуно тузиластво предмета,нико ниста

Name

Доктор

30.04.2021 21:04

Ово је страсно,тако нам је све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силван

30.04.2021 21:04

Није то ниста у Теслицу,на Романији Сг Романија Соколац,Сањов син управник са родјаком Сврацетом покро 1000 елитних стабала у одјелу 7 и нико ниста,директори се праве луди,несмију му ниста јер се мали гура за директора и изгураце а о полицији да неприцам,и они кобајаги би да иду у суму али се предомисле успут па разапну радар и сврате код Антоница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.05.2021 07:05

Свака цаст,све тацно!!!

Name

Миле

01.05.2021 07:39

Погадјас у центар

Name

Јапа

30.04.2021 21:05

Не могу да вјерујем да се ови смрадови јос усудјују јављати у медијима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

30.04.2021 21:06

ДРЗАВА ЈЕ ОВДЕ ПАЛА НА ИСПИТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бориса

30.04.2021 21:10

Народ само вјерује у СИПУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

30.04.2021 21:12

Зворник има шефа општег криминалитета који само лоји и ништа не ради. Највећи му је домет да штити лоповлук и прогања добре раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витко

30.04.2021 21:17

Огромна пљацка у јавном предузецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2021 07:43

И гдје су пресуде? Годинама пљацке, а нико осудјен. Лопови у затворе!

Name

Милица

30.04.2021 21:25

Ово су сумске голети,треба бјезати на вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Света

30.04.2021 21:34

Српска пропаганда. Мук и потескоце. У народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дритан

30.04.2021 21:57

Све хапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лугар

30.04.2021 21:58

Кеса пара се свима носи. Од лугара до министра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

30.04.2021 22:14

Тедко је гледати ста се ради са насим природним ресурсом,гледамо сваки дан и појединце који се богате,а дипломе им из Сироког,па касније оду у Власеницу или Брцко и ето ти колеге инзењера и јос га политика погура,е то ти је ово смеце од дрзаве!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Борис

01.05.2021 07:37

Свака цаст на коментару

Name

Миладин

24.04.2024 06:51

У селу поред Теслица,шумар ведри И облачи.Правило је дај шумару,колко тражи, за шефа толко.Колко даш њима,од исти такви мореш готово добит на лагеру.Сви говоре слаба плата:Купују станове, праве куце,отварају ресторане по градовима.То је све повезано,сви су упетљани у прљаве послове,од Миличевица до шумара.Нико ником не полаже рачуне.Плацка чиста.Тако нам неби ни еглези чинили.

Name

Светлана

30.04.2021 22:30

Питам се засто господин Вукановиц не излози овај проблем,народ њему верује,а изгледа и институције га се прибојавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбг

30.04.2021 23:16

Катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

01.05.2021 00:58

Народе, доста сте допустили лоповима и криминалцима. Стопирајте ту бахату банду док није касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРВОБОРАЦ

01.05.2021 04:37

Ста је са сокоцом. Ту је највећа пљачка и криминал у шумама. Све управници, одборници, на челу са директором Страхињом. Тај криминал је забрањено дирати. Соколац Соколац и шуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема суме

01.05.2021 19:21

Сви управници у сг Романија покyповали станове за кес у Бг, И. Сарајеву, апартмане на Јахорини, нове куце, купују бренте. Сваки цувар сума има своку бренту као и њихови сефови. Сви сефовии и директор раде за свој интерес и дзеп од дрзавне суме. И сви су одборници покуповали гласове пљацком суме. Романија тоне и пропада. Цијели годисњи приход су у губитку. Осам мјесеци нису доприноси плацени.

Name

патриота

01.05.2021 04:56

Проговорите теслицани спасите насе суме зивот од политике прилази крају.Сјетите се насе дјеце и унука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лугар

01.05.2021 05:01

Па чији су кадрови директори јавних предузећа имају по пар станова у Српској и Србији смијесно ид плате јел дајте људи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

01.05.2021 05:53

Ова пљацка се мора зауставити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

01.05.2021 06:02

Кад че нам по 10 дулума шуме подијелити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суад

01.05.2021 06:21

Иста прица у цитавој БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.05.2021 06:22

Само док нам једног дана додју странци и казу ви ово не знате и све нам лијепо узму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позив

01.05.2021 06:28

Тузиластву и свим релевантним институцијама да додју у Соколац и констатују цисти Екоцид када су у питању суме. Надам се да це Страхиња и надлезни дебело одговарати за оно сто је поцињено са опстим добром!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лист

01.05.2021 06:43

У Шипову директор газдинства има шумске тракторе који се не гасе, управници неки пилане неки тракторе, предсједник оо снсд има пилану, предсједник Скупштине општине има пилану. И док се сви они намире газдинство пропаде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

01.05.2021 06:46

Све криминал сами узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

01.05.2021 06:47

Додикови сарадници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

01.05.2021 06:52

Нема овде спаса,среца па сам отисао на вријеме,окацио диплому у камион и полако,Њемацка мајка!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.05.2021 06:57

Само ици одавде нема спаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

01.05.2021 07:09

Бјезати на вријеме из ове дрзаве,па це на крају сами од себе красти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

01.05.2021 07:10

Све се радило под надзором СНСД и начелника полиције. Тај Кљечанин је годинама био први финансер СНСД у Теслићу. Ал није само он крив има њих још који краду а остају скривени из странке на власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

01.05.2021 07:11

Срамота ме сто радим у овој фирми,и срамота ме своје дјеце,и срамота ме сто ниста не могу да промијеним,и срамота ме је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ениз

01.05.2021 07:12

Какав Теслиц,цитава БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

01.05.2021 07:15

Де нек новинари питају новог директора шумског газдинства Теслић шта све посједује од имовине и све ће вам бити јасно кога су вратили за директора!? Лопузе једне! Бандо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симица

01.05.2021 07:15

За пар година у проблему це бити дрзава,али сада то нико не види од огромне крадје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

01.05.2021 07:20

Како је лијепо када нас и Мокро нико не спомиње,а ни Јахорину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјемец

01.05.2021 07:21

У Рогатици висе нема храста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАРКО

01.05.2021 07:25

ПИТАМ СЕ ЗАСТО СТРУКА СУТИ СЛУСАМ СИНДИКАЛИСТЕ МА СВЕ ЈЕ КУПЉЕНО ЗА СИТНЕ ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

01.05.2021 07:28

Људи треба проци кроз Козару да се ту види ста су урадили сектаси снсд-а, у Приједору има висе штицара него на Сокоцу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силва

01.05.2021 07:30

Само локалне кабадахије похапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.05.2021 07:33

Нема од ове фирме ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гандра

01.05.2021 07:36

Гдје год је нека крађа везано је за СНСД, то гледамо годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеликоптерски сервис РС

01.05.2021 08:05

Посјећена шума у вриједности 1 мил КМ, авион 16 Мил, 1 хеликоптер 9 Мил Км други 8 Мил КМ, 3 хеликоптера 24Мил Км, "стара " Цесна плацена 11 Мил КМ..., јадан овај Народ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаћин

01.05.2021 08:10

Директор Славен је прави домаћин, домаћински послује све у корист свога домаћинства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сосијалиста

01.05.2021 08:14

Наши социјалисти су сила, мање странке а већих лопова, земља није дочекала. Шуме су за њих мал залогај...Шта се чека више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

схумар

01.05.2021 08:26

ЕУ од посјеценог једног дрвета направе , истампају гомилу евра и купе цело БиХ сумарство а забране сијецу код себе.Донијети закон, колико се дрва посијеце да се морају засадити нове саднице .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сатор

01.05.2021 08:40

Ко плаца сатор и пиво да би било весело кад миле долази него само фирме које имају корист од владујуце партија? Ухвати ме страх кад ово цитам и питам се ста це бити од нас и дали це владајуци обуци пругаста одјела, дали имамо тузиоце и судије јер имена су позната и ста цекају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

01.05.2021 11:11

Не треба много мудровати... Бурле са најблизим сарадницима. Он инаце треба дрво за производњу икона да не мора да их краде кад поклања страним дрзавницима приликом посјете ......

ОДГОВОРИТЕ