Ko je "opeljušio" šume i ko od političara ima "pipke" u tome?

„Prvo da napomenem da sam odbornik u Skupštini opštine Teslić ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik. Više godina trpim političke pritiske. Što se tiče "Drvo-Exporta", jedne od mojih firmi, tačno je da je radila na tom području. Sve što je posječeno urađeno je u skladu sa zakonom. Što se tiče oduzimanje robe u firmi "Klječanin–Company" želim da kažem da je to politički namontirano da bi me prislili i ucjenjivali da ne razmišljam svojom voljom i da vršim nekakve usluge za razne političare, tvrdi Srđan Klječanin.

Republika Srpska 30.04.2021 | 20:02
Ko je "opeljušio" šume i ko od političara ima "pipke" u tome?

Sedam osoba iz Teslića, na sjeveru Bosne i Hercegovine, sumnjiči se da su pričinili materijalnu štetu od milion maraka (pola miliona evra) Javnom preduzeću "Šume Republike Srpske" A.D. Sokolac, odnosno Šumskom gazdinstvu "Borja" Teslić.

Ukupna materijalna šteta biće utvrđena nakon izvršenog vještačenja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, koje je podnijelo u četvrtak, 29. aprila, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj izvještaj protiv sedam lica. Dodaje se i kako će ukupna materijalna šteta biti utvrđena nakon izvršenog vještačenja.

“Riječ je o krivičnim djelima nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i pustošenje šuma”, navodi se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

Istraga trajala pet mjeseci

Nešto više od trećine opštine Teslić pokriveno je šumama. Opština zauzima površinu od oko 870 kvadratnih kilometara.

Šumarski inspektori i kriminalistička policija oduzeli su 1.200 kubika trupaca od jedne firme na području Teslića. Riječ je o nezakonito posječenim stablima.

“Uprava kriminalističke policije već skoro pet mjeseci vodi istragu u vezi sa krivičnim djelom šumska krađa na štetu Šumskog gazdinstva ‘Borja’ Teslić. Istragom je obuhvaćeno više osoba“, naveli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS).

Okružno tužilaštvo Doboj, na sjeveru BiH, koje je zaduženo za regiju u kojoj se nalazi Teslić, potvrdilo je za RSE da su inspektori postupali po anonimnim prijavama.

„Dostavljene su tri anonimne prijave i jedan policijski izvještaj u vezi  sa sumnjom na nezakonitosti u poslovanju Šumskog gazdinstva sa privatnim preduzećima. Vrše se provjere po anonimnim prijavama, dok se prema policijskom izvještaju preduzimaju istražne radnje“, objašnjavaju u Tužilaštvu.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević (Srpska demokratska stranka) ističe za RSE kako ni lokalna vlast nije dobila izvještaje sa podacima o posječenim količinama drveta.

„Pokrivaju se svi da je to pod istragom i da ne žele davati bilo kakve dokumente. Informacije su zatražene, jer će o ilegalnim sječama raspravljati Skupština opštine“, dodaje Miličević.

Predizborna sječa bez kompasa

Mladen Stanojević je predsjednik mjesne zajednice Čečava kod Teslića. Kaže kako je najveća sječa šume bila pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, u novembru 2020. godine.

„Pred posljednje lokalne izbore u šumama je napravljen pravi masakr. Sjeklo se po redu. Isječeni su bor, jela i hrast. Najviše je stradala hrastova šuma. Ovdje raste hrast koji je izuzetno kvalitetan i najmekši za obradu. Kamioni su išli i dan i noć. To je bio vjerovatno i izvor političkog finansiranja u tom periodu. Na svim šumskim odjelima se vršila nekontrolisana sječa, ali ovo je bilo nešto posebno. Do prije par godina bio je plan sječe da se maltene nije osjetilo kad se radi u šumi“, priča Stanojević za RSE.

Sječa i prerada drveta u Tesliću i okolini imaju dugu tradiciju. No, iskorišćavanje šumskog bogatstva u posljednjih desetak godina stručnjaci ocjenjuju “kao nemilosrdnu sječu širih razmjera”.

„Mislim da je ekocid adekvatan termin. Sasječena su genotipski najvrednija stabla. Ostala su mlada i nezrela stabla, a nerijetko i šumsko zemljište bez stabala. Hrast se veoma teško obnavlja i u prirodnim uslovima. Mi možemo uzeti kredite, ali ne možemo kupiti stablo staro 120 godina“, objašnjava doktor šumarskih nauka Goran Jović.

On je zaposlen kao tehnolog u Šumskom gazdinstvu „Borja“, koje upravlja šumama, najvećim prirodnim bogatstvom u Tesliću.

„To su organizovane krađe. Zatajili smo prvo mi šumari, drugo inspekcijski organi, policija. Čitav lanac je zatajio. Uvijek je u šumama bilo problema, ali sada je totalno izgubljen kompas. Nije se ovo tek tako desilo. Prošle godine je samo kulminiralo“, navodi Jović.

Mještani prijavljivali nezakonitu sječu šume

Štete su pričinjene i na planinama Borja i Očauš u blizini Teslića, kaže Dušan Marković, predsjednik Sindikata u ŠG „Borja“.

On, takođe, naglašava da se krade najvrjednije drvo.

„Radi se o velikim sječama koje nisu zanemarive. Kao primjer mogu da navedem da je na jednom stovarištu zaplijenjeno 1.200 kubika trupaca bez čekića, bez ostale prateće dokumentacije. Sad možemo samo nagađati o štetama koje su prošle nezapaženo. Kad se rade bespravne sječe, onda se obično kradu najvredniji drvni sortimenti“, ističe Marković, dodajući da su mještani prijavljivali nezakonitu sječu šumskom gazdinstvu i nadležnoj inspekciji. Poslove su, kaže, obavljale tri firme.

„To su "Drvo-Export", "G&B Javorova" i "Fenix-Holz". Iste firme su radile i u drugim dijelovima Teslića. Većina izvođača ima registrovane dvije firme. Nije dozvoljeno da iste firme sijeku i kupuju isto drvo. Druga firma je obično registrovana na ženu, sestrinu kćerku i slično. Jedna firma se bavi sječom i izvozom trupaca, a druga se pojavljuje kao kupac. Javno preduzeće nije imalo snage da se suprostavi moćnicima. To su izvođači radova i ljudi u politici. Oni imaju veliku zaštitu, tako da su, vjerovatno, imali odriješene ruke“, navodi Marković.

Nadležna inspekcija zaplijenila je trupce koji su bili u posjedu firme "Klječanin – Company". Njeno partnersko preduzeće je "Drvo - Export". Vlasnik obje firme je Srđan Klječanin, koji tvrdi da se radi o “političkoj istrazi”.

„Prvo da napomenem da sam odbornik u Skupštini opštine Teslić ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik. Više godina trpim političke pritiske. Što se tiče "Drvo-Exporta", jedne od mojih firmi, tačno je da je radila na tom području. Sve što je posječeno urađeno je u skladu sa zakonom. Što se tiče oduzimanje robe u firmi "Klječanin – Company" želim da kažem da je to politički namontirano da bi me prislili i ucjenjivali da ne razmišljam svojom voljom i da vršim nekakve usluge za razne političare.

Šumarstvo mi je fakturisalo robu. Uredno sam platio oko 160.000 maraka. Zaplijenjeno mi je 1.200 plaćenih kubika i odvezeno nekim nepoznatim kamionima iz Banjaluke. Poslije 20 dana sam dobio potvrdu da mi je roba oduzeta. Tužio sam inspekciju Sudu u Banjaluci. Ako je nezakonita sječa, zašto sam plaćao robu“, kaže Klječanin.

U Inspektoratu Republike Srpske odgovaraju da oduzeti trupci nisu imali „potrebnu dokumentaciju kao dokaz o porijeklu.“

Klječanin nije želio da precizira ko na njega vrši pritiske.

„To rade političari. Ne želim da spominjem imena. Nije to ništa neuobičajeno i to vam kažem bez ikakvog straha. Svaka politika se finansira iz nekog resursa. U opštini Teslić jedna politička opcija finansira se iz opštinskog budžeta. Druga politička opcija se finansira preko šumarstva. Nije neobično da se desilo pred lokalne izbore. Svako se tu upetljavao i grabio. Da nisam davao novac ljudima iz politike koje ne želim da imenujem ne bih bio dužan za porez i poslovao bih i živio normalno, bez opterećenja.

To je bio glavni problem, jer više to finansijski nisam mogao da izdržim. Nije u redu da ne plaćam porez i te stvari, a da moram izvršavati ono što oni kažu. Kad te nečasne ljude više nisam mogao da trpim onda su skočili da me unište skroz, ali im poručujem da neće“, navodi Klječanin.

On je potvrdio i da se zbog toga nije obraćao policiji.

U drugim firmama, na koje ukazuju u Sindikatu šumara, navode da istrage o iskorišćavanju šuma nisu neosnovano pokrenute.

Miro Božić iz firme "G&B Javorova" kaže za RSE da je ta firma dobila pomenute šumske odjele, ali da je glavni izvođač bio "Drvo-Export".

„Gore je radio samo "Drvo-Export". Na tenderu je firma "Javorova" dobila te šumske odjele. Pod ugovorom su predati "Drvo-Exportu". To je urađeno uz saglanost "Šuma Srpske". Mi smo to stavili na podugovoranje, jer mi smo mala firma. Ne možemo stići uraditi. To je u skladu sa zakonom. Poslije toga na tim odjelima mi nemamo nikakvih obaveza. Istina je da je dobar problem napravio taj ko je radio u "Šumama". Zato i jeste policija uključena. Nije to "Drvo-Export" mogao sam da uradi. Ne može vam niko raditi dva mjeseca u kući, a da vi ne znate ko vam radi. Dao sam izjavu policiji o tome kako smo ustupili radove“, kaže za RSE Božić.

Istragu koja se Sprovodi na području Teslića zbog prošlogodišnjih radova u šumama trebalo bi proširiti, kaže vlasnik povezanih firmi "Drvo-Holz" i "Staneks" Mićo Stanković.

„Sve izvođače i sve prerađivače treba obuhvatiti. Pričati o krađi šume u Tesliću u prethodnoj godini, a bez ostalih, počev od 2000. godine, isto je kao pričati o srpskom tenisu, a ne spomenuti Novaka Đokovića. Ako je korektna istraga, sve bi trebalo biti obuhvaćeno, da se vidi ko i šta ima, ko voza auta od 250.000 maraka, ko ima apartmane, stanove i tako dalje. Kola se lome na nekim ljudima bez ostalih. U posljednjih sedam, osam godina krađa šume se dešava intenzivno“, priča Stanković.

Istraga dugo traje zbog vremenskih prilika koje su od početka godine otežavale rad na terenu, ali i složenih procedura, objašnjavaju u Inspektoratu RS.

„Detaljne su i podrazumijevaju da se za svaki pojedinačan zatečeni panj vrši ‘uviđaj’ što iziskuje vrijeme i zbog čega će inspekcijski nadzor trajati duže“, dodaje se u obrazloženju inspekcije.

Milionski dugovi preduzeća

Dok su se iz teslićkih planina izvlačili trupci, u nadležnom preduzeću u posljednjoj deceniji nagomilali su se milionski dugovi.

U ŠG „Borja“ Teslić zbog lošeg poslovanja nedavno je imenovan novi direktor Nenad Dušanić. Finansijsko stanje u preduzeću on je za RSE ocijenio kao alarmantno.

„Preduzeće je u teškoj situaciji. Ukupni dug je osam i po miliona maraka (približno četiri miliona i 250.000 eura, op.a). Plate kasne nekoliko mjeseci. Doprinosi su plaćeni za jun prošle godine. Kredita ima 1,6 miliona. Dužni smo Opštini 50.000, za avanse 600.000 i tako dalje. Znači, katastrofa“, kaže Dušanić.

Vlada Republike Srpske smijenila je 19. aprila na posebnoj sjednici direktore deset šumskih gazdinstava, među kojima je i „Borja“ Teslić zbog negativnog poslovanja u prošloj godini. Njihovi gubici u 2020. godini iznosili su oko pet miliona i 300.000 maraka (2,65 miliona eura).

“Na njihovo mjesto će biti postavljeni novi ljudi. Prevenstveni kriteriji biće njihova stručnost i posvećenost poslu, a ne stranačka pripadnost”, rekao je Boris Pašalić, entitetski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nenad Dušanić se vratio na direktorsko mjesto. U šumarstvu je zaposlen 40 godina.

„Prije desetak godina sam smijenjen zato što nisam dao nekim špekulantima, koje ne želim da imenujem, da rade nešto slično ovome. Smetao sam onima koji su htjeli da krčme šumu kako oni hoće. U to vrijeme ti špekulanti nisu bili iz Teslića. Bio sam predmet predistražnih radnji, ali nikakav postupak protiv mene nikad nije pokrenut“, kaže Dušanić.

U Šumskom gazdinstvu u Tesliću u drugoj polovini aprila isplaćena je januarska plata. Od početka godine radnici su dobili i tri zaostale plate iz prošle godine, kaže predstavnik Sindikata Dušan Marković.

„Dobili smo starog-novog direktora koji je na toj funkciji bio 12 godina. U zadnja četiri mjeseca smijenjena su tri ili četiri direktora, tako da i to govori samo za sebe. Period januar-mart jedan je od najtežih, jer se nije radilo, znači, bilo je mnogo nedozvoljenih, da ne kažem kriminalnih radnji kad su u pitanju bespravne sječe i krađa šumskih sortimenata. Pokazalo se da nismo poslovali u skladu sa pravilima i na domaćinski način. Očekujemo da istrage pokažu koje su razmjere nelegalne sječe“, kaže sindikalac.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rad na istrazi u vezi sa krivičnim djelom šumska krađa će biti nastavljen.

(RSE)

Komentari / 120

Ostavite komentar
Name

G.Ribnik

30.04.2021 18:21

Ko je opeljušio Ribničku šumariju ,

ODGOVORITE
Name

Sokolac

30.04.2021 20:14

Kakav crni Teslic treba redom krenuti,a Sokolac je kao svi zajedno,kriminal cvjeta!!!

Name

Normalan mozak

30.04.2021 20:18

Ko je detaljno pročitao tekst, lako mu je bilo razumjeti zašto smo najkorumpiranija država u Evropi. Većina izjava osoba nevedenih u tekstu je normalnom mozgu nepojmljiva. Svi sve znaju, svi su uvezani, namireni i potkovani. Od 1991 pa do danas, ko je god bio funkcioner u šumarstvu, može biti potencijalni zaštićeni svjedok u budućim sudskim procesima.

Name

Donji Ribnik

30.04.2021 20:29

Ribničku šumariju su opljačkali Zoran Stojičić Švorc, Željko Višekruna lokalne gazde, i tamošnji crveni gmazovi.

Name

Rile

30.04.2021 20:37

100% tacno.

Name

Optuženi

30.04.2021 21:09

Pozivamo policiju RS i njenog visokog funkcionera koji direktno stoji iza ove akcije, da odgovore na sve detalje poslovanja teslićke šumarije, kao i na poslovanja mnogih drugih šumskih gazdinstava potraže u vrhu SNSD-a, jer sve što je traženo od privrednih subjekata koji se bave šumarstvom traženo je za kampanju SNSD-a, za ATV, za IGOKEU, o čemu ćemo detaljno upoznati i tužioca i javnost.

Name

Kolega

30.04.2021 21:45

Ovo je sramota prava!!!

Name

d

01.05.2021 06:11

Tako je kada politika imenuje kadrove, a resursi prirodni dođu ka plijen. Priroda ne zna za stranke, ona ima svoje zakonitosti. Inače stranke ovdje sve uništavaju.

Name

Drago

01.05.2021 08:42

Visekruna, Stojcic i SNSD banda

Name

Soko

17.10.2021 19:13

Pa zna se Zeljko Visekruna. Kupio tri stana i poslovni prostor u Bl a pilanu na Bunarevima Manjaci otvorio i radi pod drugim imenom

Name

Vuk

30.04.2021 18:25

O Srđane Teslićka delijo, kad ćeš nam ustupiti novu fotografiju sa čestitim Milokradom od Bakinaca? Da i mi obična raja naparimo oči gledajući "velike srbende". O kakvoj ti politici i političarima nećeš da pričaš kad svi znaju da godinama unazad češeš onu stvar skotu Bogdaniću i drugim pripadnicima sekte obezbjeđujući im finansije za zlo koje čine ovom narodu. Ali eto ti "dosao pameti" pa bi sad malo pošteno radio. E bagro nezasita i pokvarena!

ODGOVORITE
Name

Djuro

30.04.2021 19:42

Pricajte sta god hocete....Svi politicari su povezani jedni sa drugima,kad je lova u pitanju.Mislis da se to moglo raditi bez opstinskih vlasti?Jest ,al malo sutra...

Name

Србо

30.04.2021 18:25

Шта кажеш, доприноси за 6мј прошле године а плате касне неколико мјесеци, ми смо бољи ентитет и нисмо у кризи.

ODGOVORITE
Name

Borac

30.04.2021 18:26

Sta na sve ovo kaze bogdanic? Sa cim su se kupovali glasovi i papci?

ODGOVORITE
Name

Glavonja

30.04.2021 20:11

Sta on ima da kaze on je poslusnik Dodikov i radi kako gazda kaze nema njemu druge samo stoga gazda izvlaci iz potonuca prije brodoloma.

Name

Realno

30.04.2021 18:28

Zamisli da neko dodje I uzme papire u sumana Srpske na provjeru,pola republike bi bilo uhapseno?

ODGOVORITE
Name

BL

30.04.2021 18:30

SNSD direktori kradu i daju pinke kome se treba dati, Petar Djokic za ugovore uzima reket po kubiku, zajedno sa njegovim kadrom Slavenom direktorom JP.Srpskih Šuma. Svi kradu koi su podobni kadar SNSD-a i SP-a od šumara, upravnika i direktora gazdinstva. U Teslicu je SNSD kadar oni su pokrali. Teslic je otkriven ali postoje jos gore kradje u Dubici, Gradisci, Srpcu, Prjedoru, Kotor Varosi, Mrkonjicu, Ribniku svuda se krade, sjeku vise duplo nego sto je planirano i idu u minuse, ukopavaju najjaci prirodni resurs, u poslednjih deset godina su sve sto valja posjekli i upropastili, šuma se nece moci oporaviti narednih 100 godina. Pojedinci koi dana skole nemaju su uzeli ozbiljnu lovu (opljackali) sjece!!!nikom nista ne placa, gradja je sad poskupjela i pogotovo zadnjih 5 godina je potraznja ogromna, taman zbog velike potraznje nam se i drvo preradjivaci oporavili dosli sebi sto narod kaze sve pilane rade, da im se svima raspodelila roba privreda bi imala ogroman rast u ovoj grani ali i to ne valja neki imaju koliko hoce robe a neki nista, finalisti otese svu robu drugima tako da mali nikad finalisti ne mogu ni postati. Samo kadrovi SNSD Milorad naredi mogu da dobiju sta hoce.

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2021 20:37

Sumokradice u zatvore!

Name

Švaba,Turci,Napoleon,Rim

30.04.2021 18:32

TAKO PEVAJU SRPSKE PESME,NISMO "MI",OKUPATORI SU !

ODGOVORITE
Name

Teslic

30.04.2021 18:33

Prvo ispitati rad Stojke Petkovica,Dušana Gajica i Mišića...

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2021 20:14

Tosu sve sektasi i onisu najveceg cara u svemu ovom vidjeli zato i jesu u snsd nisu oni u stranci sto vole Dodik nego sto vole .hrast bukvu bor jelu..

Name

re Teslic

01.05.2021 08:52

Potpuno ste u pravu.Kada bi se uradila revizija poslovanja tzv gazda koje ste naveli trebalo bi pohapsiti navedene i vratiti u budzet Republike Srpske sigurno 300 miliona KM koliko su isti nakrali u zadnjih 20 setak godina.Krenuti od Stojke Petkovica, Gajica...

Name

BL

30.04.2021 18:36

Sve ce unistiti Milorad prokleti i Petar Djokic alavi, najveca dva kriminalca koja su nas mogla pogoditi pljackaju narod od pre rata ovaj švercer a ovaj reketas iz Brckog bivsi policajac koi je od nasih ljudi uzimao, otimao za vreme rata naftu, hranu i cigare.

ODGOVORITE
Name

Ja

01.05.2021 05:39

Lopove je nemoguce iskontrolisati. Svako kod nas u Teslicu zna da su se pozivali na Lukaca a ne na Dodika. On je sa njima isao u lov, druzio se i vjerovatno uzimao lovu. Ovakvi kadrivi snsd-a su Dodiku i dosli glave. Boga pokradose.

Name

Normalan

30.04.2021 18:41

I sta jos treba da nam se desi da svatimo da ovi kriminalci ne stite nase interese nego samo pljackaju nase dobro, a nama prodaju maglu pod srpsrvo, bosnjastvo, hrvatstvo a mi ovce i pored cinjenica nasijedamo na te fore.

ODGOVORITE
Name

Brcko Srbin

30.04.2021 18:42

Petar Djokic cega se on dohvati i koga on postavi kao kadar tu trava vise ne raste, samo ovaj prirodni resurs mu nije trebalo i smjelo dati. Ne obrazovan kadar vodi preduzece i od toga nema nista, ljudi sa kupljenim diplomama i losi djaci ne mogu da vode ovakvo preduzece gde struka mora da vodi kljucnu rjec. Ovo sta se desilo šumama Srpske je genocid nad šumom i narodom RS. Milorad i njegova ekipa za ovo da odgovara bilo bi mu dosta.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.04.2021 18:43

Bas cundno da se to desava u Teslicu,a tamo vlada SDS godinama... Vjerovatno Milicevic nezna nista o tome...

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2021 20:12

Zna se ko gazduje sumama a i policijom i tužilaštvom kome milicevic to da prijavi.

Name

Re

30.04.2021 20:17

Bizonu Sumskim Gazdinstvom Borja Teslic upravlja Vlada Republike Srpske.Sta ima Milicevic sa tim to je Dodikova suma a ne Milanova.

Name

Teslic

30.04.2021 18:52

Ako posmatramo realno onda ćemo zaključiti da od rata na ovamo svi direktori u SG Borja kradu nemilice.Nema više karaktera kod ljudi da vode brigu o radnicima i da ne kradu.Sumarstvo u Teslicu je bilo najbolja firma u gradu nekada...

ODGOVORITE
Name

Djoks

30.04.2021 19:03

Ma nije to nista. Da sam ja na celu suma..nebi u ovoj zemlji postojalo nista sto je vise od 13 cm ...

ODGOVORITE
Name

Šumar Gradiška

30.04.2021 19:21

U Gradišci pojedini lugari imaju pilane u šumi na reonu koji čuvaju.Novi direktor bio 15 god upravnik u Podgradcima i sve to pokriva .

ODGOVORITE
Name

CODE

30.04.2021 19:22

MILENIA WAVE. NATO RUSSIA UNION. RADIACTIVE POLYGON BALKAN. 2000 godina staro stradanje. Za dom spremni.

ODGOVORITE
Name

Radmanovic Borenovic

30.04.2021 19:26

Vragovi. Nema tu leba, biznisa ni koristi.

ODGOVORITE
Name

Prezime

01.05.2021 05:41

Je l’ skont’o neko ovo??

Name

Stop kriminalu

30.04.2021 19:48

Svu bagru u zatvor i rufija koji sa osam razreda skole prica o postenju.ko o cemu...

ODGOVORITE
Name

Teslićanin

30.04.2021 20:00

Srdjana Klječanin je poznat po nadimku RUFI, i uživa veliko povjerenje ministra policije. Novac od isječene šume trebao je da izgura bivšeg ministra zdravlja Bogdanića, za načelnika opštine Teslić. Ali nisu uspjeli puno je Bogdanić negativan medju narodom i okružen nepismenim kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Sumar

30.04.2021 20:12

Ma ljudi moji,dodjite na Sokolac,Teslic je mala maca!!!!

ODGOVORITE
Name

MajmunJeUsaoUTenak

30.04.2021 20:14

Jest,jest RufiNjo moj...znam klevecu, izvrcu..lele...

ODGOVORITE
Name

Kasap

30.04.2021 20:15

Kada sam ja otisao potop

ODGOVORITE
Name

Lula

30.04.2021 20:16

Kada sam ja otisao potop

ODGOVORITE
Name

Stole Stoka

30.04.2021 21:05

Stani,valjda poslje mene potop

Name

Milan

30.04.2021 20:17

U Sokocu Strahinja sa upravnicima i pod zastitom Legende toliko kradu da ce istorija pisati,pojedini kazu da Legenda o tome pojma nema,ali nadamo se da ce i ovde tuzilastvo se umijesati,kako bi se te tvrdnje potvrdile!!!

ODGOVORITE
Name

Rasvjeta

01.05.2021 22:28

Itekako zna,samo se pravi kao ono znate stari starac,ajte vi djeco radite ja cu gledati sa strane a gleda ko stari macor ko ce mu donijeti parce slaninice,parce po parce citava fasa,kad nakupi kolko mu treba ovu ce djecu pustati da se podave.

Name

Ja

30.04.2021 20:18

I u krađi šuma Mile ima 50 % profita

ODGOVORITE
Name

Zoki

30.04.2021 20:19

Samo vratiti onog Opacica da iz Suma,da mu Laki objasni kako se krade

ODGOVORITE
Name

Direkcija

30.04.2021 20:20

Kradje nema bez direkcije i Laketica na celu reketasa

ODGOVORITE
Name

Sumar

30.04.2021 20:23

Prvo Zubic, pa onda Biljana Markovic ,pa onda Radenko Laketic pa onda svi ostali lopovi koji godinama unistavaju ovaj sistem pa tek kasnije ova buranija

ODGOVORITE
Name

Sindikat

30.04.2021 20:25

Sume RS ce kostati drzavu,ovo je samo pocetak,sva gazdinstva su u velikom kriminalu

ODGOVORITE
Name

Brane

30.04.2021 20:27

Isti ljudi godinama jnistavaju ovo javno preduzece, ptice na granama znaju,ministri i generalni direktori se mijenjaju u nadi da su nesto uradili,a iza coska uvijek isti ljudi pljackaju!!!

ODGOVORITE
Name

Zoran

30.04.2021 20:29

Mi vec duzi vremenski period molimo institucije da dodju na Sokolac i da zaustave ovu pljacku epskih razmjera,ali niko,svi cekaju totalnu propast

ODGOVORITE
Name

Pedja

30.04.2021 20:30

U Sokocu ako oces gradje moras u otel na kavu.

ODGOVORITE
Name

STOJAN

30.04.2021 20:31

PA LJUDI TESLIC JE MALA MACA,KRENITE SVE REDOM PA CETE VIDJETI KOLIKA JE TO KRADJA NA SVE STRANE.

ODGOVORITE
Name

Prika

30.04.2021 20:33

Ovaj Pasalic ili je lud ili se pravi budala,niko da mu objasni sta se ovde desava,ili su ga osolili jli je bas glup

ODGOVORITE
Name

X

30.04.2021 20:34

Motajicu je "sredio" Neđo Ilic davnih dana.

ODGOVORITE
Name

Dragana

30.04.2021 20:35

JPS SUME RS AD SOKOLAC JE PROPALO,SAMO IZGLEDA TO PASALICU NIKO NIJE JAVIO.

ODGOVORITE
Name

Stojko

30.04.2021 20:36

Teslic je tek pocetak.

ODGOVORITE
Name

Zare

30.04.2021 20:39

Citavo preduzece je zarazeno kradjom.

ODGOVORITE
Name

Simo

30.04.2021 20:41

Kada se odmota kradja na Sokocu,tada ce drzava pasti.

ODGOVORITE
Name

Radovan

30.04.2021 20:44

Moj imenjak Radovan izgleda da nije upoznat u kakvom se stanju nalazi nasa firma,sume su opljackane,a upravljaju nam kriminalci

ODGOVORITE
Name

Re Radovan

30.04.2021 20:49

Zna dispečer sve!

Name

Goran

30.04.2021 20:51

Ma ima li gdje onog Slavena Gojkovica ko bajagi generalnog direktora koji ce ostati upamcdn da se ne petlja u svoj posao,pa on za sve zna ali ipak hoce da bude grobar ovog javnog dobra

ODGOVORITE
Name

Markoni

30.04.2021 20:52

Smeniti generalnog direktora on je glavni krivac nema drugog krivca

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.04.2021 20:53

Pa u Doboju vise nema sume,kakav Teslic o cemu pricate

ODGOVORITE
Name

Sumar

30.04.2021 20:59

Ovi u Sokocu u svakom odjelu imaju duplo osjecene gradje,u projektu panjeva i na terenu,i sve kucaju divljim cekicima

ODGOVORITE
Name

Tuzilac

30.04.2021 21:02

Ko ima odredjena saznanja neka se obrati zvanicnim institucijama da se procjeni ima li kakvih elemenata. Ovako ovo je mlacenje prazne slame od strane opozicije uredjivackom politikom medija.

ODGOVORITE
Name

Re

01.05.2021 07:07

Puno tuzilastvo predmeta,niko nista

Name

Doktor

30.04.2021 21:04

Ovo je strasno,tako nam je sve!

ODGOVORITE
Name

Silvan

30.04.2021 21:04

Nije to nista u Teslicu,na Romaniji Sg Romanija Sokolac,Sanjov sin upravnik sa rodjakom Svracetom pokro 1000 elitnih stabala u odjelu 7 i niko nista,direktori se prave ludi,nesmiju mu nista jer se mali gura za direktora i izgurace a o policiji da nepricam,i oni kobajagi bi da idu u sumu ali se predomisle usput pa razapnu radar i svrate kod Antonica.

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.05.2021 07:05

Svaka cast,sve tacno!!!

Name

Mile

01.05.2021 07:39

Pogadjas u centar

Name

Japa

30.04.2021 21:05

Ne mogu da vjerujem da se ovi smradovi jos usudjuju javljati u medijima!

ODGOVORITE
Name

Slavko

30.04.2021 21:06

DRZAVA JE OVDE PALA NA ISPITU

ODGOVORITE
Name

Borisa

30.04.2021 21:10

Narod samo vjeruje u SIPU

ODGOVORITE
Name

Aco

30.04.2021 21:12

Zvornik ima šefa opšteg kriminaliteta koji samo loji i ništa ne radi. Najveći mu je domet da štiti lopovluk i proganja dobre radnike.

ODGOVORITE
Name

Vitko

30.04.2021 21:17

Ogromna pljacka u javnom preduzecu

ODGOVORITE
Name

Re

01.05.2021 07:43

I gdje su presude? Godinama pljacke, a niko osudjen. Lopovi u zatvore!

Name

Milica

30.04.2021 21:25

Ovo su sumske goleti,treba bjezati na vrijeme

ODGOVORITE
Name

Sveta

30.04.2021 21:34

Srpska propaganda. Muk i poteskoce. U narodu.

ODGOVORITE
Name

Dritan

30.04.2021 21:57

Sve hapsiti

ODGOVORITE
Name

Lugar

30.04.2021 21:58

Kesa para se svima nosi. Od lugara do ministra.

ODGOVORITE
Name

Boris

30.04.2021 22:14

Tedko je gledati sta se radi sa nasim prirodnim resursom,gledamo svaki dan i pojedince koji se bogate,a diplome im iz Sirokog,pa kasnije odu u Vlasenicu ili Brcko i eto ti kolege inzenjera i jos ga politika pogura,e to ti je ovo smece od drzave!!!

ODGOVORITE
Name

Re Boris

01.05.2021 07:37

Svaka cast na komentaru

Name

Miladin

24.04.2024 06:51

U selu pored Teslica,šumar vedri I oblači.Pravilo je daj šumaru,kolko traži, za šefa tolko.Kolko daš njima,od isti takvi moreš gotovo dobit na lageru.Svi govore slaba plata:Kupuju stanove, prave kuce,otvaraju restorane po gradovima.To je sve povezano,svi su upetljani u prljave poslove,od Miličevica do šumara.Niko nikom ne polaže račune.Placka čista.Tako nam nebi ni eglezi činili.

Name

Svetlana

30.04.2021 22:30

Pitam se zasto gospodin Vukanovic ne izlozi ovaj problem,narod njemu veruje,a izgleda i institucije ga se pribojavaju.

ODGOVORITE
Name

Jbg

30.04.2021 23:16

Katastrofa

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

01.05.2021 00:58

Narode, dosta ste dopustili lopovima i kriminalcima. Stopirajte tu bahatu bandu dok nije kasno.

ODGOVORITE
Name

PRVOBORAC

01.05.2021 04:37

Sta je sa sokocom. Tu je najveća pljačka i kriminal u šumama. Sve upravnici, odbornici, na čelu sa direktorom Strahinjom. Taj kriminal je zabranjeno dirati. Sokolac Sokolac i šume.

ODGOVORITE
Name

Nema sume

01.05.2021 19:21

Svi upravnici u sg Romanija pokypovali stanove za kes u Bg, I. Sarajevu, apartmane na Jahorini, nove kuce, kupuju brente. Svaki cuvar suma ima svoku brentu kao i njihovi sefovi. Svi sefovii i direktor rade za svoj interes i dzep od drzavne sume. I svi su odbornici pokupovali glasove pljackom sume. Romanija tone i propada. Cijeli godisnji prihod su u gubitku. Osam mjeseci nisu doprinosi placeni.

Name

patriota

01.05.2021 04:56

Progovorite teslicani spasite nase sume zivot od politike prilazi kraju.Sjetite se nase djece i unuka.

ODGOVORITE
Name

Lugar

01.05.2021 05:01

Pa čiji su kadrovi direktori javnih preduzeća imaju po par stanova u Srpskoj i Srbiji smijesno id plate jel dajte ljudi !

ODGOVORITE
Name

Kosta

01.05.2021 05:53

Ova pljacka se mora zaustaviti!!!

ODGOVORITE
Name

Borac

01.05.2021 06:02

Kad če nam po 10 duluma šume podijeliti!

ODGOVORITE
Name

Suad

01.05.2021 06:21

Ista prica u citavoj BIH

ODGOVORITE
Name

Igor

01.05.2021 06:22

Samo dok nam jednog dana dodju stranci i kazu vi ovo ne znate i sve nam lijepo uzmu

ODGOVORITE
Name

Poziv

01.05.2021 06:28

Tuzilastvu i svim relevantnim institucijama da dodju u Sokolac i konstatuju cisti Ekocid kada su u pitanju sume. Nadam se da ce Strahinja i nadlezni debelo odgovarati za ono sto je pocinjeno sa opstim dobrom!!!

ODGOVORITE
Name

List

01.05.2021 06:43

U Šipovu direktor gazdinstva ima šumske traktore koji se ne gase, upravnici neki pilane neki traktore, predsjednik oo snsd ima pilanu, predsjednik Skupštine opštine ima pilanu. I dok se svi oni namire gazdinstvo propade...

ODGOVORITE
Name

Petar

01.05.2021 06:46

Sve kriminal sami uzas

ODGOVORITE
Name

hm

01.05.2021 06:47

Dodikovi saradnici

ODGOVORITE
Name

Zeljko

01.05.2021 06:52

Nema ovde spasa,sreca pa sam otisao na vrijeme,okacio diplomu u kamion i polako,Njemacka majka!!!

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.05.2021 06:57

Samo ici odavde nema spasa

ODGOVORITE
Name

Zoran

01.05.2021 07:09

Bjezati na vrijeme iz ove drzave,pa ce na kraju sami od sebe krasti

ODGOVORITE
Name

Srb

01.05.2021 07:10

Sve se radilo pod nadzorom SNSD i načelnika policije. Taj Klječanin je godinama bio prvi finanser SNSD u Tesliću. Al nije samo on kriv ima njih još koji kradu a ostaju skriveni iz stranke na vlasti...

ODGOVORITE
Name

Miladin

01.05.2021 07:11

Sramota me sto radim u ovoj firmi,i sramota me svoje djece,i sramota me sto nista ne mogu da promijenim,i sramota me je!!!

ODGOVORITE
Name

Eniz

01.05.2021 07:12

Kakav Teslic,citava BIH

ODGOVORITE
Name

Xxx

01.05.2021 07:15

De nek novinari pitaju novog direktora šumskog gazdinstva Teslić šta sve posjeduje od imovine i sve će vam biti jasno koga su vratili za direktora!? Lopuze jedne! Bando!

ODGOVORITE
Name

Simica

01.05.2021 07:15

Za par godina u problemu ce biti drzava,ali sada to niko ne vidi od ogromne kradje

ODGOVORITE
Name

Pale

01.05.2021 07:20

Kako je lijepo kada nas i Mokro niko ne spominje,a ni Jahorinu

ODGOVORITE
Name

Sjemec

01.05.2021 07:21

U Rogatici vise nema hrasta

ODGOVORITE
Name

DARKO

01.05.2021 07:25

PITAM SE ZASTO STRUKA SUTI SLUSAM SINDIKALISTE MA SVE JE KUPLJENO ZA SITNE PARE

ODGOVORITE
Name

Sova

01.05.2021 07:28

Ljudi treba proci kroz Kozaru da se tu vidi sta su uradili sektasi snsd-a, u Prijedoru ima vise šticara nego na Sokocu!!!

ODGOVORITE
Name

Silva

01.05.2021 07:30

Samo lokalne kabadahije pohapsiti

ODGOVORITE
Name

Marko

01.05.2021 07:33

Nema od ove firme nista

ODGOVORITE
Name

Gandra

01.05.2021 07:36

Gdje god je neka krađa vezano je za SNSD, to gledamo godinama.

ODGOVORITE
Name

Helikopterski servis RS

01.05.2021 08:05

Posjećena šuma u vrijednosti 1 mil KM, avion 16 Mil, 1 helikopter 9 Mil Km drugi 8 Mil KM, 3 helikoptera 24Mil Km, "stara " Cesna placena 11 Mil KM..., jadan ovaj Narod,

ODGOVORITE
Name

Domaćin

01.05.2021 08:10

Direktor Slaven je pravi domaćin, domaćinski posluje sve u korist svoga domaćinstva!

ODGOVORITE
Name

Sosijalista

01.05.2021 08:14

Naši socijalisti su sila, manje stranke a većih lopova, zemlja nije dočekala. Šume su za njih mal zalogaj...Šta se čeka više!

ODGOVORITE
Name

shumar

01.05.2021 08:26

EU od posjecenog jednog drveta naprave , istampaju gomilu evra i kupe celo BiH sumarstvo a zabrane sijecu kod sebe.Donijeti zakon, koliko se drva posijece da se moraju zasaditi nove sadnice .

ODGOVORITE
Name

sator

01.05.2021 08:40

Ko placa sator i pivo da bi bilo veselo kad mile dolazi nego samo firme koje imaju korist od vladujuce partija? Uhvati me strah kad ovo citam i pitam se sta ce biti od nas i dali ce vladajuci obuci prugasta odjela, dali imamo tuzioce i sudije jer imena su poznata i sta cekaju.

ODGOVORITE
Name

On

01.05.2021 11:11

Ne treba mnogo mudrovati... Burle sa najblizim saradnicima. On inace treba drvo za proizvodnju ikona da ne mora da ih krade kad poklanja stranim drzavnicima prilikom posjete ......

ODGOVORITE