Шта је узрок наглог ширења заразе у Индији?

У посљедњих неколико седмица Индија је поново доспјела у фокус свјетске јавности. Нажалост, овај пут по изузетно лошим вијестима. Број заражених броји се у стотинама хиљада, а болнице се већ одавно суочавају с несташицом опреме и кисика.

Свијет 30.04.2021 | 14:12
Шта је узрок наглог ширења заразе у Индији?

Иако је Индија од почетка пандемије, а нарочито у периоду почетка масовније имунизације, важила за државу која ће на одређени начин "спасити" свијет, ствари су врло брзо измакле контроли. Умјесто "спашавања" свијета, у овим тренуцима свијет мора спашавати Индију.

Према посљедњем извјештају, држава је забиљежила 386.452 новозаражених, а у овом тренутку Индија броји више од 3,2 милиона активних случајева. Када говоримо о преминулим, ситуација у Индији се погоршава из дана у дан те је од почетка пандемије па до данас забиљежено више од 208.000 смртних случајева.

Иако ситуација дјелује тако да је Индија нагло изгубила контролу над вирусом те да је нова варијанта која се све чешће спомиње главни разлог бржег ширења заразе, постоји и неколико других околности које су проузроковале управо овакву ситуацију у једној од најмногобројнијих држава свијета.

Политичка бахатост и незнање

Прије свега, бројни стручњаци су сагласни да Индија није пружила најбољи одговор на први талас коронавируса који је свој врхунац имао у септембру прошле године.

Од тог периода, Индија је почела с ублажавањем мјера, а сам здравствени систем, односно здравствени званичници нису озбиљно схватили приче о евентуалној могућности поновног ширења вируса.

Иако су индијски стручњаци процијенили како је за мањи број заражених "кривац" колективни имунитет, таква размишљања дјеловала су прилично неозбиљно. Узевши у обзир све статистичке показатеље, Индија је након окончања првог таласа била миљама удаљена од колективног имунитета.

Осим тога, епидемиолошке мјере допринијеле су смањењу заразе у богатијим дијеловима и градовима, док је први вал знатно више погодио сиромашније дијелове државе.

Други проблем који је погодио Индију јесте понашање политичких званичника током трајања пандемије од којих се нарочито издваја понашање индијског премијера Нарендра Модија којег бијесни становници све више почињу називати "убицом властитог народа".

Наиме, након што је Индија у јануару покренула нешто масовнију имунизацију становника, Моди је славодобитно изјавио како је индијски народ побиједио пандемију.

Тријумфалистичке изјаве довеле су до тога да у фебруару ове године индијски званичници у потпуности укину већину епидемиолошких мјера што ће бројни назвати као "епидемиолошким самоубиством" у држави каква је Индија.

Осим укидања епидемиолошких мјера, Моди је направио низ других кобних грешака које су многи дефинирали као политичку незаинтересованост, бахатост и неспособност.

 

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реално

30.04.2021 12:43

Само нек укљуце дрзавну безбједност, сазнаце ста је узрок

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

30.04.2021 21:04

Колективна распаљотка је кривац

Name

Нострадамус

30.04.2021 13:09

Индија је нуклеарна сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фласх гордон

30.04.2021 13:42

Јел зна неко тацан датум кад је престао први талас, поцео други талас, заврсио други, поцео треци... ?Питам за пријатеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сљедеће

30.04.2021 15:12

Три седмице су кључне...

Name

Неутралан

30.04.2021 14:29

Узрок је масовна вакцинација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калкута

30.04.2021 15:14

Тромбоза је углавном узрок смрти након вакцинисања у Индији.

ОДГОВОРИТЕ