Šta je uzrok naglog širenja zaraze u Indiji?

U posljednjih nekoliko sedmica Indija je ponovo dospjela u fokus svjetske javnosti. Nažalost, ovaj put po izuzetno lošim vijestima. Broj zaraženih broji se u stotinama hiljada, a bolnice se već odavno suočavaju s nestašicom opreme i kisika.

Svijet 30.04.2021 | 14:12
Šta je uzrok naglog širenja zaraze u Indiji?

Iako je Indija od početka pandemije, a naročito u periodu početka masovnije imunizacije, važila za državu koja će na određeni način "spasiti" svijet, stvari su vrlo brzo izmakle kontroli. Umjesto "spašavanja" svijeta, u ovim trenucima svijet mora spašavati Indiju.

Prema posljednjem izvještaju, država je zabilježila 386.452 novozaraženih, a u ovom trenutku Indija broji više od 3,2 miliona aktivnih slučajeva. Kada govorimo o preminulim, situacija u Indiji se pogoršava iz dana u dan te je od početka pandemije pa do danas zabilježeno više od 208.000 smrtnih slučajeva.

Iako situacija djeluje tako da je Indija naglo izgubila kontrolu nad virusom te da je nova varijanta koja se sve češće spominje glavni razlog bržeg širenja zaraze, postoji i nekoliko drugih okolnosti koje su prouzrokovale upravo ovakvu situaciju u jednoj od najmnogobrojnijih država svijeta.

Politička bahatost i neznanje

Prije svega, brojni stručnjaci su saglasni da Indija nije pružila najbolji odgovor na prvi talas koronavirusa koji je svoj vrhunac imao u septembru prošle godine.

Od tog perioda, Indija je počela s ublažavanjem mjera, a sam zdravstveni sistem, odnosno zdravstveni zvaničnici nisu ozbiljno shvatili priče o eventualnoj mogućnosti ponovnog širenja virusa.

Iako su indijski stručnjaci procijenili kako je za manji broj zaraženih "krivac" kolektivni imunitet, takva razmišljanja djelovala su prilično neozbiljno. Uzevši u obzir sve statističke pokazatelje, Indija je nakon okončanja prvog talasa bila miljama udaljena od kolektivnog imuniteta.

Osim toga, epidemiološke mjere doprinijele su smanjenju zaraze u bogatijim dijelovima i gradovima, dok je prvi val znatno više pogodio siromašnije dijelove države.

Drugi problem koji je pogodio Indiju jeste ponašanje političkih zvaničnika tokom trajanja pandemije od kojih se naročito izdvaja ponašanje indijskog premijera Narendra Modija kojeg bijesni stanovnici sve više počinju nazivati "ubicom vlastitog naroda".

Naime, nakon što je Indija u januaru pokrenula nešto masovniju imunizaciju stanovnika, Modi je slavodobitno izjavio kako je indijski narod pobijedio pandemiju.

Trijumfalističke izjave dovele su do toga da u februaru ove godine indijski zvaničnici u potpunosti ukinu većinu epidemioloških mjera što će brojni nazvati kao "epidemiološkim samoubistvom" u državi kakva je Indija.

Osim ukidanja epidemioloških mjera, Modi je napravio niz drugih kobnih grešaka koje su mnogi definirali kao političku nezainteresovanost, bahatost i nesposobnost.

 

(Klix)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Realno

30.04.2021 12:43

Samo nek ukljuce drzavnu bezbjednost, saznace sta je uzrok

ODGOVORITE
Name

Zvornik

30.04.2021 21:04

Kolektivna raspaljotka je krivac

Name

Nostradamus

30.04.2021 13:09

Indija je nuklearna sila.

ODGOVORITE
Name

flash gordon

30.04.2021 13:42

Jel zna neko tacan datum kad je prestao prvi talas, poceo drugi talas, zavrsio drugi, poceo treci... ?Pitam za prijatelja

ODGOVORITE
Name

Sljedeće

30.04.2021 15:12

Tri sedmice su ključne...

Name

Неутралан

30.04.2021 14:29

Узрок је масовна вакцинација

ODGOVORITE
Name

Kalkuta

30.04.2021 15:14

Tromboza je uglavnom uzrok smrti nakon vakcinisanja u Indiji.

ODGOVORITE