Средином маја о враћању повеља: "Купују вријеме и пребацују лоптицу Инцку"

Народна скупштина РС расправу о Инцковом писму и враћању одликовања помјерила је за наставак сједнице 11. маја, што значи да посланици неће расправљати о враћању повеља додијељених Биљани Плавшић, Радовану Караџићу и Момчилу Крајишнику у року који је поставио високи представник.

Република Српска 30.04.2021 | 10:02
Средином маја о враћању повеља: "Купују вријеме и пребацују лоптицу Инцку"

Иако је ова тачка требала да се нађе на почетку дневног реда 16. сједнице Народне скупштине, она је помјерена како би посланици о овом питању расправљали након празника.

Шеф клуба посланика СНСД, Игор Жунић, каже да се посланици не везују за рок који је Инцко поставио.

– Ми не очекујемо ништа посебно да ће Инцко учинити, нити се везујемо за било какав рок који је он поставио. Рекао сам раније да он нема мандат да поставља било какве рокове и ултиматуме. Ово је само одгађање да бисмо направили један заједнички договор – рекао је Жунић.

Он је навео како очекује да ће договор посланика бити постигнут по овом питању, што ће се у коначници вјероватно и десити, јер посланици опозиције и власти су сагласни око става да повеље неће бити враћене, јер их они нису ни додијелили.

Народни посланик клуба СДС, Небојша Вукановић, каже да је помијерање ове тачке дневног реда могуће пребацивање лоптице Инцку.

– Вјероватно је то и куповина времена да прође Васкрс и да они можда и даље тргују иза кулиса. Можда ће се све ово завршити тако што ће Сенад Братић бити враћен за потпредсједника Народне скупштине, а Игор Радојичић или неко други из СНСД замијенити Лучића у Савјету министара. И сва ова нека велика национална прича о мирном раздружењу и препаковању БиХ завршиће се са двије фотеље с којима ће се, по ко зна који пут, раскусурати СДА и СНСД – сматра Вукановић.

Изјашњавање посланика о враћању повеља није ни требало да буде стављено на дневни ред. Сматра ово народни посланик Душко Ивић (ДНС).

– Народна скупштина није ни донијела ова одликовања која су подијељења. Мислим да власт покушава да избјегне одговорност – рекао је Ивић.

Поред наведене тачке дневног реда, још једна је помјерена, а то је она која се односи на тему дијалога између два ентитета, коју је СНСД раније најавио, а која гласи “Покретање иницијативе за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за Босну и Херцеговину”.

Бошњачки представници у Народној скупштини става су да се ниједна од наведених тачака није ни требала наћи на дневном реду.

– Ове теме стварно нису оне које су у надлежности Народне скупштине – рекао је народни посланик из Клуба посланика Заједно за БиХ, Сенад Братић (СДА)

У наставку 16. сједнице Народне скупштине требао би се коначно чути и званичан став народних посланика по питању повеља додијељених Биљани Плавшић, Радовану Караџићу и Момчилу Крајишнику.

Након тога слиједи Инцкова реакција и шта високи представник има да каже о одликовањима која, ако слушамо ријечи народних посланика, неће бити враћена.

(Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Зика З

30.04.2021 08:37

Имају већину. Позиција зна шта треба радити. Да би сачували покрадено урадиће немогуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србенда

30.04.2021 10:31

Што онда расправљаш о томе ако он неможе постављати услове и рокове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

30.04.2021 21:46

Одгодили то питање јер ће свакако укинути та одликовања али да не би народ изашао на улицу сада ( не ради се и људи су слободни) него ће о томе касније кад је лакше и људи нису толико слободни. Игра Милорада са тзв. Скупштином.

Name

Херцеговац

30.04.2021 10:37

Нека баја опет замоли соњу да то она уради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2021 15:00

Да су међународни фактори понудили ситну лпву "независним" медијима, та признања би била журно враћена.

Name

М

30.04.2021 10:58

Чубро је вјероватно жртвени јарац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.04.2021 12:23

Ускоро ћете видјети шта вас чека, Па ћете сваљивати кривицу међусобно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

30.04.2021 13:49

Ма какав Инцко, шта он може Додику који има моћну Русију за леђима. У најгорем случају може донијети закон о негирању геноцида што Додик опет неће прихватити. То је све што Инцко стари лисац може урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

30.04.2021 14:28

Глупи срби, најглупљи народ на свијету. Мисле да су битни а обична шака јада. Кобајаги пркосе ЕУ а гола биједа, на берзама се задужују да преживе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2021 17:45

Најглупљи представници српског народа су промијени ли вјеру за вечеру тако да су остали само бистри и паметни. По твоме коментару може се закључити да су твоји претци били управо ти Срби.

Name

Све спремно

30.04.2021 17:59

Санкције су у фиоци. И чекају зелено свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амфилохије

30.04.2021 23:22

Никакав то није договор кретену. Лазес прво себе.народ па оне који нису уцествовали у томе. Знаци..немас или нематее муда да повлаците повеље. Урадит це то Инскас само га изазовите јос зесце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

01.05.2021 17:53

Ко је запрзио цорбу нека је и куса.

ОДГОВОРИТЕ