Ухапшени судија није био сам, мито досеже и до Владе

Сенад Хоерманн, привредник из БиХ и оснивач фирме Севои Финанциал Цонсултинг д.о.о, у ексклузивном разговору за Н1 открива како је био жртва корупције, како је од њега тражено мито у износу од 1000 евра и како је дошло до хапшења бањалучког судије Небојше Пејовића који је 21. априла ухапшен у акцији СИПА-е под називом "Барка". Он тврди да Пејовић није био сам и да се у ланцу ради о осам људи и да их има и у Министарству правде Републике Српске.

Република Српска 29.04.2021 | 22:07
Ухапшени судија није био сам, мито досеже и до Владе

Сенад Хоерманн, привредник из БиХ и оснивач фирме Севои Финанциал Цонсултинг д.о.о, у ексклузивном разговору за Н1 открива како је био жртва корупције, како је од њега тражено мито у износу од 1000 евра и како је дошло до хапшења бањалучког судије Небојше Пејовића који је 21. априла ухапшен у акцији СИПА-е под називом "Барка".

Наводи да је његов мотив, као особе која се и бави борбом против корупције, помоћи у смањењу корупције у БиХ те дати примјер свим грађанима да је могуће борити се против те пошасти распрострањене у нашем друштву.

Сенад Хоерманн је 2019. у Бањалуци регистровао фирму у Бањалуци под називом Севои Финанциал Цонсултинг д.о.о. Међутим, након годину дана Севои Група из Београда покреће поступак према којем тражи да Хоерманн промијени назив фирме.  Суд у Бањалуци доноси одлуку да Хоерманн мора промијенити име фирме, међутим, како тврди власник бањалучког Севоиа, он рјешење о тој одлуци суда тада не добија.

“Судија је донио закључак против моје фирме, да сам ја у обавези да у прописаном временском року промијеним име, иначе ће, замислите, бити одбијен захтјев за регистрацију фирме. То је нонсенс, јер фирма већ послује двије године а сада је они класификују као да никада није ни регистрована. Ја тај закључак физички никада нисам добио и тада и наступа судија Пејовић у име неких својих колега”, испричао је Хоерманн изразивши сумње да је и до таквог закључка дошло корупцијом те напомиње да се његова фирма и бави имплементацијом система за управљање корупцијом. 

“Управо због тога што се бавимо тиме, ми смо професионалци у томе, Лако нам је примијетити ако се нешто дешава на тај начин. Ја сам то напоменуо и судији Пејовићу”, казао је Хоерманн наводећи да је пристао на састанак са судијом Пејовићем који га је контактирао и предложио да се виде.

“Судија Пејовић је рекао да жели да ми помогне и он и његова екипа. Прича са Пејовићем се сводила на то: Ти ћеш нама дати 1.000 евра за почетак, то је твој улаз, да покажеш добру вољу, а ми ћемо заузврат, јер имамо сазнања да ће доћи до додатних тужби, почети се бавити тиме да тебе штитимо”, испричао је Хоерманн истичући да је након тога обратио се СИПА-и.

“Добио сам експресну  помоћ. Скидам им капу што се тиче брзине, професионалности, знања и жеље да се помогне грађанима.”

У сарадњи са СИПА-ом Хоерманн је и организовао нови састанак са судијом Небојшом Пејовићем на којем је требао да му да тражених 1000 евра. Тада је Пејовић и ухапшен.

“Ја дубоко вјерујем у систем, вјерујем у добру вољу свих грађана, поштених људи у јавном сектору. Њих је већи број. Из мојих сазнања, ради се о једној договорној правди, коју су организиовали за себе. Да сваки судија из групе има пет-шест адвоката, гдје се договоре, ко ће да побиједи, ко ће да изгуби. Онда се наступа с друге стране, да се изнуђује новац.”

Припреме за примопредају новца са СИПА-ом

“Ми се бавимо имплементацијом система у борби против корупције. То је један теоретски дио. Међутим овај други дио са Државном агенцијом за истраге и заштиту је практични дио. То сам гледао искључиво у филмовима и нисам сањао да ће се мени то десити.

Разговарао сам са припадницима СИПА-е како то требам урадити. Размишљао сам много како то урадити, паника ме није хватала наравно, како ћу се понашати и питао сам се како да не направим грешку и да се не откријем. Али сам себи рекао буди оно што јеси. И све је добро испало.

Ми смо договорили примопредају дан раније. Сутрадан ће се десити примопредаја. Прошли смо планове А, Б, Ц и Д. Дакле како реаговати ако се било шта догоди. Онда су ми дали средства за снимање. Тада сам потписао да сам примио новац и апоене и бројеве серијске. Кренули смо на примопредају. Прије тога смо договорили знакове које ћемо користити. Не бих те знакове да откривам. То нека остане тајна.

Али сам морао да чекам док не буде новац стављен у џеп. Све док је новац на столу, па чак и у рукама, иако је снимљено и аудио и видео, али није било доказа, док није ставио новац у џеп. До тада нисам давао знакова. И поносан сам на те људе из СИПА-е и желим им пуно среће у даљем раду и видим да квалитетно раде свој посао. Упућивали су ме буквално какву фацу да направим, јер раде на томе већ 15 година”, рекао је Хоерманн.

Борба против корупције се дешава на терену

Борба против корупције се дешава на терену, не смијемо паушално да гледамо све, поручује Хоерманн. “Ако је један судија корумпиран, нису сви. Ако је један корумпиран – њега ћемо издвојити и помоћи народу”, додао је.

Због свега овога добија пријетње, пријетеће поруке, због чега би многи одустали. Он није одустао, нити ће, тврди. Појаснио је и зашто.

“Нисам знао да вибер и остали мессенгери имају нестајуће поруке. Добијао сам поруке –  ‘знамо гдје си’, ‘знамо ко си’. Мене то не плаши.”

Хоерманн: Сумњамо на осам особа

Хоерманн је казао да управо они који пријете – они се највише плаше. Сада му је циљ да раскринка и открије и друге чланове групе с којом је судија Небојша Пејовић наводно сарађивао.

“Ради се о осам људи према нашим сазнањима, сеже и до Министарства правде Републике Српске. О именима не можемо говорити, истражне су радње. Када изађе тужитлаштво – изаћи ћу и ја са именима”, изјавио је.

Подсјећамо, у Бањалуци је ухапшен носилац правосудне функције у Босни и Херцеговини Небојша Пејовић. Сумњичи се да је починио кривично дјело трговина утицајем. Ухапшен је након снимка примопредаје новца.

(Н1)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Xy

29.04.2021 20:17

Успјесан је био у обмани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

30.04.2021 05:45

Ма нису они такви

Name

Дзералд и теги

30.04.2021 06:00

Ух и нама је то одвратно

Name

Стока

29.04.2021 20:21

Незасита гладна проклета корумпирана... зато постен народ без посла хода. Докле це свој нерад лоповлук корумпираност кварност наплацивати. Има ли краја овим легалним мафијасима хоце ли нас драги Бог вец једном погледати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман&Цо

29.04.2021 21:14

Корумпирани Осмићи, Митрићке, Томићке, Бундаловке, Сандићи, Селмани и слични раде шта хоће... Докле??

Name

Да али

30.04.2021 08:02

Ста каже на то популарни Теги

Name

Тим

29.04.2021 20:35

Само омогућавање таквој фирми да се "бори против корупције", а о томе појма немате, представља један врло опасан систем корупције. Те ствари треба да ради држава и они које народ плати. Сигурно, више од 50 посто "легалних" послова такве фирме настају на коруптивним активностима. Коме требају ваше услуге....Ви добрим дјелом злоупотребљавате међународне стандарде и својим дхеливањем/не дјеловањем "законито" "тјерате" друге субјекте у корупцију. А акција полиције у овом случају је акција за прву годину полицијске школе. Дали паре, будала узела, ухапсили и ста ту има специјално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Специјално је

29.04.2021 21:02

Што је "будала" дугогодишњи судија суда у главном граду Српске!

Name

Те Тим

29.04.2021 21:17

Непознавање сустине доводи до не компетенције коментара. Бит је прецизно открити корупцију, прецизно и непобитно доказати, прецизно осудити и обиљежити. Тај вид је одвраћање од устаљене праксе а самим тим и побољшања реалног друштва које це имати за циљ бољи квалитет и твог и мог живота а и наде за насе будуће нараштаје. Све остало је пропаст будуцности и наде и наде дјеце

Name

Озренац

29.04.2021 20:43

Свака част људино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

30.04.2021 06:17

Ма ти си будалетина,да се пита нас МУП никад не би био ухапсен....

Name

Бл

29.04.2021 20:55

Конацно да неко јавно спомене Министарство правде РС...и то траје годинама..не само у овом саставу Владе РС..и оцито је да тамо неки људи трају висе година..у свим владавинама..и позиције и опозиције..а цине зло за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У најкорумпиранијој држави,

29.04.2021 21:00

у задњих пар година је ријешен само један случај на суду, везано за корупцију. И то је била ослобађајућа пресуда. У БиХ је сам облик државног уређења корупцијски тоталитаризам. Почетком ратних деведесетих почело је и урушавање свих цивилизацијских норми које чине људско друштво. Власт је у ратном и транзицијском периоду врло брзо препознала корупцију као најбржи начин богаћења. Количина новца која се кроз корупцију обрне у овако малој држави је нормалном мозгу непојмљива. И као што рече Здравко Мамић, ја сам најбогатији човјек на свијету с обзиром на количину новца која је прошла кроз моје руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.04.2021 21:02

Испитати адвоката Зоран Кисин.доста људи је невино осудјених што је наведени адвокат заступао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

29.04.2021 21:24

Треци стуб власти како себе називају а ето показује се а показало се висе пута сто јавност зна да су корунпирани и да су ухвцени висе пута на дјелу и нико не одговара него се наградјује зато кад се промијене извсе све на одговорност зато нам народ бјези из дрзаве ради оравде коју доносе корунпиране судије адвокати и тузиоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

30.04.2021 00:40

Ма просто не могу вјеровати да има корумпираних судија, то није истина!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

30.04.2021 03:47

КАД ИЗАДЈЕ ИЗ ЗАТВОРА УЗЕЦЕ ГА ДОДИК ЗА САВЈЕТНИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

30.04.2021 06:29

Највећа багра и легло корупције је у правосуђу. Главни одбрамбени механизам је позивање на независност правосуђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.04.2021 07:12

Сада це Спириц и Мајкицка да изадје са прицом како је ово смисљени напад на РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

30.04.2021 07:42

О бозе зар је могуце да то раде Бајине судије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хг

30.04.2021 07:56

Тако кад сам се ја сукобио с властима суд је само изврсио њихову вољу да сам луд и ево ме 20г ме злостављају психијатри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

30.04.2021 08:12

Ако није сам ста се цека сто се не хапсе сви који су се огријесили о закон ко коци хапсења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бицу свугдје свједок

03.05.2021 12:00

Судија Небојиса Пејовиц вец дуги низ година ради са Универзитетом у Бањо Луци око намјестања И доносења Правосудних одлука а у корист Универзитету за новац.То је јавни познато.Све његова Пресуде треба преиспитати а судјења поновити.Бицу свједок гдје год треба И наведену тврдњу доказати.

ОДГОВОРИТЕ