Откривено ко је сковао нон-пејпер о питању Косова

Холанђанка, Ангелина Ајхорст, наводно је писала такозванин нон-пејпер о решавању косовског питања, потврђено је из неколико извора у дипломатским круговима.

Србија 29.04.2021 | 09:55
Откривено ко је сковао нон-пејпер о питању Косова

Како је председник Александар Вучић описао раније, једна женска особа, много паметна и јако добро упућена у балканску проблематику написала је нон-пејпер.

Подсетимо, како је констатовао Вучић, након што је приштинска Коха објавила документ, тако лукаво могао је да га напише само неко ко је присуствовао састанцима о Косову и Метохији од почетка и ко је фантастично упућен у дијалог. Он је одмах констатовао и да се у документу иза понуде која много нуди Србима крије и замка у виду признања лажне државе Косово.

Ко је Ангелина Ајхорст?

Ангелина Ајхорст је изузетно искусан дипломата из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС). Тамо је извршна директорка за Европу и средњу Азију и те како је упућена у дешавања на Балкану. Ајхорстова је, према функцији коју обавља, укључена и у бриселски дијалог и то већ седам година, а нарочито током мандата шефице европске дипломатије Федерике Могерини. 

Била је спона између Београда, Приштине, ЕУ, али и САД, у преговорима о Косову. А од пре три године добила је и задатак да директно води такозвану шатл-дипломатију између Београда и Приштине (посредник се наизменично среће с једном и другом страном уместо њихових директних сусрета).

- Између састанка она је координисала, усаглашавала и усклађивала ставове. И одлазила је у разне државе, где је разговарала о могућем трајном решењу. У опису тог посла било је и да интензивира и убрза разговоре између представника Београда и Приштине. Тако да је потпуно логично да она стоји иза нон-пејпера - наводи саговорник.

С овим се слаже и директор Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић, који подсећа да је Ајхорстова била део тима Федерике Могерини, која је показала неку флексибилност у контексту могућности да дође до извесних померања граница на западном Балкану у складу с извесним етничким принципима.

- Међутим, поставља се веома потребно питање, које политичке снаге и геополитичке позиције су подстакле Ајхорстову да постане аутор нон-пејпер документа.

На првом месту, одређени радни нацрт није документ у пуном капацитету, али док је он присутан на неком дипломатском столу, то свакако значи да озбиљни центри политичке моћи макар размишљају о решењима која су записана у њему. То никако не значи да ће аутоматски доћи и до реализације датих, а могућих решења. 

Напротив! Сва је прилика да је криза у Донбасу и у вези са украјинско-руским односима, посебно у светлу интересовања САД и Турске за црноморски басен, али и за југоисточну Азију, изазвао будност код најодговорнијих и најутицајнијих политичких центара у ЕУ, пре свега у Берлину, којима никако није у интересу да односи између политичког Запада и Истока експлодирају до тачке непремостивог раздора - истиче саговорник.

Међутим, може се чути да је Ајхорстова наклоњенија албанској него српској страни. У Београду је боравила на десетине пута, најчешће се срећући са председником Вучићем, с којим је имала разговоре и на скуповима у иностранству.

(Курир/Телеграф)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

дјуро

29.04.2021 08:14

Ако је то она направила , онда је сигурно од некога добила зелено свјетло за тако несто и то знаци да су и такве опције могуце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈУРО,

29.04.2021 11:41

Не верујем да је добила зелено светло. Пре ће бити да је добила евриће од шиптарских ''бизмисмена'', да не кажем дилера...

Name

Ре Дјуро

29.04.2021 14:57

Ко брани Србима, којих је 7 пута више да дају паре? Ако већ тврдиш да то тако иде.

Name

Срби

29.04.2021 18:08

...не дају ништа за Косово. Сјећам се једног текста о годишњици Олује, када су се присјечали тог времена. Тада се појавио неки Србин из колоне који је псовао Милошевића јер је неке од Срба хтио да пошаље на Косово. Тај Србин је рекао , чини ми се, да ни за живу главу не жели на Косово Албанцима! Значи, кад додје криза, Косово никоме није битно. Зашто Крајишки Срби нису хрлили на Косово? Зашто се нису отимали да оду на Косово? Еееееее, наш патриотизам који у ствари не постоји!

Name

Нада

29.04.2021 08:49

Тај ,, дивни,, запад и јадни исток. Свима добро знано ина западу ина истоку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

геостратег

29.04.2021 09:02

Ја би њу послао мало на радну терапију да окопава лале у пластенику. Да одмори од високе политике и да се бови својим двориштем. А може да увезе и радну снагу са Косова , нек припомогну шиптари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

29.04.2021 09:32

како се цовјек игра са вецим дијелом народа(глупим дијелом). који све сто виде и прогутају. катастрофа смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

29.04.2021 09:43

Свака јој цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадана

29.04.2021 10:05

Било би упутно да се господја најприје потруди око измјене УН-1244. Овакви преговори немају висе никаквог смисла нити тезине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

29.04.2021 10:09

подстакла је руско-њемачка гасовод политика која влада унутар кругова у еу... треба им конфликт на балкану док граде гасниток на сјеверу... трули тајкуни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њима све треба

29.04.2021 13:00

Свакоме све треба а нама ниста осим ратова и сиромаства, не требају нам цак ни сопствена дјеца да би се похлепницума угодило....