Otkriveno ko je skovao non-pejper o pitanju Kosova

Holanđanka, Angelina Ajhorst, navodno je pisala takozvanin non-pejper o rešavanju kosovskog pitanja, potvrđeno je iz nekoliko izvora u diplomatskim krugovima.

Srbija 29.04.2021 | 09:55
Otkriveno ko je skovao non-pejper o pitanju Kosova

Kako je predsednik Aleksandar Vučić opisao ranije, jedna ženska osoba, mnogo pametna i jako dobro upućena u balkansku problematiku napisala je non-pejper.

Podsetimo, kako je konstatovao Vučić, nakon što je prištinska Koha objavila dokument, tako lukavo mogao je da ga napiše samo neko ko je prisustvovao sastancima o Kosovu i Metohiji od početka i ko je fantastično upućen u dijalog. On je odmah konstatovao i da se u dokumentu iza ponude koja mnogo nudi Srbima krije i zamka u vidu priznanja lažne države Kosovo.

Ko je Angelina Ajhorst?

Angelina Ajhorst je izuzetno iskusan diplomata iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Tamo je izvršna direktorka za Evropu i srednju Aziju i te kako je upućena u dešavanja na Balkanu. Ajhorstova je, prema funkciji koju obavlja, uključena i u briselski dijalog i to već sedam godina, a naročito tokom mandata šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. 

Bila je spona između Beograda, Prištine, EU, ali i SAD, u pregovorima o Kosovu. A od pre tri godine dobila je i zadatak da direktno vodi takozvanu šatl-diplomatiju između Beograda i Prištine (posrednik se naizmenično sreće s jednom i drugom stranom umesto njihovih direktnih susreta).

- Između sastanka ona je koordinisala, usaglašavala i usklađivala stavove. I odlazila je u razne države, gde je razgovarala o mogućem trajnom rešenju. U opisu tog posla bilo je i da intenzivira i ubrza razgovore između predstavnika Beograda i Prištine. Tako da je potpuno logično da ona stoji iza non-pejpera - navodi sagovornik.

S ovim se slaže i direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović, koji podseća da je Ajhorstova bila deo tima Federike Mogerini, koja je pokazala neku fleksibilnost u kontekstu mogućnosti da dođe do izvesnih pomeranja granica na zapadnom Balkanu u skladu s izvesnim etničkim principima.

- Međutim, postavlja se veoma potrebno pitanje, koje političke snage i geopolitičke pozicije su podstakle Ajhorstovu da postane autor non-pejper dokumenta.

Na prvom mestu, određeni radni nacrt nije dokument u punom kapacitetu, ali dok je on prisutan na nekom diplomatskom stolu, to svakako znači da ozbiljni centri političke moći makar razmišljaju o rešenjima koja su zapisana u njemu. To nikako ne znači da će automatski doći i do realizacije datih, a mogućih rešenja. 

Naprotiv! Sva je prilika da je kriza u Donbasu i u vezi sa ukrajinsko-ruskim odnosima, posebno u svetlu interesovanja SAD i Turske za crnomorski basen, ali i za jugoistočnu Aziju, izazvao budnost kod najodgovornijih i najuticajnijih političkih centara u EU, pre svega u Berlinu, kojima nikako nije u interesu da odnosi između političkog Zapada i Istoka eksplodiraju do tačke nepremostivog razdora - ističe sagovornik.

Međutim, može se čuti da je Ajhorstova naklonjenija albanskoj nego srpskoj strani. U Beogradu je boravila na desetine puta, najčešće se srećući sa predsednikom Vučićem, s kojim je imala razgovore i na skupovima u inostranstvu.

(Kurir/Telegraf)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

djuro

29.04.2021 08:14

Ako je to ona napravila , onda je sigurno od nekoga dobila zeleno svjetlo za tako nesto i to znaci da su i takve opcije moguce!!!

ODGOVORITE
Name

ДЈУРО,

29.04.2021 11:41

Не верујем да је добила зелено светло. Пре ће бити да је добила евриће од шиптарских ''бизмисмена'', да не кажем дилера...

Name

Re Djuro

29.04.2021 14:57

Ko brani Srbima, kojih je 7 puta više da daju pare? Ako već tvrdiš da to tako ide.

Name

Srbi

29.04.2021 18:08

...ne daju ništa za Kosovo. Sjećam se jednog teksta o godišnjici Oluje, kada su se prisječali tog vremena. Tada se pojavio neki Srbin iz kolone koji je psovao Miloševića jer je neke od Srba htio da pošalje na Kosovo. Taj Srbin je rekao , čini mi se, da ni za živu glavu ne želi na Kosovo Albancima! Znači, kad dodje kriza, Kosovo nikome nije bitno. Zašto Krajiški Srbi nisu hrlili na Kosovo? Zašto se nisu otimali da odu na Kosovo? Eeeeeee, naš patriotizam koji u stvari ne postoji!

Name

Nada

29.04.2021 08:49

Taj ,, divni,, zapad i jadni istok. Svima dobro znano ina zapadu ina istoku!

ODGOVORITE
Name

geostrateg

29.04.2021 09:02

Ja bi nju poslao malo na radnu terapiju da okopava lale u plasteniku. Da odmori od visoke politike i da se bovi svojim dvorištem. A može da uveze i radnu snagu sa Kosova , nek pripomognu šiptari.

ODGOVORITE
Name

someone

29.04.2021 09:32

kako se covjek igra sa vecim dijelom naroda(glupim dijelom). koji sve sto vide i progutaju. katastrofa smo.

ODGOVORITE
Name

Lazar

29.04.2021 09:43

Svaka joj cast!

ODGOVORITE
Name

Dadana

29.04.2021 10:05

Bilo bi uputno da se gospodja najprije potrudi oko izmjene UN-1244. Ovakvi pregovori nemaju vise nikakvog smisla niti tezine.

ODGOVORITE
Name

izraelac

29.04.2021 10:09

podstakla je rusko-njemačka gasovod politika koja vlada unutar krugova u eu... treba im konflikt na balkanu dok grade gasnitok na sjeveru... truli tajkuni

ODGOVORITE
Name

Njima sve treba

29.04.2021 13:00

Svakome sve treba a nama nista osim ratova i siromastva, ne trebaju nam cak ni sopstvena djeca da bi se pohlepnicuma ugodilo....