Колико се и зашто састају чланови Предсједништва БиХ

Чланови Предсједништва БиХ у посљедњих шест мјесеци организовали су само једну редовну сједницу. Да ли због ванредне ситуације са ковид-19 или не, али је чињеница да су више имали ванредних сједница.

Босна и Херцеговина 29.04.2021 | 08:56
Колико се и зашто састају чланови Предсједништва БиХ

Од како је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик преузео ту функцију, заједничку редовну сједницу је сазвао само једном, иако Пословник о раду Предсједништва БиХ налаже да би се редовне сједнице Предсједништва требале одржавати сваких 14 дана.

Политичка аналитичарка Тања Топић каже за Српскаинфо да, када је ријеч о сазивању редовних сједница, то само показује да се не „састају, ако баш не морају“.

– Очито је то показатељ колико се међусобно чланови Предсједништва не “подносе“ и обављају одређене обавезе испод сваког, па и пословничког минимума. С друге стране, то недвосмислено показује и однос појединих чланова према држави коју би требало да представљају – каже Топићева.

Правила Пословника о раду Предсједништва БиХ, такође, кажу да поред обавеза о редовним сједницама, Предсједништво може да одржи и ванредну сједницу.

– На дан одржавања, а прије почетка редовне сједнице Предсједништва, чланови Предсједништва одржавају међусобне консултације. Предсједништво се такође, зависно од потребе, може састати на ванредној сједници – наводи се у члану 18 поменутог пословника.

То је за Српскаинфо потврдио и генерални секретар Предсједништва БиХ Зоран Ђерић.

– По пословнику може ићи ванредна сједница са једном тачком дневног реда, у неким приликама може и више тачака дневног реда, тако да је одржан читав низ ванредних седница. Ево, баш једна таква је у припреми данас – рекао је Ђерић.

Посљедња редовна сједница Предсједништва БиХ одржана је 11. марта ове године. На тој сједници између осталог је донесена одлука о отварању амбасада Босне и Херцеговине у Кенији, Словачкој, Бразилу, Алжиру, Краљевини Мароко, Републици Азербејџан и Тунису.

Прије тога, редовна сједница Предсједништва је одржана 19. новембра 2020. године. У периоду између ове двије редовне сједнице био је низ ванредних засједања.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

МИЛОРАД

29.04.2021 07:24

СЈЕДНУ МАЛО ДА ПРЕБАЦЕ КОЈУ И ПОПИЈУ ПО ЏАБНУ КИСЕЛУ, У ТРИ МЈЕСЕЦА ЈЕДНОМ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.04.2021 11:30

Ја мислио да бар комсиц неста радити. Кад он само пије. Исти су они сва тројица.

Name

Ре

30.04.2021 08:12

Плате уредно примају.

Name

Милан

29.04.2021 08:52

Не раде ништа, а редовно примају не зарађене плате. Узурпатор се петља у Републици Српској, у све, а што нема никакве везе са оним што му је обавеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2021 08:14

Умјесто да ради свој посао, он обавља послове премијера и предсједника РС. И још га плати БиХ. Још да ово двоје пошаље кући, ето уштеде у буџету РС.

Name

Зага

29.04.2021 09:03

НИСТА ИЗНЕНАДЈУЈУЦЕ, АКО СЕ ЗНА КО ЈЕ У ПРЕДСЈЕДНИСТВУ, БИЛО БИ ЦУДО ДА НЕ БУДЕ ЈОС ЛОСИЈЕ. ЕТО ВАМ, НАРОДЕ, БИРАЛИ СТЕ И ДОБИЛИ СТО СТЕ ТРАЗИЛИ. САД ЦУТИТЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст!

29.04.2021 09:27

Три добра друга,три пријатеља.Мало се друже,подигну плату,договоре се како ће један другом набацити лопту на волеј и онда гледају како се обични смртници кољу око коске коју су бацили.И тако у круг,њима ко бубрегу у лоју а осталима мрвице које су остале иза њих. Често се човјек запита да ли смо ми људи слијепи код очи,без мозга (иако нам га је Бог дао да га барем некад користимо), јесмо ли толико глупи да подржавамо своју пропаст? Хоће ли поново биједа и сиротиња на једној,другој и трећој страни дозволити да гине за моћнике који ће после бити још богатији и моћнији? Ако им то дозволимо сигурно не заслужујемо живот достојан човека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

29.04.2021 11:17

Браво за комент свака је на мјесту само друзе коме то реци народ све зна и види али задовољан са мрвицама а њима то добро доско слијпци невиде.

Name

29.04.2021 09:35

Ја мислим да се састају да би се исмијавали сиротињу и да размотре ко ће боље свој народ да сатре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

29.04.2021 11:06

Битно је да плате узимају и привилегије уживају, то је нај битније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха,

29.04.2021 12:24

Бурлету се лосе писе и нове санкције цекају на столу порука Америке,А несто бурле изколацио оци кад се обраца Нелсону,давно је било кад су га довели на тенку и глумио демократу досло време да мора отици на трактору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Зворник

29.04.2021 13:54

Ако треба да озванице криминалне активности, обавезно се састану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

29.04.2021 17:05

Ста реци? Непостоји дрзава на свијету да има три пресједника, и није их срамота. Три предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2021 08:17

А ни један не ради. Само примају плате. Срећа да их нико вани не зарезује, иначе им не би био буџет довољан за путовања.

Name

Горан

29.04.2021 17:20

Састају се само колико морају,као и ми сви кад морамо радити с неким кога не волимо.А нити се могу око чега сложити,нити имају исте жеље.Ја тако мислим,а то што узимају плате за то НИШТА је странац одредио да нам као треба та заједничка институција.Чиста глупост,али све ће нам тако бити док се не успијемо потпуно отцијепити.

ОДГОВОРИТЕ