Koliko se i zašto sastaju članovi Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH u posljednjih šest mjeseci organizovali su samo jednu redovnu sjednicu. Da li zbog vanredne situacije sa kovid-19 ili ne, ali je činjenica da su više imali vanrednih sjednica.

Bosna i Hercegovina 29.04.2021 | 08:56
Koliko se i zašto sastaju članovi Predsjedništva BiH

Od kako je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik preuzeo tu funkciju, zajedničku redovnu sjednicu je sazvao samo jednom, iako Poslovnik o radu Predsjedništva BiH nalaže da bi se redovne sjednice Predsjedništva trebale održavati svakih 14 dana.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže za Srpskainfo da, kada je riječ o sazivanju redovnih sjednica, to samo pokazuje da se ne „sastaju, ako baš ne moraju“.

– Očito je to pokazatelj koliko se međusobno članovi Predsjedništva ne “podnose“ i obavljaju određene obaveze ispod svakog, pa i poslovničkog minimuma. S druge strane, to nedvosmisleno pokazuje i odnos pojedinih članova prema državi koju bi trebalo da predstavljaju – kaže Topićeva.

Pravila Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, takođe, kažu da pored obaveza o redovnim sjednicama, Predsjedništvo može da održi i vanrednu sjednicu.

– Na dan održavanja, a prije početka redovne sjednice Predsjedništva, članovi Predsjedništva održavaju međusobne konsultacije. Predsjedništvo se takođe, zavisno od potrebe, može sastati na vanrednoj sjednici – navodi se u članu 18 pomenutog poslovnika.

To je za Srpskainfo potvrdio i generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

– Po poslovniku može ići vanredna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, u nekim prilikama može i više tačaka dnevnog reda, tako da je održan čitav niz vanrednih sednica. Evo, baš jedna takva je u pripremi danas – rekao je Đerić.

Posljednja redovna sjednica Predsjedništva BiH održana je 11. marta ove godine. Na toj sjednici između ostalog je donesena odluka o otvaranju ambasada Bosne i Hercegovine u Keniji, Slovačkoj, Brazilu, Alžiru, Kraljevini Maroko, Republici Azerbejdžan i Tunisu.

Prije toga, redovna sjednica Predsjedništva je održana 19. novembra 2020. godine. U periodu između ove dvije redovne sjednice bio je niz vanrednih zasjedanja.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

MILORAD

29.04.2021 07:24

SJEDNU MALO DA PREBACE KOJU I POPIJU PO DŽABNU KISELU, U TRI MJESECA JEDNOM !!!

ODGOVORITE
Name

Borac

29.04.2021 11:30

Ja mislio da bar komsic nesta raditi. Kad on samo pije. Isti su oni sva trojica.

Name

Re

30.04.2021 08:12

Plate uredno primaju.

Name

Milan

29.04.2021 08:52

Ne rade ništa, a redovno primaju ne zarađene plate. Uzurpator se petlja u Republici Srpskoj, u sve, a što nema nikakve veze sa onim što mu je obaveza.

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2021 08:14

Umjesto da radi svoj posao, on obavlja poslove premijera i predsjednika RS. I još ga plati BiH. Još da ovo dvoje pošalje kući, eto uštede u budžetu RS.

Name

Zaga

29.04.2021 09:03

NISTA IZNENADJUJUCE, AKO SE ZNA KO JE U PREDSJEDNISTVU, BILO BI CUDO DA NE BUDE JOS LOSIJE. ETO VAM, NARODE, BIRALI STE I DOBILI STO STE TRAZILI. SAD CUTITE!!!

ODGOVORITE
Name

Propast!

29.04.2021 09:27

Tri dobra druga,tri prijatelja.Malo se druže,podignu platu,dogovore se kako će jedan drugom nabaciti loptu na volej i onda gledaju kako se obični smrtnici kolju oko koske koju su bacili.I tako u krug,njima ko bubregu u loju a ostalima mrvice koje su ostale iza njih. Često se čovjek zapita da li smo mi ljudi slijepi kod oči,bez mozga (iako nam ga je Bog dao da ga barem nekad koristimo), jesmo li toliko glupi da podržavamo svoju propast? Hoće li ponovo bijeda i sirotinja na jednoj,drugoj i trećoj strani dozvoliti da gine za moćnike koji će posle biti još bogatiji i moćniji? Ako im to dozvolimo sigurno ne zaslužujemo život dostojan čoveka.

ODGOVORITE
Name

Mitar 2

29.04.2021 11:17

Bravo za koment svaka je na mjestu samo druze kome to reci narod sve zna i vidi ali zadovoljan sa mrvicama a njima to dobro dosko slijpci nevide.

Name

XL

29.04.2021 09:35

Ja mislim da se sastaju da bi se ismijavali sirotinju i da razmotre ko će bolje svoj narod da satre!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

29.04.2021 11:06

Bitno je da plate uzimaju i privilegije uživaju, to je naj bitnije.

ODGOVORITE
Name

ha ha,

29.04.2021 12:24

Burletu se lose pise i nove sankcije cekaju na stolu poruka Amerike,A nesto burle izkolacio oci kad se obraca Nelsonu,davno je bilo kad su ga doveli na tenku i glumio demokratu doslo vreme da mora otici na traktoru.

ODGOVORITE
Name

Vlado Zvornik

29.04.2021 13:54

Ako treba da ozvanice kriminalne aktivnosti, obavezno se sastanu.

ODGOVORITE
Name

Jojo

29.04.2021 17:05

Sta reci? Nepostoji drzava na svijetu da ima tri presjednika, i nije ih sramota. Tri predsjednika.

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2021 08:17

A ni jedan ne radi. Samo primaju plate. Sreća da ih niko vani ne zarezuje, inače im ne bi bio budžet dovoljan za putovanja.

Name

Goran

29.04.2021 17:20

Sastaju se samo koliko moraju,kao i mi svi kad moramo raditi s nekim koga ne volimo.A niti se mogu oko čega složiti,niti imaju iste želje.Ja tako mislim,a to što uzimaju plate za to NIŠTA je stranac odredio da nam kao treba ta zajednička institucija.Čista glupost,ali sve će nam tako biti dok se ne uspijemo potpuno otcijepiti.

ODGOVORITE