Макрону пријете грађанским ратом, генерали спремају војни пуч?

У Француској расте полемика око отвореног писма које су потписали бивши припадници војске, упозоравајуц́и на пријетњу грађанским ратом.

Свијет 27.04.2021 | 22:57
Макрону пријете грађанским ратом, генерали спремају војни пуч?

Око 1000 војника и жена, укључујуц́и око 20 пензионисаних генерала, ставило је своја имена на писмо.

Међу потписницима писма налази се Кристијан Пикемал (80), генерал у пензији, бивши командир Легије странаца, једне од најпознатијих војних јединица у свијету.

Он је изгубио почасти као генерал у пензији након што је био ухапшен због учешћа у антиисламским демонстрацијама 2016.

Они криве "одређени антирасизам" за стварање подјела између заједница и кажу да исламисти преузимају читаве дијелове националне територије.

Министри су осудили поруку коју је објавио десничарски магазин.

Писмо је први пут објављено 21. априла, на дан 60. годишњице неуспјелог државног удара.

"Час је тежак, Француска је у опасности", рекли су потписници.

Марин ле Пен је послала поруку

Марин ле Пен, лидерка десничарског Националног савеза, је послала поруку пензионисаним генералима у којој им даје потпуну подршку: "Позивам вас да се ангажујете у битки која је почела и битки која је изнад свих битака, битки за Француску. Као грађанин и као жена политичар ја дијелим вашу патњу", навела је Марин ле Пен.

Њен одговор стигао је истог дана када је извршен фаталан напад ножем у полицијској станици југозападно од Париза, што се третира као могуц́и терористички напад.

Она је посебно апострофирала случај патриоте генерала Пјера де Виљера, бившег шефа генералштаба, кога је Макрон отпустио 2017. године, након што је јавно критиковао предсједника због смањења издвајања за армију.

То је први пут од настанка пете републике да је предсједник смијенио шефа генералштаба.

Осуда

Писмо је оштро осудила Макронова влада, упоређујући га с неуспјелим војним ударом који су пре 60 година покушали генерали против тадашњег предсједника Шарла де Гола.

"Ово нису прихватљиве акције", рекла је министарка одбране Флоренс Парли у понедељак, додајући да су припадници војне службе прекришли закон који тражи од њих да остану политички неутрални.

"Наравно, биће посљедица", рекла је Парли додајући да је наредила начелнику Генералштаба да их дисциплинује.

На другој страни Марин ле Пен, лидерка десничарског Националног савеза, похвалила је наводе из писма.

На предсједничким изборима наредне године управо се очекује жесток обрачун Макрона и Ле Пенове, која према посљедњим истраживањима јавног мњења има већу подршку у јавности.

Француска је у опасности

"Француска је у опасности. Неколико смртних опасности јој пријети. Чак и у пензији, остајемо војници Француске и не можемо у садашњим околностима остати равнодушни према судбини наше лијепе земље. Дезинтеграцију земље чине исламске хорде из предграђа, које одвајају велике дијелове нације и претварају их у територију подложну догмама супротним нашем уставу", наводи се, између осталог, у писму.

Министарка бесна

Министарка одбране Француске Флоренс Парли бесно је реаговала на објављивање писма пензионисаних генерала.

"Они су у пензији и нису више активни војници, немају никакву функцију и представљају само себе. Неутралност и лојалност су два принципа који су кључни за сваког војника. Политизација армије ће ослабити наше војне способности и угрозити Француску. Војска није у кампањи и она је ту да брани и заштити земљу", рекла је она.

(Б92/ББЦ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мик

27.04.2021 21:15

Ето, треба вратити дуг колонијалне силе поробљеним народима, долази на наплату...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2021 13:21

Не само дуг колонијалне силе, треба наплатити читав "демократски" запад рушење СФРЈ, Авганистана, Ирака, Либије, Сирије итд итд итд.

Name

Ре

28.04.2021 14:48

Не само дуг колонијалне силе, треба наплатити читав "демократски" запад рушење СФРЈ, Авганистана, Ирака, Либије, Сирије итд итд итд.

Name

МаДај

27.04.2021 21:19

Фрајер има 80 година и он би пуц, иди цовјеце провјери притисак, колестерол и сецер и узивај у пензији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

28.04.2021 10:54

Па зато и јесте "фрајер" што са 80 година има свој став, а ти си много млађи, али си као амеба, мали и увијек ћеш бити мали.

Name

Француз

27.04.2021 21:34

Касно, Бога ми касно Марко на Косово додје..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. ЛУКА

28.04.2021 05:20

НИКОМЕ НЕ ТРЕБА ЖЕЉЕТИ ЛОШ, ЗЛО АЛИ И ФРАНЦУСКА КАО БИВШИ ПРИЈАТЕЉ СРБСКОГ НАРОДА СЕ ОГРЕШИЛА ОД СВОГ "ПРИЈАТЕЉА". ДА ЛИ ТРЕБА ПОДСЈЕТИТИ НА УТИЦАЈ НА РАСПАД СФРЈ УЗ ОСТАЛЕ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ, БОМБАРДОВАЊЕ, МЈЕСТО СРБИЈИ (И ТАЧИЈУ КАО ПРЕДСЕДНИКУ ТЗВ КОСОВА)... УВИЈЕК СВЕ ДОЂЕ НА НАПЛАТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они

28.04.2021 14:49

Су и створили прву Југославију па и све остале..

Name

прво

28.04.2021 06:06

Национални проблеми се морају ријешити и тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љут ко рис

28.04.2021 06:58

Како да не Француска никад јаца. Ако ви казете онда ок!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све пк заслузи

29.04.2021 07:19

Тако му и треба.

ОДГОВОРИТЕ