СДС предлаже НС Српске Закон о поријеклу имовине

Клуб посланика Српске демократске странке упутио је у Народну скупштину амандман о Закону о утврђивања поријекла имовине и посебном опорезивању незаконито стечене имовине.

Република Српска 27.04.2021 | 13:19
СДС предлаже НС Српске Закон о поријеклу имовине

Посланик СДС у НСРС и предсједник ресорног Одбора за правна питања и законодавство СДС Иванка Марковић, рекла је да је Закон о испитивању поријекла имовине неопходно донијети у циљу регулисања услова, поступака, органа надлежних за спровођење поступака утврђивања поријекла имовине, те начин и поступак посебног опорезивања, замрзавања и одузимања имовине за коју не постоје докази о законитости поријекла.

Она је подсјетила да је СДС најављивао овај закон још 2012 године, али није прихваћен у НСРС.

„Овим нацртом закона који сада предлажемо, нудимо много садржајнија рјешења од нацрта који смо имали прилике да прочитамо и који смо добили од клуба посланика СНСД“, рекла је Марковићева.

Циљ овог закона који СДС предлаже је да сва посебна средства која се добију кроз посебан порез од 75 посто, буду распоређена онима којима су најпотребнија.

„Једним дијелом да иду за побољшање услова живота за ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца, а другим дјелом да се користи за обнову и развој Српске“, казала је Марковићева.

Додала је да се овим законом који СДС предлаже, предвиђа да се испитивање поријекла имовине врши уназад, ретроактивно, све до 1992 године, и да онај ко располаже нелегално стеченом имовином докаже начин на који је стекао имовину.

„Свако онај ко је остварио имовину која није у складу са његовим изворима, да докаже одакле му та имовина“, казала је Марковићева.

Поред тога СДС предлаже и да се уведе комисија која би  вршила надзор над провођењем овог закона.

„Чланови те комисије морају бити не само посланици владајућих партија већ најамање једна половина тих чланова морају бити и посланици опозиције. Овим показујемо да желимо да заједно са колегама из посланичких клубова вршимо надзор над примјеном овог закона“, навела је Марковићева.

Подсјетила је да је надзор над провођењем закона важан, јер је до сада донесен низ закона који су остали само мртво слово на папиру.

„Законом су дедаљно регулисане процедуре испитивања поријекла имовине, детаљно је утврђена фаза сваког од тих поступака, детаљно је продужен начин замрзавања, односно, немогућност управљања имовином док се не утврди поријекло те имовине, и регулисан је начин утврђивања поријекла имовине свих блиских чланова једном лицу, па чак и утврђивање поријекла имовине у случају смрти неког лица. Дакле, имовина која се насљеђује од некога ко је на незаконит начин стекао имовину“, објаснила је Марковићева.

Потпредсједник СДС и народни посланик Милан Радовић, најавио је да је ова странка упутила низ закона који ће бити основа СДС у наредном периоду.

„Поред овог сета закона предложићемо и одређене реформе као што смо обећали у области социјалног и пензијско-инвалидског осигурања, здравственог осигурања, економски социјални програм“, казао је Радовић.

Шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Српске Миладин Станић, најавио је да ће СДС наставити са нуђењем рјешења за све проблеме који имају везе са Републиком Српском.

„Као што су и горућа питања око дуга и задужења. Нудићемо боља рјешења од ових које имамо на сцени, нудићемо рјешења прихватљива за све, а не селективно као што то ради СНСД“, казао је Станић. 

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Добој

27.04.2021 11:29

Дајте закон да питамо Игора откуд му простород двеста квадрата да га да у закуп Електропривреди РС. сигурно му је поклонио деда Живорад ?....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2021 14:17

Братске странке це све унистити и одбити. ХДЗ и СНСД нису подржали уставну равноправност Срба и ћирилице у Федерацији БиХ. Паметном доста.

Name

Знаци..

27.04.2021 16:54

..кад сви врате накрадено а није их мало РС постаје бољи ентитет.

Name

Борис

27.04.2021 17:21

Нпр. Човјек има воћњак који вриједи 1 000 000 км, а његова примања су до рецимо 2000-те била 3 000 км нетто. 3000 км x 12 мјесеци је 36 000 км. Пута 5 година од рата, ако и прије рата није био приватник , то значи 36 000 x 5 = 180 000 км под условом да од плате није потрошио ни 1 км и да је прије тог запослења имао ријешено стамбено питање и возило 1/1. То се аутоматски треба одузети и подијелити радницима тог воћњака кроз акције а лопова послати на робију. Каквих црних 75% одузети. То значи, ја украдем милион а задржим 250 000 км. То никако није поштено ни фер. Ако би се овако нешто утврдило, то би значило да ни сва имовина након тог воћњака није легална. Дакле, само почети од прве ратне или послијератне имовине и све је ријешено

Name

Б.Лука

27.04.2021 11:35

Наравно да црвени неће прихватити...Па сви би у затвору завршили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

27.04.2021 11:44

Незаконито стечена имовина се не може нити се смије опорезовати. Ваљда се то одузима, а не опорезује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Младен

27.04.2021 12:37

Бас тако! Цуј опорезовати. Знаци смијес задрзати дио украденог, ако нама дас провизију?! Нидје везе...

Name

Зозон

27.04.2021 12:33

Бурле, како си прао новац за дедињски станциц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведјанин

27.04.2021 12:48

Ја не могу у банку да полозим 200 КМ а да не показем поријеко новца. Тако функционисе у овим "трулим" земљама... И као сто овај изнад мене реце, послије опорезивања, иде кривицни поступак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

27.04.2021 13:39

Свугдје у свијету незаконито стечена имовина се одузима а опорезује се законито стечена имовинаБиден у САД јучер најавио повечање пореза богатим за 0.3% ??????Тако се ради у уређеним државама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

27.04.2021 14:39

Код нас је закон о пословању направљен тако, ако радите све по закону, нема шансе да се обогатите. Можете да добро зарађујете и лијепо живите, само ако муљате онда, можете и да се обогатите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

27.04.2021 14:55

Колико времена ће породице погинулих бораца добивати помоћ и уживати у предностима? Данас је прошло 26 година од рата и дјеца погинулих бораца су увелико зреле особе. Да ли сматрате да је нормално да неко од рецимо 30 година у болници има предност у односу на болесну бакицу и да она чека док младе особе улазе преко реда ? Да ли је по вама нормално да дијете погинулог борца има предност при запошљавању у односу на особу која је квалификованија или тежег социјалног стања? Укратко, колико је било нормално да се да подршка дјеци не само погинулих бораца него и дјеци цивилних жртава рата, толико ми данас изгледа ненормално да се те привилегије бесконачно вуку без икаквог условљавања. Ако ништа, помоћ (ако је има) требала би ићи онима којима је уистину потребна а не да се блесаво даје без икаквих критерија. На тај начин, не само да би дошла онима којима је пријеко потребна него би била и значајнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Б

27.04.2021 15:13

То се људи сад са овим лоповима не мозе направити,закон о имовини се мора доњети после пада резима. Треба их пустити да јос једну објецану ствар сто су рекли не ураде. Милорад би требао одмах ујутру сјести на Туњице и да крене поступак против њега. Тегелтија да казе одакле му толика лова,Зора Видовиц исто није имала пре ниста обогатила се не зна се ста има, Лукац пун као Титаник, Зељкин син на коцку троси дневно и на гудру десетине хиљада км. Сви имају опасну лову, шпрдају се са народом и сиротињом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незнам

27.04.2021 15:19

Дали би то било добра за регију! Бијељина,Угљевик ,Лопаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соне

27.04.2021 15:58

Утврдјивање поријекла имовине лица које је умрло,алооо.? Знаци умре ми дјед ,насљедим имање и ја одговарам и доказујем одкуд дједу два нова трактора. Тацно се види да ова плава господја из сдс која је инаце професор на праву нема везе са реалносцу,као уосталом сви професори јер нису у реалном сектору.Само треба преписати тај закон од других паметнијих земаља и не откривати тоолу воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

55

27.04.2021 16:12

Свака цаст за СДС, они су то и прије пар година предлагали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.04.2021 17:02

Проф. се обукла ко бундева. Непримјеран коментар, али стварно упада у оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.04.2021 18:32

Сад сам схватио!!! Опљачкам банку,пребројим колико сам узео,одем у пореску и платим 17 % пореза а све остало је моје.Генијалан план да све буде легално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делперо

27.04.2021 18:55

Ста реце Валерија "препаметна" за Миладина Станица.Тразио милионце да предје у СНСД!!!Па она то јавно призна како се заврсавају послови?!

ОДГОВОРИТЕ