SDS predlaže NS Srpske Zakon o porijeklu imovine

Klub poslanika Srpske demokratske stranke uputio je u Narodnu skupštinu amandman o Zakonu o utvrđivanja porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine.

Republika Srpska 27.04.2021 | 13:19
SDS predlaže NS Srpske Zakon o porijeklu imovine

Poslanik SDS u NSRS i predsjednik resornog Odbora za pravna pitanja i zakonodavstvo SDS Ivanka Marković, rekla je da je Zakon o ispitivanju porijekla imovine neophodno donijeti u cilju regulisanja uslova, postupaka, organa nadležnih za sprovođenje postupaka utvrđivanja porijekla imovine, te način i postupak posebnog oporezivanja, zamrzavanja i oduzimanja imovine za koju ne postoje dokazi o zakonitosti porijekla.

Ona je podsjetila da je SDS najavljivao ovaj zakon još 2012 godine, ali nije prihvaćen u NSRS.

„Ovim nacrtom zakona koji sada predlažemo, nudimo mnogo sadržajnija rješenja od nacrta koji smo imali prilike da pročitamo i koji smo dobili od kluba poslanika SNSD“, rekla je Markovićeva.

Cilj ovog zakona koji SDS predlaže je da sva posebna sredstva koja se dobiju kroz poseban porez od 75 posto, budu raspoređena onima kojima su najpotrebnija.

„Jednim dijelom da idu za poboljšanje uslova života za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca, a drugim djelom da se koristi za obnovu i razvoj Srpske“, kazala je Markovićeva.

Dodala je da se ovim zakonom koji SDS predlaže, predviđa da se ispitivanje porijekla imovine vrši unazad, retroaktivno, sve do 1992 godine, i da onaj ko raspolaže nelegalno stečenom imovinom dokaže način na koji je stekao imovinu.

„Svako onaj ko je ostvario imovinu koja nije u skladu sa njegovim izvorima, da dokaže odakle mu ta imovina“, kazala je Markovićeva.

Pored toga SDS predlaže i da se uvede komisija koja bi  vršila nadzor nad provođenjem ovog zakona.

„Članovi te komisije moraju biti ne samo poslanici vladajućih partija već najamanje jedna polovina tih članova moraju biti i poslanici opozicije. Ovim pokazujemo da želimo da zajedno sa kolegama iz poslaničkih klubova vršimo nadzor nad primjenom ovog zakona“, navela je Markovićeva.

Podsjetila je da je nadzor nad provođenjem zakona važan, jer je do sada donesen niz zakona koji su ostali samo mrtvo slovo na papiru.

„Zakonom su dedaljno regulisane procedure ispitivanja porijekla imovine, detaljno je utvrđena faza svakog od tih postupaka, detaljno je produžen način zamrzavanja, odnosno, nemogućnost upravljanja imovinom dok se ne utvrdi porijeklo te imovine, i regulisan je način utvrđivanja porijekla imovine svih bliskih članova jednom licu, pa čak i utvrđivanje porijekla imovine u slučaju smrti nekog lica. Dakle, imovina koja se nasljeđuje od nekoga ko je na nezakonit način stekao imovinu“, objasnila je Markovićeva.

Potpredsjednik SDS i narodni poslanik Milan Radović, najavio je da je ova stranka uputila niz zakona koji će biti osnova SDS u narednom periodu.

„Pored ovog seta zakona predložićemo i određene reforme kao što smo obećali u oblasti socijalnog i penzijsko-invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ekonomski socijalni program“, kazao je Radović.

Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Srpske Miladin Stanić, najavio je da će SDS nastaviti sa nuđenjem rješenja za sve probleme koji imaju veze sa Republikom Srpskom.

„Kao što su i goruća pitanja oko duga i zaduženja. Nudićemo bolja rješenja od ovih koje imamo na sceni, nudićemo rješenja prihvatljiva za sve, a ne selektivno kao što to radi SNSD“, kazao je Stanić. 

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Doboj

27.04.2021 11:29

Dajte zakon da pitamo Igora otkud mu prostorod dvesta kvadrata da ga da u zakup Elektroprivredi RS. sigurno mu je poklonio deda Živorad ?....

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2021 14:17

Bratske stranke ce sve unistiti i odbiti. HDZ i SNSD nisu podržali ustavnu ravnopravnost Srba i ćirilice u Federaciji BiH. Pametnom dosta.

Name

Znaci..

27.04.2021 16:54

..kad svi vrate nakradeno a nije ih malo RS postaje bolji entitet.

Name

Boris

27.04.2021 17:21

Npr. Čovjek ima voćnjak koji vrijedi 1 000 000 km, a njegova primanja su do recimo 2000-te bila 3 000 km netto. 3000 km x 12 mjeseci je 36 000 km. Puta 5 godina od rata, ako i prije rata nije bio privatnik , to znači 36 000 x 5 = 180 000 km pod uslovom da od plate nije potrošio ni 1 km i da je prije tog zaposlenja imao riješeno stambeno pitanje i vozilo 1/1. To se automatski treba oduzeti i podijeliti radnicima tog voćnjaka kroz akcije a lopova poslati na robiju. Kakvih crnih 75% oduzeti. To znači, ja ukradem milion a zadržim 250 000 km. To nikako nije pošteno ni fer. Ako bi se ovako nešto utvrdilo, to bi značilo da ni sva imovina nakon tog voćnjaka nije legalna. Dakle, samo početi od prve ratne ili poslijeratne imovine i sve je riješeno

Name

B.Luka

27.04.2021 11:35

Naravno da crveni neće prihvatiti...Pa svi bi u zatvoru završili

ODGOVORITE
Name

Младен

27.04.2021 11:44

Незаконито стечена имовина се не може нити се смије опорезовати. Ваљда се то одузима, а не опорезује.

ODGOVORITE
Name

Re Mladen

27.04.2021 12:37

Bas tako! Cuj oporezovati. Znaci smijes zadrzati dio ukradenog, ako nama das proviziju?! Nidje veze...

Name

Zozon

27.04.2021 12:33

Burle, kako si prao novac za dedinjski stancic?

ODGOVORITE
Name

Svedjanin

27.04.2021 12:48

Ja ne mogu u banku da polozim 200 KM a da ne pokazem porijeko novca. Tako funkcionise u ovim "trulim" zemljama... I kao sto ovaj iznad mene rece, poslije oporezivanja, ide krivicni postupak!

ODGOVORITE
Name

Dušan

27.04.2021 13:39

Svugdje u svijetu nezakonito stečena imovina se oduzima a oporezuje se zakonito stečena imovinaBiden u SAD jučer najavio povečanje poreza bogatim za 0.3% ??????Tako se radi u uređenim državama.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

27.04.2021 14:39

Kod nas je zakon o poslovanju napravljen tako, ako radite sve po zakonu, nema šanse da se obogatite. Možete da dobro zarađujete i lijepo živite, samo ako muljate onda, možete i da se obogatite.

ODGOVORITE
Name

Azem

27.04.2021 14:55

Koliko vremena će porodice poginulih boraca dobivati pomoć i uživati u prednostima? Danas je prošlo 26 godina od rata i djeca poginulih boraca su uveliko zrele osobe. Da li smatrate da je normalno da neko od recimo 30 godina u bolnici ima prednost u odnosu na bolesnu bakicu i da ona čeka dok mlade osobe ulaze preko reda ? Da li je po vama normalno da dijete poginulog borca ima prednost pri zapošljavanju u odnosu na osobu koja je kvalifikovanija ili težeg socijalnog stanja? Ukratko, koliko je bilo normalno da se da podrška djeci ne samo poginulih boraca nego i djeci civilnih žrtava rata, toliko mi danas izgleda nenormalno da se te privilegije beskonačno vuku bez ikakvog uslovljavanja. Ako ništa, pomoć (ako je ima) trebala bi ići onima kojima je uistinu potrebna a ne da se blesavo daje bez ikakvih kriterija. Na taj način, ne samo da bi došla onima kojima je prijeko potrebna nego bi bila i značajnija.

ODGOVORITE
Name

B.B

27.04.2021 15:13

To se ljudi sad sa ovim lopovima ne moze napraviti,zakon o imovini se mora donjeti posle pada rezima. Treba ih pustiti da jos jednu objecanu stvar sto su rekli ne urade. Milorad bi trebao odmah ujutru sjesti na Tunjice i da krene postupak protiv njega. Tegeltija da kaze odakle mu tolika lova,Zora Vidovic isto nije imala pre nista obogatila se ne zna se sta ima, Lukac pun kao Titanik, Zeljkin sin na kocku trosi dnevno i na gudru desetine hiljada km. Svi imaju opasnu lovu, šprdaju se sa narodom i sirotinjom.

ODGOVORITE
Name

Neznam

27.04.2021 15:19

Dali bi to bilo dobra za regiju! Bijeljina,Ugljevik ,Lopare.

ODGOVORITE
Name

Sone

27.04.2021 15:58

Utvrdjivanje porijekla imovine lica koje je umrlo,alooo.? Znaci umre mi djed ,nasljedim imanje i ja odgovaram i dokazujem odkud djedu dva nova traktora. Tacno se vidi da ova plava gospodja iz sds koja je inace profesor na pravu nema veze sa realnoscu,kao uostalom svi profesori jer nisu u realnom sektoru.Samo treba prepisati taj zakon od drugih pametnijih zemalja i ne otkrivati toolu vodu.

ODGOVORITE
Name

55

27.04.2021 16:12

Svaka cast za SDS, oni su to i prije par godina predlagali.

ODGOVORITE
Name

Marko

27.04.2021 17:02

Prof. se obukla ko bundeva. Neprimjeran komentar, ali stvarno upada u oci.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

27.04.2021 18:32

Sad sam shvatio!!! Opljačkam banku,prebrojim koliko sam uzeo,odem u poresku i platim 17 % poreza a sve ostalo je moje.Genijalan plan da sve bude legalno.

ODGOVORITE
Name

Delpero

27.04.2021 18:55

Sta rece Valerija "prepametna" za Miladina Stanica.Trazio milionce da predje u SNSD!!!Pa ona to javno prizna kako se zavrsavaju poslovi?!

ODGOVORITE