Федерација БиХ спрема производњу руске вакцине у БиХ

Федерација БиХ тренутно нема довољно вакцина да би проводила масовнију имунизацију, а тренутне количине које смо добили или купили путем ЦОВАX механизма су довољне тек за здравствене раднике и дио старије популације.

Босна и Херцеговина 27.04.2021 | 13:11
Федерација БиХ спрема производњу руске вакцине у БиХ

Влада Федерације Босне и Херцеговине ће у сарадњи с Ветеринарским факултетом у Сарајеву покушати покренути производњу руске вакцине против коронавируса Спутник В у Босни и Херцеговини, сазнаје Клиx.ба од извора из ентитетске владе. 

У остваривању овог циља, федерална власт је наводно већ провела поједине активности. Према споменутом извору, вакцине би производио Ветеринарски факултет, а потребна производна технологија би била купљена у Њемачкој.

То подразумијева да ће надлежни од Русије купити тзв. "Кноw Хоw", тј. податке о томе како се вакцина производи. Наведене информације смо провјерили код декана Ветеринарског факултета у Сарајеву Мухамеда Смајловића, који нам је кратко одговорио.

"Немам коментар на ту информацију. Ту информацију морате тражити од Владе ФБиХ. Такве ствари не смијемо објављивати - ни да јесте, ни да није. Сада заиста немам коментар", изјавио је Смајловић.

У међувремену, федерална власт још не успијева набавити вакцине директно од произвођача. Прво је покушала купити управо вакцине Спутник В, а у међувремену је саопштила да ће покушати купити и вакцине из Кине.

Тренутно се чека окончање започетог процеса за набавку кинеске вакцине, а започета је и процедура за набавку Пфизера. У овом тренутку се чека повратна информација америчке компаније.

Федерација БиХ тренутно нема довољно вакцина да би проводила масовнију имунизацију, а тренутне количине које смо добили или купили путем ЦОВАX механизма су довољне тек за здравствене раднике и дио старије популације.

Подсјећамо, Србија је прва земља у регији која је осигурала производњу вакцине. Њен Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак ће производити Спутник В. То исто покушава већи број држава широм свијета. Производња у Србији тренутно најтраженије робе на свијету би требала почети 20. маја, а предсједник ове државе Александар Вучић је најавио да би ове вакцине у употреби требале бити већ у јуну.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

оо7

27.04.2021 11:52

Руска вакцина?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моја апотека

27.04.2021 13:45

Зар Неве Додик и Шкрбић то производити чуј у федерацији а човјек још икону поклонио

Name

Маки

27.04.2021 14:15

Из ФБиХ сваки дан неки пролуп. РС је Швица за њих

Name

РЕ

27.04.2021 14:19

РУСКА А НАТО.

Name

Ипе,ре Маки

27.04.2021 15:11

Хаха,па болан што свако јутро пуни аутобуси и колона возила из РС-Швицарске долази да ради у Федерацију. Више има привредника у Тешњу него у комплет РС-у. Него ти и Додик изгледа једино у Рс-у живите као у Швицарској.

Name

ре маки

27.04.2021 17:06

Само Сарајево има већи будјет од цијеле РС, да не набрајамо даље , а највећи градови и индустријски центри су у Федерацији, памет ти је .........

Name

Дијагноза

27.04.2021 11:58

С обзиром да ветеринарски завод разматра покретање производње вакцине, може се закључити ко зиви на овом простору. Нису промашили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радана

27.04.2021 12:31

Битна је производња, свака цаст за ову вијест. Браво за Федерацију, за БиХ!

Name

Радашин

27.04.2021 12:03

Што нетражите од Бајдена и нато-а заједно са рудоњом потписалисте анап а браћи Русима поклонили украдену икону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смарт

27.04.2021 14:17

Полако добићемо и од НАТО и од Бидена нешто много боље од вакцине, а то је мир. Схватам ја српску митоманију, али зар не видите да је то један добар народ довело пред амбис. Полако, размислити.. НАТО нам треба да твоје дијете не буде пиун у рукама некога ко из удобности Београда окреће рат у твојој кући, као што је то урадио Милошевић 90-тих, па да твоје дијете гине или унесрећује друге родитеље. Због тога и теби и мени треба НАТО. Али и сарадња са Русијом зашто не. Ево видиш да може и једно и друго. Федерација је за НАТО, али и руске вакцине. Пусти Милета шта лупа ко Максим по дивизији. Његов игор је пун ко брод, а ти немаш рачуне да платиш, а позиваш се на Бидена. Што мислиш да је прича о нон паперу доживјела фијаско. Што је Велики Србин до 90 Југословен Миле ретерино. Па брате реко му неко не играј се сине немој да ми истресемо 30.000 маринаца у брчко.

Name

ре Радашин

27.04.2021 20:41

Колико знам, РС је од Русије успјела купити укупно 40.000 доза Спутњика. Сјајне братске везе, заиста :))

Name

борац

27.04.2021 14:32

Па зар неце у Лактасима??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу

27.04.2021 20:14

...Бошњаци су паметнији него што сам мислио. Ако им ово успије, имаће подршку Русије по неким питањима па можда коначно да се комплетна РС настанимо у Бг И Србији, мислим, да можда прођемо као Јермени у НГК... ..

ОДГОВОРИТЕ