Federacija BiH sprema proizvodnju ruske vakcine u BiH

Federacija BiH trenutno nema dovoljno vakcina da bi provodila masovniju imunizaciju, a trenutne količine koje smo dobili ili kupili putem COVAX mehanizma su dovoljne tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

Bosna i Hercegovina 27.04.2021 | 13:11
Federacija BiH sprema proizvodnju ruske vakcine u BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u saradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu pokušati pokrenuti proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba od izvora iz entitetske vlade. 

U ostvarivanju ovog cilja, federalna vlast je navodno već provela pojedine aktivnosti. Prema spomenutom izvoru, vakcine bi proizvodio Veterinarski fakultet, a potrebna proizvodna tehnologija bi bila kupljena u Njemačkoj.

To podrazumijeva da će nadležni od Rusije kupiti tzv. "Know How", tj. podatke o tome kako se vakcina proizvodi. Navedene informacije smo provjerili kod dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhameda Smajlovića, koji nam je kratko odgovorio.

"Nemam komentar na tu informaciju. Tu informaciju morate tražiti od Vlade FBiH. Takve stvari ne smijemo objavljivati - ni da jeste, ni da nije. Sada zaista nemam komentar", izjavio je Smajlović.

U međuvremenu, federalna vlast još ne uspijeva nabaviti vakcine direktno od proizvođača. Prvo je pokušala kupiti upravo vakcine Sputnik V, a u međuvremenu je saopštila da će pokušati kupiti i vakcine iz Kine.

Trenutno se čeka okončanje započetog procesa za nabavku kineske vakcine, a započeta je i procedura za nabavku Pfizera. U ovom trenutku se čeka povratna informacija američke kompanije.

Federacija BiH trenutno nema dovoljno vakcina da bi provodila masovniju imunizaciju, a trenutne količine koje smo dobili ili kupili putem COVAX mehanizma su dovoljne tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

Podsjećamo, Srbija je prva zemlja u regiji koja je osigurala proizvodnju vakcine. Njen Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak će proizvoditi Sputnik V. To isto pokušava veći broj država širom svijeta. Proizvodnja u Srbiji trenutno najtraženije robe na svijetu bi trebala početi 20. maja, a predsjednik ove države Aleksandar Vučić je najavio da bi ove vakcine u upotrebi trebale biti već u junu.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

oo7

27.04.2021 11:52

Ruska vakcina?????

ODGOVORITE
Name

Moja apoteka

27.04.2021 13:45

Zar Neve Dodik i Škrbić to proizvoditi čuj u federaciji a čovjek još ikonu poklonio

Name

Maki

27.04.2021 14:15

Iz FBiH svaki dan neki prolup. RS je Švica za njih

Name

RE

27.04.2021 14:19

RUSKA A NATO.

Name

Ipe,re Maki

27.04.2021 15:11

Haha,pa bolan što svako jutro puni autobusi i kolona vozila iz RS-Švicarske dolazi da radi u Federaciju. Više ima privrednika u Tešnju nego u komplet RS-u. Nego ti i Dodik izgleda jedino u Rs-u živite kao u Švicarskoj.

Name

re maki

27.04.2021 17:06

Samo Sarajevo ima veći budjet od cijele RS, da ne nabrajamo dalje , a najveći gradovi i industrijski centri su u Federaciji, pamet ti je .........

Name

Dijagnoza

27.04.2021 11:58

S obzirom da veterinarski zavod razmatra pokretanje proizvodnje vakcine, može se zaključiti ko zivi na ovom prostoru. Nisu promašili...

ODGOVORITE
Name

Radana

27.04.2021 12:31

Bitna je proizvodnja, svaka cast za ovu vijest. Bravo za Federaciju, za BiH!

Name

Radašin

27.04.2021 12:03

Što netražite od Bajdena i nato-a zajedno sa rudonjom potpisaliste anap a braći Rusima poklonili ukradenu ikonu.

ODGOVORITE
Name

smart

27.04.2021 14:17

Polako dobićemo i od NATO i od Bidena nešto mnogo bolje od vakcine, a to je mir. Shvatam ja srpsku mitomaniju, ali zar ne vidite da je to jedan dobar narod dovelo pred ambis. Polako, razmisliti.. NATO nam treba da tvoje dijete ne bude piun u rukama nekoga ko iz udobnosti Beograda okreće rat u tvojoj kući, kao što je to uradio Milošević 90-tih, pa da tvoje dijete gine ili unesrećuje druge roditelje. Zbog toga i tebi i meni treba NATO. Ali i saradnja sa Rusijom zašto ne. Evo vidiš da može i jedno i drugo. Federacija je za NATO, ali i ruske vakcine. Pusti Mileta šta lupa ko Maksim po diviziji. Njegov igor je pun ko brod, a ti nemaš račune da platiš, a pozivaš se na Bidena. Što misliš da je priča o non paperu doživjela fijasko. Što je Veliki Srbin do 90 Jugosloven Mile reterino. Pa brate reko mu neko ne igraj se sine nemoj da mi istresemo 30.000 marinaca u brčko.

Name

re Radašin

27.04.2021 20:41

Koliko znam, RS je od Rusije uspjela kupiti ukupno 40.000 doza Sputnjika. Sjajne bratske veze, zaista :))

Name

borac

27.04.2021 14:32

Pa zar nece u Laktasima??

ODGOVORITE
Name

Auuuu

27.04.2021 20:14

...Bošnjaci su pametniji nego što sam mislio. Ako im ovo uspije, imaće podršku Rusije po nekim pitanjima pa možda konačno da se kompletna RS nastanimo u Bg I Srbiji, mislim, da možda prođemo kao Jermeni u NGK... ..

ODGOVORITE