Данас празник Цвијети

Српска православна црква данас прославља празник Цвијети који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.

Вијести 25.04.2021 | 10:08
Данас празник Цвијети

Улазак Христов у Јерусалим Цвијети слави се дан по васкрсењу Лазаревом, односно Лазаревој суботи и Врбици, шесте недјеље Великог поста и недјељу дана пред Васкрс. Цвијети су покретни празник.

Христос је ушао у Јерусалим јашући на магарцу, а народ га је дочекао као цара, простирући испред њега своје хаљине и гранчице дрвећа и носећи у рукама гранчице палме.

Глас да долази Спаситељ, онај који је васкрсао Лазара, брзо се раширио и мноштво народа му се придружило. Једни су га дочекивали са палминим гранчицама у руци, други су бацали своје хаљине на пут куда ће проћи, трећи су резали гранчице од дрвета и бацали на пут.

Када је Исус Христос изашао на Маслинску гору, они који га пратише повикаше:

-Осана, Сину Давидовом! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев!

Али Исус Христос је цијелим путем био жалостан, и кад силазаше низ гору, он баци поглед на Јерусалим у долини, заплака се и рече:

– О, Јерусалиме! Кад би ти знао, посебно у овај дан, шта је за срећу твоју, али је сад сакривено од твојих очију. Јер ће доћи дани да ће те опколити непријатељи твоји са свих страна, и разбиће тебе и дјецу твоју и неће оставити у теби камен на камену за то што ниси познао вријеме у које си похођен

Угледавши Исусов улазак у Јерусалим, многи се запиташе: “Ко је то?”, а из гомиле народа одговорише

– Исус, пророк из Назарета Галилејског.

Потом Христос уђе у храм, гдје су били болесни и сакати, смилова се на њих и све их исцјели. Међу народом и дјецом завлада велико одушевљење, те су му клицали:

– Осана, Сину Давидовом, Цару Израиљском!

Слушајући то, Исусу Христосу приђоше неки фарисеји, па му рекоше:

– Чујеш ли то што ови говоре?, а он им одговори:

– Зар нисте никада читали: из уста мале дјеце и одојчади, начинио си себи хвалу.

Цијелог дана Исус Христос држао је проповиједи у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витанију.

Догађај Христовог уласка у Јерусалим на икони се представља како Христос јаше на магарету, а прате га ученици, док народ простире своје хаљине и баца гранчице на пут.

Овим празником обиљежава се посљедња недјеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и Васкрсења.

 

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пророк или Бог?

25.04.2021 12:10

Ајде да се одлучимо. Пјевамо "Христе боже" а онда други говоре да је он послан од Бога, док трећи кажу да је полу Бог... Ста је Христ? Мистерија дуга 2000 година а овамо нам црква утува у главу нешто што и сами не знају шта је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.04.2021 13:24

то није битно, битно је да нас вози q8.

Name

Митар

25.04.2021 15:43

Све су то измисљотине.Само мало логику укљуцити и све це ти бити јасно

Name

Ово што

25.04.2021 17:44

...пише о овој слави је пресмјешно. Христ је као прво био Јеврејин, друго, нема тачне дефиниције шта је он! Чини ми се да ми 1700 година живимо у заблуди коју нам сервирају црква и попови а који ни сами не знају праву истину.

ОДГОВОРИТЕ