Danas praznik Cvijeti

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Cvijeti koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim.

Vijesti 25.04.2021 | 10:08
Danas praznik Cvijeti

Ulazak Hristov u Jerusalim Cvijeti slavi se dan po vaskrsenju Lazarevom, odnosno Lazarevoj suboti i Vrbici, šeste nedjelje Velikog posta i nedjelju dana pred Vaskrs. Cvijeti su pokretni praznik.

Hristos je ušao u Jerusalim jašući na magarcu, a narod ga je dočekao kao cara, prostirući ispred njega svoje haljine i grančice drveća i noseći u rukama grančice palme.

Glas da dolazi Spasitelj, onaj koji je vaskrsao Lazara, brzo se raširio i mnoštvo naroda mu se pridružilo. Jedni su ga dočekivali sa palminim grančicama u ruci, drugi su bacali svoje haljine na put kuda će proći, treći su rezali grančice od drveta i bacali na put.

Kada je Isus Hristos izašao na Maslinsku goru, oni koji ga pratiše povikaše:

-Osana, Sinu Davidovom! Blagosloven koji ide u ime Gospodnje, car Izrailjev!

Ali Isus Hristos je cijelim putem bio žalostan, i kad silazaše niz goru, on baci pogled na Jerusalim u dolini, zaplaka se i reče:

– O, Jerusalime! Kad bi ti znao, posebno u ovaj dan, šta je za sreću tvoju, ali je sad sakriveno od tvojih očiju. Jer će doći dani da će te opkoliti neprijatelji tvoji sa svih strana, i razbiće tebe i djecu tvoju i neće ostaviti u tebi kamen na kamenu za to što nisi poznao vrijeme u koje si pohođen

Ugledavši Isusov ulazak u Jerusalim, mnogi se zapitaše: “Ko je to?”, a iz gomile naroda odgovoriše

– Isus, prorok iz Nazareta Galilejskog.

Potom Hristos uđe u hram, gdje su bili bolesni i sakati, smilova se na njih i sve ih iscjeli. Među narodom i djecom zavlada veliko oduševljenje, te su mu klicali:

– Osana, Sinu Davidovom, Caru Izrailjskom!

Slušajući to, Isusu Hristosu priđoše neki fariseji, pa mu rekoše:

– Čuješ li to što ovi govore?, a on im odgovori:

– Zar niste nikada čitali: iz usta male djece i odojčadi, načinio si sebi hvalu.

Cijelog dana Isus Hristos držao je propovijedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitaniju.

Događaj Hristovog ulaska u Jerusalim na ikoni se predstavlja kako Hristos jaše na magaretu, a prate ga učenici, dok narod prostire svoje haljine i baca grančice na put.

Ovim praznikom obilježava se posljednja nedjelja pred početak Isusovog stradanja, smrti i Vaskrsenja.

 

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Prorok ili Bog?

25.04.2021 12:10

Ajde da se odlučimo. Pjevamo "Hriste bože" a onda drugi govore da je on poslan od Boga, dok treći kažu da je polu Bog... Sta je Hrist? Misterija duga 2000 godina a ovamo nam crkva utuva u glavu nešto što i sami ne znaju šta je...

ODGOVORITE
Name

re

25.04.2021 13:24

to nije bitno, bitno je da nas vozi q8.

Name

Mitar

25.04.2021 15:43

Sve su to izmisljotine.Samo malo logiku ukljuciti i sve ce ti biti jasno

Name

Ovo što

25.04.2021 17:44

...piše o ovoj slavi je presmješno. Hrist je kao prvo bio Jevrejin, drugo, nema tačne definicije šta je on! Čini mi se da mi 1700 godina živimo u zabludi koju nam serviraju crkva i popovi a koji ni sami ne znaju pravu istinu.

ODGOVORITE