Ризик од заразе исти на 2 метра као и на 20 метара

РИЗИК од заразе короном у затвореном простору једнак је независно о томе јесу ли особе удаљене два метра или 20 метара, чак и код ношења маске, тврди нова студија истраживача с Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy. Нова студија доводи у питање смјернице за држање дистанце које су усвојене у цијелом свијету.

Свијет 24.04.2021 | 20:27
Ризик од заразе исти на 2 метра као и на 20 метара

Професори МИТ-а Мартин З. Базант, који предаје хемијско инжењерство и примијењену математику, и Јохн W. М. Бусх, који предаје примијењену математику, развили су методу израчунавања изложености коронавирусу у затвореном простору која узима у обзир мноштво проблема који би могли утицати на пренос, укључујући количину времена проведеног у затвореном, филтрацију и циркулацију ваздуха, имунизацију, варијанту сојева, упорабу маски, па чак и респираторне активности попут дисања, једења, говора или пјевања, пише ЦНБЦ.

Базант и Бусх преиспитују дугогодишње смјернице за цовид-19 из Центра за контролу и превенцију болести и Свјетске здравствене организације у рецензираној студији објављеној раније овог мјесеца у Зборнику америчке Националне академије знаности.

"Тврдимо да нема пуно користи од правила о удаљености од два метра, посебно када људи носе маске", рекао је Базант у интервјуу.

"Заправо нема физикалне основе јер се ваздух који особа издише док носи маску уздиже у вис и спушта негдје другдје у соби, тако да сте изложенији вирусу из позадине него вирусу који издише особа испред вас", рекао је.

"Важније је колико времена проводимо у затвореном, него колико је људи"

Важна варијабла коју су ЦДЦ и WХО превидјели је количина времена проведеног у затвореном, рекао је Базант. Што је дуже неко у затвореном простору са зараженом особом, то је већа шанса за пренос, рекао је.

Отварање прозора или инсталирање нових вентилатора како би се ваздух кретао такође би могло бити једнако ефикасно од трошења велике количине новца на нове филтрације, рекао је.

Базант такође каже да су смјернице којима се проводи ограничење попуњености затворених простора неисправне. Рекао је да је 20 људи окупљених унутар једне минуте вјероватно у реду, али не током неколико сати.

"Оно што наша анализа наставља показивати ​​је да многи простори који су затворени заправо то не требају бити. Често је простор довољно велик, вентилација довољно добра, количина времена коју људи проводе заједно је таква да се тим просторима може сигурно управљати чак и пуним капацитетом", рекао је Базант.

"Удаљеност даје лажни осјећај сигурности"

Правила о држању дистанце од два метра која ненамјерно резултирају затварањем фабрика и школа "једноставно нису разумна", према Базанту.

"Удаљеност вам не помаже толико, а даје вам и лажни осјећај сигурности јер сте једнако сигурни на удаљености од два метра као и на удаљености од 20 метара ако сте у затвореном. Сви у том простору заправо су под приближно истим ризиком", тврди.

Капљице пуне патогена путују ваздухом у затвореном кад људи разговарају, дишу или једу. Сада је познато да ваздушни пренос игра велику улогу у ширењу цовида-19

"Држање дистанце и ношење маске на отвореном је помало лудо"

Маске дјелују на спречавање преноса блокирањем већих капљица, стога веће капљице не чине већину инфекција цовидом јер већина људи носи маске. Већина људи који преносе цовид не кашље и не кише, они су асимптоматски.

Што се тиче социјалног дистанцирања на отвореном, Базант каже да то готово па и нема смисла и да је то чинити с маскама "помало лудо".

"Ако погледате проток ваздуха вани, заражени ваздух био би пометен и мало је вјероватно да би проузроковао пренос. Забиљежено је врло мало случајева преноса на отвореном", рекао је.

(Индеx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Скептик

24.04.2021 19:04

Држање дистанце и ношење маске у затвореном је такође помало лудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

24.04.2021 19:40

Овде нико не спомиње прање руку. Добро је, баш ми је досадило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

24.04.2021 19:51

Рекао је оно што смо знали: Маске су бескорисне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре децко

25.04.2021 06:27

да су маске бескорисне не би грипе нестало ове две године..да није маски 50% би висе било заразених..маске су спасиле људе и у задњој великој пандемији

Name

Ре ре децко

25.04.2021 07:08

Написао си глупост. Маске нису смањиле заразу али су повећале друге здравствене проблеме и болести због мањка уноса кисеоника. Да не говоримо о штетном утицају на психу људи, поготово дјеце. .

Name

Мили

24.04.2021 20:18

Сви цемо да изгинемо ко расада кад мраз падне на њу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шупља прича

24.04.2021 22:49

данас једно сутра друго...и тако вец годину и по...у мене брат негативан, снаха позитивна...обоје били у изолацији, спавали у истом кревету, њему ниста, а и она је Хвала Богу без икаквих теских посљедица прелезала.... на крају шта рећи, маске су ублеха и средство за контролисање људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

25.04.2021 06:03

Толико година и пара потрошили на школовања а за годину дана не знају још ништа, браво за професоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мој до мојега

25.04.2021 06:46

Ух сто ови "струцњаци" знају да пребаце. Стално прицају несто друго.Питам се, да ли су мисљења да је онај ко их прати, забораван или наиван. Како се оно казе:"само се истина мозе поновити висе пута".Зив и срецан био здравоумни народе, ма где да си.

ОДГОВОРИТЕ