Пред Србијом су важни дани, дијалог се наставља

Председник Србије Александар Вучић каже да су пред нама страховито важни дани - његов пут у Брисел, као и наставак дијалога са Приштином.

Србија 23.04.2021 | 22:48
Пред Србијом су важни дани, дијалог се наставља

Говорећи о састанку са немачким шефом дипломатије Хајком Масом додаје да је став Немачке по питању тзв. независног Косова познат.

Истакао је да је Београд спреман за наставак дијалога и приступиће му конструктивно, у жељи да се дође до компромисног решења.

Хајко Мас јуче је рекао да дијалог треба да се настави и да је важно да се оствари нормализација односа и да је један елемент тог дијалога и постизања споразума признање Србије, али то није поновио у Београду.

"То је немачка жеља још од 2008. Ми имамо другачији приступ", каже председник и додаје:

"Уз сво поштовање, нама је Немачка најважнији трговински партнер, али они ће бити на страни Приштине, исто је са САД. Мене брину изјаве госпође Османи и многих других на Косову који говоре о ресетовању дијалога, маштају о тужбама за геноцид и не разумеју да је компромис нешто друго".

Вучић у недељу путује у Брисел, где га очекују важни разговори са Шарлом Мишелом, Жозепом Борељом, Урсулом фон дер Лајен. Каже да у Бриселу не очекује притиске, већ разговор.

"Не очекујем притиске, већ разговоре о будућности Србије. Очекују нас разговори. Биће то знак поштовања, али морамо да знамо које су кључне земље чланице", подвукао је председник Србије.

"Никад нисам имао лако и лепо време проведено у Бриселу. Морате да се борите. Наредни дани су много важни - Брисел, наставак дијалога", истиче.

Милановић је, након одавања почасти убијенима у Јасеновцу, рекао да су "Срби пружали отпор, због чега су били третирани као непријатељи" и, како тврди, нису убијани у логору, за разлику од Јевреја, који су били неутрални и оружје су узели у руке тек пошто су почели да их убијају.

"Просто хоћу себе да склоним из тога, не желим да говорим тешке речи", наводи и додаје: "Наша деца о томе знају све мање". Сматра да је најважније да не одговарамо на увреде, али да морамо да чувамо наше жртве.

Када су у питању теме сексуалног насиља које су потресле Србију, каже да је то посао за суд.

"Кад год видим политичаре који оптужују, утроба ми се окрене наопачке. Желео бих да се тиме баве надлежни органи, Марковић је ту у праву, или он или други морају у затвор", каже и додаје да ће полиција да испита све, од Марковића до Тепићеве.

"Можете да кажете за мене да сам учествовао у Јовањици, шта год хоћете, све се подводи под политику, али ово више није политика. Ако се покаже да је истина, биће језиво, а ако се покаже да није, биће још језивије".

Истиче да ће према њему осећати највећи презир ако је истина, али се пита ко ће му вратити живот ако је лаж.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар