Pred Srbijom su važni dani, dijalog se nastavlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su pred nama strahovito važni dani - njegov put u Brisel, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Srbija 23.04.2021 | 22:48
Pred Srbijom su važni dani, dijalog se nastavlja

Govoreći o sastanku sa nemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom dodaje da je stav Nemačke po pitanju tzv. nezavisnog Kosova poznat.

Istakao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

Hajko Mas juče je rekao da dijalog treba da se nastavi i da je važno da se ostvari normalizacija odnosa i da je jedan element tog dijaloga i postizanja sporazuma priznanje Srbije, ali to nije ponovio u Beogradu.

"To je nemačka želja još od 2008. Mi imamo drugačiji pristup", kaže predsednik i dodaje:

"Uz svo poštovanje, nama je Nemačka najvažniji trgovinski partner, ali oni će biti na strani Prištine, isto je sa SAD. Mene brinu izjave gospođe Osmani i mnogih drugih na Kosovu koji govore o resetovanju dijaloga, maštaju o tužbama za genocid i ne razumeju da je kompromis nešto drugo".

Vučić u nedelju putuje u Brisel, gde ga očekuju važni razgovori sa Šarlom Mišelom, Žozepom Boreljom, Ursulom fon der Lajen. Kaže da u Briselu ne očekuje pritiske, već razgovor.

"Ne očekujem pritiske, već razgovore o budućnosti Srbije. Očekuju nas razgovori. Biće to znak poštovanja, ali moramo da znamo koje su ključne zemlje članice", podvukao je predsednik Srbije.

"Nikad nisam imao lako i lepo vreme provedeno u Briselu. Morate da se borite. Naredni dani su mnogo važni - Brisel, nastavak dijaloga", ističe.

Milanović je, nakon odavanja počasti ubijenima u Jasenovcu, rekao da su "Srbi pružali otpor, zbog čega su bili tretirani kao neprijatelji" i, kako tvrdi, nisu ubijani u logoru, za razliku od Jevreja, koji su bili neutralni i oružje su uzeli u ruke tek pošto su počeli da ih ubijaju.

"Prosto hoću sebe da sklonim iz toga, ne želim da govorim teške reči", navodi i dodaje: "Naša deca o tome znaju sve manje". Smatra da je najvažnije da ne odgovaramo na uvrede, ali da moramo da čuvamo naše žrtve.

Kada su u pitanju teme seksualnog nasilja koje su potresle Srbiju, kaže da je to posao za sud.

"Kad god vidim političare koji optužuju, utroba mi se okrene naopačke. Želeo bih da se time bave nadležni organi, Marković je tu u pravu, ili on ili drugi moraju u zatvor", kaže i dodaje da će policija da ispita sve, od Markovića do Tepićeve.

"Možete da kažete za mene da sam učestvovao u Jovanjici, šta god hoćete, sve se podvodi pod politiku, ali ovo više nije politika. Ako se pokaže da je istina, biće jezivo, a ako se pokaže da nije, biće još jezivije".

Ističe da će prema njemu osećati najveći prezir ako je istina, ali se pita ko će mu vratiti život ako je laž.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar