"Бити Србин у НДХ значило је - бити сувишан"

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су Србији истински пријатељи они који поштују сећање на ужасе којима је наш народ био изложен пре 80 година.

Србија 22.04.2021 | 20:04
"Бити Србин у НДХ значило је - бити сувишан"

"Данашњи дан није само сећање, него и опомена на то колико мало је потребно за зло и лудачке идеје о истребљењу. Бити Србин значило је само једно - бити сувишан", изјавио је Вучић на отварању изложбе "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" поводом Дана сећања на жртве Холокауста.

Бити Србин у НДХ значило је - бити сувишан, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић на изложби посвећеној јасеновачким жртвама и додао да је данашњи дан сећање, али и опомена колико је мало потребно за зло, мрак и лудачке идеје о истребљењу, за логоре, убиство једног народа и вере.

“Ако данас хоћемо, опомињући, да објаснимо све што се дешавало на територији трагичне творевине НДХ од 1941-1945. године, можда је најбоље уз тезу Хане Арент о радикалном злу, које поседује апсолутну моћ над појединцем, дотле да га може учинити сувишним”, рекао је Вучић.

У НДХ радикално зло било је још радикалније - цео један народ, српски, учинило је сувишним, а ништа мање и Јевреје и Роме, указао је председник.

Како је рекао, сваки припадник српског народа, жена, дете, били су сувишни, њихово име, вера и постојање.

“Бити Србин значило је само једно - да си сувишан”, подвукао је Вучић.

Лудило које је, каже, проистекло из те поставке проузроковало је покоље, јаме, логоре, клање, покрштаање, протеривање - алатке којима се идеја о уклањању сувишног спродовидла у дело.

Патријарх СПЦ Порфирије изјавио је данас, на отварању изложбе "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења", да су у Јасеновцу почињени најмонструознији злочини којих би се и животиње постиделе и поручио да је увек ствар личног избора како ће неко живети без обзира на повољне или неповољне околности.

"Јасеновац је надалеко познат не само у Србији већ у читавом свету, нажалост, са једне стране не само по злу него по најекстремнијем могућем злу које може да домисли људски ум", рекао је патријарх је у Историјском музеју Србије, у присуству председника Србије Александра Вучића.

 

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мисо

22.04.2021 18:49

Само се мора пазити да додик и ту несто не украде и понесе свом пријатељу цовицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКА СРАМОТА

22.04.2021 19:04

А ЈАСЕНОВАЧКУ ГРАЂУ ОДРАДИ БЛАЈБУРШКА КОАЛИЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

23.04.2021 12:13

А ста ту ради додиг, крвник РС, који је све покрао , а јасеновацку градју продао НДХ.? Битанга.

Name

Цхилy-Цроате

23.04.2021 07:49

А каква је ситуација данас, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

јао,брале

23.04.2021 13:59

И тај додик мозе бити поклопац сваком лонцу.

ОДГОВОРИТЕ