"Biti Srbin u NDH značilo je - biti suvišan"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su Srbiji istinski prijatelji oni koji poštuju sećanje na užase kojima je naš narod bio izložen pre 80 godina.

Srbija 22.04.2021 | 20:04
"Biti Srbin u NDH značilo je - biti suvišan"

"Današnji dan nije samo sećanje, nego i opomena na to koliko malo je potrebno za zlo i ludačke ideje o istrebljenju. Biti Srbin značilo je samo jedno - biti suvišan", izjavio je Vučić na otvaranju izložbe "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta.

Biti Srbin u NDH značilo je - biti suvišan, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na izložbi posvećenoj jasenovačkim žrtvama i dodao da je današnji dan sećanje, ali i opomena koliko je malo potrebno za zlo, mrak i ludačke ideje o istrebljenju, za logore, ubistvo jednog naroda i vere.

“Ako danas hoćemo, opominjući, da objasnimo sve što se dešavalo na teritoriji tragične tvorevine NDH od 1941-1945. godine, možda je najbolje uz tezu Hane Arent o radikalnom zlu, koje poseduje apsolutnu moć nad pojedincem, dotle da ga može učiniti suvišnim”, rekao je Vučić.

U NDH radikalno zlo bilo je još radikalnije - ceo jedan narod, srpski, učinilo je suvišnim, a ništa manje i Jevreje i Rome, ukazao je predsednik.

Kako je rekao, svaki pripadnik srpskog naroda, žena, dete, bili su suvišni, njihovo ime, vera i postojanje.

“Biti Srbin značilo je samo jedno - da si suvišan”, podvukao je Vučić.

Ludilo koje je, kaže, proisteklo iz te postavke prouzrokovalo je pokolje, jame, logore, klanje, pokrštaanje, proterivanje - alatke kojima se ideja o uklanjanju suvišnog sprodovidla u delo.

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas, na otvaranju izložbe "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja", da su u Jasenovcu počinjeni najmonstruozniji zločini kojih bi se i životinje postidele i poručio da je uvek stvar ličnog izbora kako će neko živeti bez obzira na povoljne ili nepovoljne okolnosti.

"Jasenovac je nadaleko poznat ne samo u Srbiji već u čitavom svetu, nažalost, sa jedne strane ne samo po zlu nego po najekstremnijem mogućem zlu koje može da domisli ljudski um", rekao je patrijarh je u Istorijskom muzeju Srbije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Miso

22.04.2021 18:49

Samo se mora paziti da dodik i tu nesto ne ukrade i ponese svom prijatelju covicu

ODGOVORITE
Name

SRPSKA SRAMOTA

22.04.2021 19:04

A JASENOVAČKU GRAĐU ODRADI BLAJBURŠKA KOALICIJA.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

23.04.2021 12:13

A sta tu radi dodig, krvnik RS, koji je sve pokrao , a jasenovacku gradju prodao NDH.? Bitanga.

Name

Chily-Croate

23.04.2021 07:49

A kakva je situacija danas, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

jao,brale

23.04.2021 13:59

I taj dodik moze biti poklopac svakom loncu.

ODGOVORITE