Србија: Лијек хитно повучен, десила се велика грешка

У паковању лијека "тестостерон депо" пронађене су погрешно упаковане ампуле "прогестерон депоа", што је утврђено ванредним надозором Инспекције за лијекове Министарства здравља, када је хитно наложено повлачење лијека због погрешне амбалаже.

Србија 22.04.2021 | 15:26
Србија: Лијек хитно повучен, десила се велика грешка

Све се догодило прије неколико дана, те је добро што је инспекција открила овај пропуст јер ипак су у питању сасвим погрешни хормони, заправо потпуно супротни.

Проф. др Срђан Пешић, фармаколог, у разговору за Блиц појашњава за шта се користе поменути медикаменти и шта би се заправо десило ако би неко узео погрешне хормоне, умјесто мушких – женске.

– Код мушкараца “тестостерон депо” се користи у случајевима када су природни нивои овог хормона ниски (хипогонадизам). Недостатак тестостерона се мора јасно доказати на основу клиничких карактеристика и мора бити потврђен с два одвојена теста нивоа тестостерона у крви. Хипогонадизам подразумијева стање смањеног нивоа мушких хормона, андрогена.

Андрогени имају кључну улогу у развоју и одржавању мушке репродуктивне и сексуалне функције. Низак ниво андрогена може довести до сметњи у мушком сексуалном развоју, као и разним абнормалностима мушког репродуктивног система. Ово даље може проузроковати смањену плодност и/или сексуалну дисфункцију – објашњава професор Пешић.

Ипак, у амбалажама тесторена, грешком су упаковани потпуно супротни, односно прогестерон, који је заправо лијек сличан природном полном женском хормону прогестерону, од кога се разликује по дужини и јачини дејства.

– Главна дејства прогестерона су припрема материце за прихватање оплођене јајне ћелије, одржавање менструалног циклуса и сазријевање јајне ћелије, као и одржавање трудноће. Лијек “прогестерон депо” се користи у гинекологији, у случајевима када је неопходна примјена лијека путем ињекција (парентерални пут примене) – стања која су повезана с инсуфицијенцијом (недостатком) прогестерона (предменструални синдром, болне менструације, нерегуларни менструални циклуси, болови у грудима) – неплодоности усљед инсуфицијенције (слабости) жутог тијела (структура која се ствара након ослобађања јајне ћелије и која лучи прогестерон и естроген) – вјештачки циклус у асоцијацији са естрогеном – објашњава професор Пешић.

Како професор објашњава, чак и да су мушкарци конзумирали женске хормоне, то би се приметило релативно брзо, али да би проблем настао да се лијек користио у дужем периоду.

– По мом мишљењу, погрешно узимање једне или двије дозе не би довело до нежељених опасних ефеката ни код мушкараца ако би узели погрешно прогестерон, ни код жена, ако би погрешно узели тестостерон. Једну или двије дозе. Проблем би настао с дугом употребом. Мислим да то не би могло да се деси јер би се грешка сигурно раније примјетила. Добро је да је инспекција добро и брзо реаговала и повукла лијек са тржишта – каже професор Пешић.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Добој

22.04.2021 14:11

Сто дизете фрку у Добоју у теретанама тај тестостерон пију умјесто воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиннy

22.04.2021 22:00

То се не пије, прво науци о цему се ради па тек коментариси. Ово је лијек који це бити потребан свим мускарцима за 20 година. А и до сад цим продје 20 трбусина и сисурине навале код мускараца.

Name

Сер Геј Лезбовић

22.04.2021 15:18

Значи лекови постоје .

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

23.04.2021 08:10

ХАХАХАХ...СЛИЧНО ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ