Srbija: Lijek hitno povučen, desila se velika greška

U pakovanju lijeka "testosteron depo" pronađene su pogrešno upakovane ampule "progesteron depoa", što je utvrđeno vanrednim nadozorom Inspekcije za lijekove Ministarstva zdravlja, kada je hitno naloženo povlačenje lijeka zbog pogrešne ambalaže.

Srbija 22.04.2021 | 15:26
Srbija: Lijek hitno povučen, desila se velika greška

Sve se dogodilo prije nekoliko dana, te je dobro što je inspekcija otkrila ovaj propust jer ipak su u pitanju sasvim pogrešni hormoni, zapravo potpuno suprotni.

Prof. dr Srđan Pešić, farmakolog, u razgovoru za Blic pojašnjava za šta se koriste pomenuti medikamenti i šta bi se zapravo desilo ako bi neko uzeo pogrešne hormone, umjesto muških – ženske.

– Kod muškaraca “testosteron depo” se koristi u slučajevima kada su prirodni nivoi ovog hormona niski (hipogonadizam). Nedostatak testosterona se mora jasno dokazati na osnovu kliničkih karakteristika i mora biti potvrđen s dva odvojena testa nivoa testosterona u krvi. Hipogonadizam podrazumijeva stanje smanjenog nivoa muških hormona, androgena.

Androgeni imaju ključnu ulogu u razvoju i održavanju muške reproduktivne i seksualne funkcije. Nizak nivo androgena može dovesti do smetnji u muškom seksualnom razvoju, kao i raznim abnormalnostima muškog reproduktivnog sistema. Ovo dalje može prouzrokovati smanjenu plodnost i/ili seksualnu disfunkciju – objašnjava profesor Pešić.

Ipak, u ambalažama testorena, greškom su upakovani potpuno suprotni, odnosno progesteron, koji je zapravo lijek sličan prirodnom polnom ženskom hormonu progesteronu, od koga se razlikuje po dužini i jačini dejstva.

– Glavna dejstva progesterona su priprema materice za prihvatanje oplođene jajne ćelije, održavanje menstrualnog ciklusa i sazrijevanje jajne ćelije, kao i održavanje trudnoće. Lijek “progesteron depo” se koristi u ginekologiji, u slučajevima kada je neophodna primjena lijeka putem injekcija (parenteralni put primene) – stanja koja su povezana s insuficijencijom (nedostatkom) progesterona (predmenstrualni sindrom, bolne menstruacije, neregularni menstrualni ciklusi, bolovi u grudima) – neplodonosti usljed insuficijencije (slabosti) žutog tijela (struktura koja se stvara nakon oslobađanja jajne ćelije i koja luči progesteron i estrogen) – vještački ciklus u asocijaciji sa estrogenom – objašnjava profesor Pešić.

Kako profesor objašnjava, čak i da su muškarci konzumirali ženske hormone, to bi se primetilo relativno brzo, ali da bi problem nastao da se lijek koristio u dužem periodu.

– Po mom mišljenju, pogrešno uzimanje jedne ili dvije doze ne bi dovelo do neželjenih opasnih efekata ni kod muškaraca ako bi uzeli pogrešno progesteron, ni kod žena, ako bi pogrešno uzeli testosteron. Jednu ili dvije doze. Problem bi nastao s dugom upotrebom. Mislim da to ne bi moglo da se desi jer bi se greška sigurno ranije primjetila. Dobro je da je inspekcija dobro i brzo reagovala i povukla lijek sa tržišta – kaže profesor Pešić.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Doboj

22.04.2021 14:11

Sto dizete frku u Doboju u teretanama taj testosteron piju umjesto vode.

ODGOVORITE
Name

Winny

22.04.2021 22:00

To se ne pije, prvo nauci o cemu se radi pa tek komentarisi. Ovo je lijek koji ce biti potreban svim muskarcima za 20 godina. A i do sad cim prodje 20 trbusina i sisurine navale kod muskaraca.

Name

Ser Gej Lezbović

22.04.2021 15:18

Znači lekovi postoje .

ODGOVORITE
Name

XY

23.04.2021 08:10

HAHAHAH...SLIČNO JE

ODGOVORITE